Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster

 

Ausztrália a 2030-as évekre öt amerikai Virgina osztályú atomtengeralattjárót vásárol az AUKUS szövetség keretében. Az AUKUS paktum 2021-ben nagy port kavart, ugyanis Canberra, London és Washington a franciák háta mögött egyezett meg, és így Ausztrália visszalépett egy korábban tető alá hozott 37 milliárd dolláros francia dízeltengeralattjáró beszérzéséről szóló szerződéstől. Az AUKUS leplezetlenül Kína csendes-óceáni térnyerése ellen jött létre.

 

A Reuters közlése szerint Joe Biden amerikai elnök jövő hétfőn fogadja San Diegóban Ausztrália és Nagy-Britannia vezetőit, hogy megállapodjanak az atomtengeralattjárók és más csúcstechnológiás fegyverek Ausztráliába szállításáról. Az AUKUS ugyanis nem pusztán fegyverügylet, hanem brit és amerikai haditechnológiák Ausztráliával történő megosztását lehetővé tevő paktum.

 

Kína elítélte a nyugati szövetségesek erőfeszítéseit.

 

 hirdetes_400x285  

Az AUKUS 2030-ra minden idők legnagyobb ausztrál védelmi projektje lesz, ami mindhárom résztvevő országban számos munkahelyet hoz létre.

 

Ausztrália jelenleg hat hagyományos meghajtású tengeralattjáróval rendelkezik, amelyek élettartama 2036-ban jár le. Az atomtengeralattjárók hagyományos társaikkal szemben jóval tovább tudnak víz alatt maradni így nehezebb őket követni és észlelni.

 

Washingtonban a törvényhozók már azon dolgoznak, hogy elhárítsák az ügylet jogi akadályait. Az amerikai tengeralattjáró-technológia, különösen a radarrendszerek, meghajtó és szonárrendszerek titkosnak és így jelenleg még nem exportálhatónak  számítanak.

 

A következő öt évben ausztrál szakembereket képeznek ki Amerikában a tengeralattjárók legyártására.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!