Nyitókép forrása: Facebook.com/Michal Šimečka

 

Jelentős politikai utóélete van a pozsonyi gyűlöletgyilkosságoknak. A liberális politikusok mind Szlovákiában, mint az Európai Parlamentben javaslattal rukkoltak elő. Belföldön az SaS próbálkozott egy LGBT+ közösség jogállásáról szóló törvényjavaslattal a parlamentben, ám kudarcot vallott. A Progresívne Slovensko és EP-frakcióbeli társaik azonban sikert arattak, és egy helyenként kifogásolható tartalmú határozatot nyomtak át az Európai Parlamenten, amelyet még névleg konzervatív képviselők is támogattak.

 

Már az elején le kell szögezni, hogy a terrorizmusként kezelt pozsonyi kettős gyilkosság tragédiája elsősorban az LGBT+ személyek közösségét érintette, ez vitathatatlan. Ugyanakkor az elkövető célpontjai között nemcsak a melegek, hanem vezető politikusok is voltak, és ha hinni lehet a legutóbbi információknak, a politikai spektrum minden részéből válogatott ki célpontokat. Ott volt köztük Eduard Heger kormányfő, Branislav Gröhling volt oktatási miniszter, és még Robert Fico smeres pártelnök és exkormányfő is. A hatóságok eddigi közlései szerint a 19 éves elkövető az „akceleracionizmus” híve volt, vagyis nem egyszerűen egy adott csoport ellen akart fellépni, hanem egymásnak akarta ugrasztani a társadalom különböző rétegeit azzal a céllal, hogy káoszt okozzon.

 

A helyzet tehát nem kizárólag szivárványszínű, ennek ellenére a nyugati genderpropaganda és a belföldi progresszív körök megragadták az alkalmat, hogy politikai tőkét kovácsoljanak a tragédiából. És sikerült is nekik, az SaS-t leszámítva.

 

 hirdetes_810x300  
Önhibájából béna kacsa

 

Az SaS esetében most üt vissza a kormányból való kiválás politikája. A történtek után választóik (akik között nyilván vannak LGBT+ személyek is) joggal várnák el tőle, hogy felvállalja a LGBT+ közösség jogállásáról szóló törvény elfogadtatását. Csakhogy az SaS kimanipulálta magát a kormányból, és most, amikor eredményt várnának el tőle, nincs politikai ereje. Nemcsak arról van szó, hogy saját javaslata kudarcot vallott a parlamentben (csak 50 szavazatot kapott), hanem arról is, hogy nem lesz ott a kormány saját javaslatának kidolgozásában.

 

Politikailag motivált elítélő határozat

 

A progresszívok esetében más a helyzet. A PS elnöke, Michal Šimečka mint az Európai Parlament egyik alelnöke, határozati javaslattal rukkolt ki az EP-ben, amely nem csak elítélte a pozsonyi kettős gyilkosságot, de felelősként nevezte meg a liberálisok politikai ellenfeleit és az egyházakat. A beterjesztők között az Újítsuk meg Európát frakció összes tagja aláírta magát:

 

  • Vladimír Bilčík (Spolu, EPP-frakció),
  • Lucia Ďuriš Nicholsonová (volt SaS, most független, liberális RE-frakció),
  • Martin Hojsík (PS, RE-frakció) a
  • Michal Wiezik (PS, RE-frakció)

 

Az SaS-es Eugen Jurzyca „csak” támogatta a beterjesztést. Így szlovák részről összesen 6-an támogatták a javaslatot. A többiek vagy nem voltak jelen, vagy nemmel szavaztak.

 

A határozat két okból is politikailag erősen motiváltnak tűnhet. A D) pontjában például azt írja:

 

„Szlovákiában az LMBTIQ+közösséggel szembeni gyűlölet, intolerancia és megfélemlítés légkörét nemcsak szélsőjobboldali és szélsőséges mozgalmak táplálják, hanem az egyház és a politikai elit képviselői is, akik nyilatkozataikban gyakran szorgalmaznak az LMBTIQ+ személyekre vonatkozó további korlátozásokat”,

 

ami mesterkélt nyílt vád a egyházakkal szemben. A határozat felrója, hogy a szlovák alkotmány rögzíti, hogy a házasságot egy férfi és egy nő szövetségeként definiálja, ami szerintük így „megfossza az azonos nemű párokat a házasságkötéshez való jogtól és az abból következő jogi védelemtől”.

 

Sőt, annak ellenére, hogy a gyilkosságok elkövetője nem progresszív politikusokat is célba vett volna, ha alkalma nyílt volna rá, bekerülte a határozatba az is, hogy

 

„Szlovákiában gyakran alkalmaznak sértő, agresszív és homofób nyelvezetet az LMBTIQ+ közösséggel szemben, többek között a Szlovák Köztársaság kormányának és Nemzeti Tanácsának korábbi és jelenlegi tagjai és egy korábbi miniszterelnök is”.

 

A volt miniszterelnök felemlegetése ráadásul utólag került bele egy kiegészítési javaslat formájában, ami elég csábítónak bizonyult ahhoz, hogy azt a KDH-s Miriam Lexmann is megszavazza – még ha az alapdokumentumot nem is támogatta.

 

Mintha baloldalon nem lennének veszélyes radikálisok

 

Érdemes kiemelni azt is, hogy a határozat kizárólag a szélsőjobboldali szélsőségeket említi meg, a baloldali szélsőségeket nem, pedig az akceleracionizmus mindkettőnél előfordul. A dokumentum felszólítja a szlovák kormányt

 

„a szlovákiai társadalom további polarizációjának megfékezésére és a szélsőjobboldali szélsőséges erőkkel való együttműködés valamennyi formájának elutasítására”.

 

A határozat alapváltozatát 447 EP-képviselő támogatta, 78 volt ellene és 45 tartózkodott. Ahogy fentebb említettük, szlovák részről hat igen szavazat született, az OĽANO-s Peter Pollák, valamint a KDH-s Miriam Lexmann és Ivan Štefanec nem szavaztak. Bár külön nyilatkozatban ítélték el a kettős gyilkosságot, nehezményezték, hogy a progresszívok határozata „beavatkozik a tagállamok saját hatáskörébe, köztük a kulturális-erkölcsi kérdések kezelésébe”. Kifejezetten nehezményezték egyébként a határozat azon részét, amely felszólítja a szlovák kormányt többek között az azonos nemű párok jogi elismerésére:

 

„felhívja a szlovák kormányt és a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsát, hogy a Charta alapján biztosítsanak egyenlő jogokat a Szlovákiában élő LMBTIQ+ személyeknek, garantálva valamennyi jog – különösen a magánélet és a családi élet – tiszteletben tartását, ide értve az azonos nemű párok jogi elismerését is; felszólít a nemek jogi elismerésének reformjáról szóló, a nemzetközi és európai normákat tiszteletben tartó, folyamatban lévő tárgyalások lezárására, és felszólít annak gyors elfogadására”

 

áll a határozatban. A végére csak egy érdekes adat: az egész határozat két alkalommal említi a zsidókat, de 50-szer az LMBTIQ+ közösségeket…

 

A határozat magyar szövegezése ide kattintva olvasható el.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.