Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Egészen elképesztő játszmák bontakoznak ki a kormány elleni bizalmatlansági indítvány körül. A szlovák sajtóban megjelent információk szerint az OĽANO-ban pártszakadás van kilátásban, Gyimesi György liberális nyomásgyakorlást emleget, a SME balliberális lap szerint viszont már megvan az előrehozott választásokhoz szükséges 90 képviselői szavazat. Jelenleg úgy néz ki a dolog, hogy a Heger-kormány megbukik, ám a folytatás még nem dőlt el.

 

Módszer több is van, választható út azonban csak kettő: vagy a liberálisok támogatásával (nekik kiszolgáltatva) működő kormány áll fel a kormány bukása után (ügyvivő kabinet, demisszióban lévő kabinet, vagy új törékeny kormányzótöbbség az SaS külső támogatásával), vagy előrehozott választások jönnek.

 

A Pravda baloldali lap információi szerint az SaS-szel egy húron pendülő liberális Ján Budaj környezetvédelmi miniszter és a köré csoportosuló 10 OĽANO-s képviselő pártszakadással fenyegetőzik. Állítólag már törölték magukat a frakció által használt közös chatszobából is. Akár igaz a hír, akár nem, tény, hogy Ján Budaj és követői végig olyan döntéseket hoztak, amely az SaS-nek szolgáltatta ki a kormánykoalíciót.

 

 hirdetes_300x300  

A Pravda ugyanakkor úgy tudja, hogy a kormány bukása holtbiztos, csak a formája kérdéses. Ezt támasztja alá a SME napilap értesülése, miszerint már a háttéralkukon összejött a 90 mandátum az előrehozott választások kieszközléséhez. 90 képviselő kell a választási időszak lerövidítését lehetővé tevő alkotmánymódosításhoz, ami az OĽANO nélkül nem lenne meg.

 

Gyimesi a Körképnek a kormány lehetséges bukásáról: Akár előrehozott választások is jöhetnek (Interjú)

 

Miközben sokan igyekeznek megakadályozni, hogy az SaS vagy Zuzana Čaputová államfő által befolyásolt új kormány jöjjön létre, a szintén liberális térfélen játszó Eduard Heger is megpróbálja az utolsó pillanatban elkerülni az előrehozott választásokat.

 

Kedden este Zuzana Čaputová államfővel tárgyalt. Egy nappal később a Denník N szlovák balliberális lap már arról írt, hogy Heger fontolgatja, hogy még a kormány megbuktatása előtt benyújtja lemondását. Ezzel ugyanis kicselezheti az előrehozott választásokat szorgalmazó politikusokat. Bár ez is csak időnyerést jelent.

 

Az alkotmányból kifolyólag egy parlament által visszahívott kormány a demisszió ideje alatt rendkívül korlátozott hatáskörökkel rendelkezik. Erre mondják a szlovák politikusok, hogy csak „fűteni és világítani” tud.

 

Ellenben ha Heger még a bizalmi szavazás előtt maga nyújtja be lemondását, akkor demisszióban lévő kormány lenne ugyan, de hatáskörei megmaradnának, és – most jön a liberális csavar – az államfő bármikor kinevezhetne egy másik kormányfőt másik kormánnyal.

 

Ráadásul, egy demisszióban lévő kormány tagjait nem lehet a parlamentben visszahívni, hiszen már vissza vannak hívni.

 

Gyimesi inkább lemond mandátumáról, de nem csókol kezet az SaS-nek

 

A fenti képletet lehet csűrni csavarni, de ugyanoda lyukadunk ki. Čaputová akár újra Hegert bízhatja meg a kormányalakítással, természetesen a kormány összetétele a liberális SaS-nek megfelelően alakulna (a liberálisok már jelezték, hogy Matovičnak, Karasnak és Mikulecnek borítékolhatóan mennie kéne), és ezért cserében ők a parlamentben kívülről biztosítják a többséghez szükséges szavazatokat. Ez pedig végeredményben ugyanazt jelenti, mint a kormány rekonstrukciója, amire az SaS és az államfő mindvégig játszott.

 

Nem véletlenül írta a Facebookon Gyimesi György, hogy hatalmas nyomásgyakorlás megy a háttérben, hogy az OĽANO megállapodjon az SaS-szal. Pedig már most tudni lehet, hogy az SaS nem éri be Matovič leváltásával, hanem nagyobb befolyást akar szerezni a kormányban és átírná a kormányprogram egy részét is. Ráadásul egy ilyen lépésbe valószínűleg az OĽANO, mint párt, beleroppanna és teljesen hitelét vesztené (jelenleg 7–8 százalékra mérik).

 

Persze semmi sincs kőbe vésve. Nehéz elképzelni, hogy a Sme rodina támogatna egy liberális kormánykoalíciót, főleg, hogy az SaS-szel nem egy életbiztosítás együtt kormányozni. Szóba jöhetnek egyéb koalíciós formációk is, de a HLAS-nak csak 11 mandátuma van, Pellegrini pedig aligha akarna felelősséget vállalni egy népszerűtlen kormány hatalomban tartásáért.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.