Nyitókép: SITA/AP

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orosz Energiahét nemzetközi fórumon beszélt az Északi Áramlatot ért támadásokról, melyeket a „nemzetközi terrorizmus tettének” nevezett, illetve kijelentette, hogy Oroszország hajlandó lenne ősszel és télen kiegészítő mennyiségekben gázt szállítani az Északi Áramlat gázvezetéken vagy Törökországon keresztül.

 

Putyin szerint meg lehet javítani a nemrég megrongált Északi Áramlat vezetékeket, amelyeken keresztül Németországba lehet gázt szállítani. Állíja azonban, hogy ennek csakis abban az esetben lenne értelme, ha aztán ki is lenne használva a vezeték.

 

Putyin megjegyezte, hogy a labda most az EU térfelén pattog.

 

 hirdetes_810x300  

A gázvezetékeket ért szabotázsokból Putyin szerint főleg az USA-nak, Lengyelországnak és Ukrajnának van haszna. Az USA korábban Putyin hasonló kijelentéseit elutasította.

 

Az orosz elnök elmondta, hogy a támadások kitervelői szerinte tönkreteszik a konkurensek infrastruktúráját, elveszik a fogyasztóktól az olcsó energia lehetőségét majd arra kényszerítik őket, hogy mindent bőven drágábban vegyenek meg.

 

A támadások célja „az egész európai kontinens energiabiztonságának aláásása volt.”

 

Meggyőződése, hogy az USA áll a támadások mögött

 

Putyin szerint világos, hogy ki igyekszik megbontani az orosz-EU kapcsolatokat és tönkretenni „Európa politikai szubjektivitását”. Hangsúlyozta, hogy mindezt csak az követhette el, aki „technikailag képes ilyen robbantásokat végrehajtani és elvégzett már ilyen diverziókat, elkapták a tett közben, de büntetlenül maradt”.

 

Putyin azt is kijelentette, hogy nem fog energia-nyersanyagokat átadni olyan országoknak, amelyek árplafont vezetnek be rájuk.

 

„Oroszország nem fog szembemenni a józan ésszel, és nem fogja a sajátjából fizetni a külföldi jólétet. Szeretném figyelmeztetni azokat, akik az üzleti partnerség és piaci mechanizmusok helyett csalással és nyers zsarolással próbálkoznak, hogy a saját kárunkra semmit nem teszünk”

 

tette hozzá.

 

Az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékeket több mint két hete érte négy robbanás, melyben a két vezetékpár három vezetékén keletkeztek károk. Egyedül az Északi Áramlat 2 egyik vezetéke maradt működőképes, ez a vezetékpár azonban az ukrajnai háború miatt nem kapott engedélyt, így itt nem indulhatott meg a szállítás.

Hogy ki követte el a robbantásokat, továbbra sem tudni, de sokan éppen Oroszországra gyanakodnak.

 

Elmegy az orosz Energiahétre Szijjártó Péter magyar külügyminiszter

 

spravy.rtvs.sk, portfolio.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.