Nyitókép: Potápi Árpád János Fb-oldala

 

Milyen volt az óév és mit vár az új évtől? A Körképen cikksorozatot indítottunk az óév végén, az új év elején, melyben általunk értékesnek tartott, új gondolatok megfogalmazására képes közéleti embereket kérdeztünk arról, hogy milyennek látta a 2022-es esztendőt, és mit vár az új évtől.  

 

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár:

 

2022 a cselekvő nemzet éve volt. Közösen cselekedtünk, amikor április 3-án a magyarországi országgyűlési választáson döntöttünk a nemzet következő négy évének alakulásáról, és közösen cselekedtünk akkor is, amikor az orosz-ukrán háborúra reagálva összefogtunk a kárpátaljai magyarságért és az ukrajnai bajbajutottakért. Büszkék lehetünk arra, hogy a számtalan megpróbáltatás, háború és válság ellenére 2022-ben is sikerült tovább erősítenünk a nemzeti összetartozást, magyar közösségeink pedig tovább erősödtek szerte a Kárpát-medencében és a nagyvilágon. 2010 óta támogatásaink, programjaink révén minden magyarok által lakott településre, minden magyar közösséghez eljutottunk a Kárpát-medencében.

  hirdetes_300x300   

 

Amint Orbán Viktor miniszterelnök úr fogalmazott a 2022-es MÁÉRT ülésen: jöhet bármilyen válság, stratégiai célokat nem adunk fel, a nemzetegyesítés pedig ilyen stratégiai cél. 2023-ban is folytatjuk azt a nemzetegyesítő és nemzetépítő munkát, amit 2010-ben elkezdtünk. Biztosítjuk a külhoni magyar intézményrendszer folyamatos működését, hisz a stabil nemzetpolitika alapja a folytonosság és a kiszámíthatóság.

 

Továbbra is hisszük, hogy a külhoni magyarság megmaradásának kulcsa az erős magyar politikai így érdekképviselet, épp ezért örömtelinek tartjuk, hogy valamennyi külhoni magyar párt jól szerepelt a 2022-ben a szomszédos országokban lezajlott választásokon. Külön üdvözöljük az egységes felvidéki magyar párt, a Szövetség szlovákiai megyei és önkormányzati választásokon elért kiemelkedő sikerét.  Reméljük, hogy az összefogás a szlovákiai országgyűlési választásokon is meghozza az eredményt.

 

Nehéz esztendő elé nézünk: a járvány után nemcsak a háború, hanem a mindnyájunkat sújtó gazdasági és energiaválság hatásaival is meg kell birkóznunk. Hisszük azonban, hogy a magyarságot, a magyar közösségeket az elmúlt évek során sikerült olyannyira megerősítenünk, hogy azok kiállják a következő nehéz időszak próbáit is. Továbbra is mindenben segítjük a kárpátaljai magyarságot és bízunk benne, hogy a 2023-as év elhozza a békét, mert ez Magyarország és a teljes magyarság érdeke.

 

Korábbi írások:

  1. Csáky Pál
  2. Molnár Tamás atya
  3. Édes Enikő
  4. Skrabski Fruzsina

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.