Nyitókép forrása: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

 

Hans Leijtens, a holland katonai rendőrség korábbi parancsnoka lett az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex új igazgatója. Leijtens első sajtótájékoztatójában rögtön megígérte, hogy megszüntetik a migránsok visszatoloncolását.

 

A Frontexet egyébként azzal vádolják, hogy az EU külső határairól kitoloncolták a migránsokat, valamint azokat eltussolták. Mint Leitjens mondta, tudja, hogy mennyi bizalmat vesztett el a Frontex, és helyre akarja ezt állítani.

 

„A visszatoloncolások nem törvényesek”  (…) „Tilos. Felelős vagyok azért, hogy az embereim ne vegyenek részt semmiben, amit úgy hívnak, hogy visszatoloncolás. Azt hiszem, ez teljesen világos, és ez az a jogi keret, amelyben dolgozom”

 

hangsúlyozta Leitjens.

 hirdetes_300x300  

 

Leijtens szerint Európa külső határainak védelme és az alapvető jogok kéz a kézben járnak. Az új igazgató megpróbálja elérni azokat a nem kormányzati szervezeteket, amelyek azzal vádolják az ügynökséget, hogy együttműködik például a líbiai parti őrséggel.

 

„Ki akarom nyitni az ajtókat. A nem kormányzati szervezeteket szívesen látjuk, ha tájékoztatnak minket és engem. És biztosítom őket, hogy választ kapnak a kérdéseikre.”

 

mandiner.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!