Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Csütörtökön sikerült áttörést elérni, és meghosszabbítani a fekete-tengeri gabonafolyosó-programot, amelynek köszönhetően Ukrajnából sokezer tonna gabona hagyhatja el a fekete-tengeri kikötőket. A program az ENSZ égisze alatt zajlik, és bár a hivatalos közlés szerint az élelmezési válságtól és éhínségtől szenvedő országok megsegítése a cél, valójában a gabona zöme a legfizetőképesebb gazdag országokhoz kerül.

 

Az eredetileg júliusban megkötött megállapodás november 19-én járt volna le, és Moszkva nem mutatott hajlandóságot a program meghosszabbítására. Az ENSZ a kelet-afrikai országokat (Etiópiát, Szudán, Szomáliát) sújtó élelmezési válságokra hivatkozva próbált hosszabbítást kicsikarni. Sikerrel.

 

„Üdvözlöm az összes résztvevő fél által létrehozott megállapodást a fekete-tengeri gabonafolyosó-kezdeményezés folytatásáról, az Ukrajnából származó gabona-, élelmiszer- és műtrágyaexport biztonságos hajóztatása érdekében”

 

hangsúlyozta Antonio Guterres ENSZ-főtitkár közleményében. Hozzátette, hogy az ENSZ teljes mértékben támogatni fogja az orosz élelmiszer és műtrágya exportja előtt még meglévő akadályok felszámolását.

 hirdetes_300x300  

 

Az orosz külügyminisztérium is megerősítette, hogy 120 nappal meghosszabbítják a program idejét. Nem született azonban még teljes egyezség az orosz ammónia exportjáról, amely a műtrágyagyártás fontos alapanyaga – és ma műtrágyából is nagy hiány van, többek között Európában is.

 

Zelenszkij ukrán elnök még szeptemberben kijelentette, hogy csak akkor támogatja az Ukrajnán keresztüli orosz ammóniaexport újraindítását, ha Moszkva bizonyos hadifoglyokat ad át Kijevnek – ezt az oroszok elutasították.

 

Az ENSZ mindenesetre as gabonafolyosó következő lépésének a műtrágyaexport újraindítását tekinti.

 

Július óta mintegy 11,1 millió tonna mezőgazdasági termény hagyta el az ukrán kikötőket, ebből 4,5 millió tonna kukorica és 3,2 millió tonna búza volt.

 

A dolog szépséghibája, hogy a gabonafolyosó legnagyobb haszonélvezői nem a szegény, rászoruló országok, hanem a gazdag nyugat-európai és más ázsiai államok. Az ENSZ aktuális adatai szerint a 11,1 millió tonnából

  • 2 millió tonna kötött ki Spanyolországban,
  • 1,5 millió tonna Törökországban,
  • 1,3 millió tonna Kínában,
  • 1 millió tonna Olaszországba,
  • 765 ezer tonna Hollandiában.

 

A gabonafolyosó valódi kedvezményezettjeinek köréről korábbi cikkünkben olvashat részleteket:

 

Miközben gazdag európai országok járnak jól az ukrán gabonafolyosóval, a rászoruló országok alig jutnak gabonához

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!