Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Dmitry Lovetsky

 

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes csütörtökön bejelentette, várhatóan mennyivel esik vissza az Európába tartó orosz gázszállítósok volumene az egész 2022-es évre vonatkozóan. Eszerint idén 50 milliárd köbméterrel kevesebb molekula érkezett/érkezik Európába. Összehasonlításul: tavaly 150 milliárd köbméternyi gáz jött az oroszoktól, ennek harmadát a háború és a nyugati szankciók miatt kibontakozó geopolitikai harc felemésztette.

 

Pontosabban nemcsak felemésztette, hanem átirányította. Igaz, hogy az oroszok temérdek mennyiségű felesleges, piacra nem vitt gázt égetnek el ahelyett, hogy Európába szállítanák, de emellett nagyoban dolgoznak azon is, hogy Ázsiába irányítsák át kapacitásaikat, új vezetékek és új teherhajó-szállítmányok formájában.

 

Európa gázellátását a háború előtt 40 százalékban Oroszország biztosította. Ez mára 9 százalékra csökkent (a napi érkező mennyiségek alapján). Jelenleg nem üzemel az Északi Áramlat 1, a Jamal, az Északi Áramlat 2 vezeték és csak kétharmados kapacitáson működik a Testvériség. Az egyetlen normálisan működő korridor a Török Áramlat.

 

 hirdetes_810x300  

A fenti bejelentés egy dolgot azért világosan megmutat. Ha az orosz számok igaznak bizonyulnak, akkor Európának nemcsak a mostani, de a jövő évi tél is súlyos problémát fog okozni. Ha már most ekkora nehézségeket okoz alternatív források biztosítása a hiányzó egyharmados hiányra, miközben az éves mennyiség kétharmadát még behozták az oroszoktól, mi lesz, ha teljesen elzáródnak az orosz csapok. Nincs elég LNG a piacon, de ha lenne, akkor sincs elég importkpacitás (főleg terminál, ezek kiépítése több évbe telik).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.