Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Szerdán lesz az a rendkívüli parlamenti ülés, ahol az SaS és az ellenzéki pártok megpróbálják visszahívni Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminisztert. A beadványhoz az SaS és a HLAS képviselői már a nevüket adták, a Smer is jelezte, hogy támogatni fogják az indítványt. Ez azonban még kevés a többséghez. Jelenleg úgy fest, hogy három-négy szavazaton múlhat Matovič sorsa.

 

A helyzet elég bonyolult. Az ellenzék elvileg a kormány megbuktatásában érdekelt, ugyanakkor ha Matovičot sikerül leváltani, akkor az SaS nagy eséllyel visszatér a kormánykoalícióba, és a kisebbségi kormánynak ismét többsége lesz.

 

Az SaS 21 saját és kettő frakción kívüli képviselő (Miroslav Kollár a SPOLU-ból és Tomáš Valášek a PS-ből) szavazatát biztosítja. Az indítványt már múlt héten támogató HLAS pedig 11 képviselőt biztosít.

 

 hirdetes_300x300  

A Smer hétfőn azt közölte, hogy bár csak cirkusznak tartja a szerdai ülést, támogatni fogja Matovič leváltását. Ez további 27 támogató szavazatot jelent.

 

Néhány héttel ezelőtt a Republika frakción kívüli képviselői még azzal érveltek, hogy nem fogják támogatni Matovič leváltását, mert azzal csak visszasegítenék az SaS-t a kormányba. Azóta azonban megváltozott az álláspontjuk.

 

Ha ezt így összeszámoljuk, összesen 73 szavazata van az ellenzéknek és az SaS-nek, amit most garantálni tudnak Matovič ellen. A többséghez 76 szavazatra van szükség.

 

Az egykori ĽSNS-esek (Tomáš Taraba, Filip Kuffa és Štefan Kuffa) várhatóan továbbra sem akarják viszontlátni a kormányban Sulíkékat, főleg, hogy például a családtámogatási csomag esetében a pénzügyminiszter mellett szavaztak.

 

Már csak négyen maradnak, akikre Sulíkék számíthatnának, de ennek csak matematikai esélye van. Martin Čepček és Ján Mičovský, valamint Katarína Hatráková most függetlenek, de egykor az OĽANO frakciójához tartoztak. Slaveň Vorobelová pedig az ĽSNS listáján jutott be. Ez utóbbi négyből ketten már jelezték, hogy Matovič mellett fognak szavazni.

 

Hétfőn délután a Sme rodina és a Za ľudí is megerősítette, hogy nemmel fognak szavazni a bizalmatlansági indítványra.

 

A fentiek alapján elvileg nincs meg a szükséges többség Matovič eltávolításához, és az SaS visszatéréséhez. Ugyanakkor ez csak a papírforma.

 

Teljes bizonyossággal nem lehet kizárni, hogy a Za ľudí liberálisok felé vonzódó képviselői, vagy az OĽANO liberális szárnyában lévők közül páran nem tartják a pártfegyelmet.

 

Akármilyen eredmény születik végül, az a jelek szerint nagyon szoros lesz.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!