Nyitókép: Körkép.sk

 

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén jelentést fogadott el, amely szerint az Egyesült Királyság folyamatosan megszegi a kilépési megállapodás szerinti kötelezettségvállalásait és megsérti az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyv rendelkezéseit.

 

Az 537 szavazattal, 43 ellenszavazat és 38 tartózkodás mellett elfogadott jelentésben az EP-képviselők emlékeztettek: a brit uniós kilépést követően elfogadott megállapodás rendelkezései közvetlen hatással vannak az Európai Unió és az Egyesült Királyság jogrendjére.

 

Egyebek mellett az Egyesült Királyság bíróságainak figyelembe kell venniük az Európai Unió Bíróságának ítélkezési gyakorlatát, és az európai uniós állampolgárok számára lehetővé kell tennie, hogy a megállapodás szerinti jogaik megsértése esetén a nemzeti bíróságokhoz fordulhassanak – jegyezték meg. Ezzel összefüggésben hangoztatták: jelentős javításokra van szükség az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok jogainak védelme érdekében. Sajnálatukat fejezték ki továbbá az Egyesült Királyság azon döntése miatt, hogy eltérő díjakat számít fel a különböző uniós országok vízumkérelmezőinek esetében.

 hirdetes_810x300  

 

Üdvözölték ugyanakkor, hogy az Európai Bizottság és az Egyesült Királyság kormánya február végén elvi politikai megállapodásra jutott az észak-írországi protokollról. Az átfogó közös megoldásokat kínáló, windsori keretmegállapodásnak átnevezett egyezmény célja, hogy Észak-Írország a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után is harmonizált árukereskedelmi viszonyrendszerben maradjon az EU egységes belső piacával és vámuniójával annak érdekében, hogy ne kelljen újból fizikai ellenőrzést bevezetni az Ír Köztársaság és Észak-Írország határán.

 

Schaller-Baross Ernő és Trócsányi László, a Fidesz európai parlamenti képviselői az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták: a windsori keretmegállapodás megerősítésére és végrehajtására, illetve a jelenlegi geopolitikai helyzetre tekintettel a jó kapcsolatok ápolására kellene törekedni az Egyesült Királyság pártpolitikai célú leckéztetése helyett.

 

Schaller-Baross Ernő arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Királyság a Brexit révén nem Európát, hanem az Európai Uniót hagyta el. Az európai értékek mércéje nem lehet egy szervezetbeli tagság: előbbit az önrendelkezéshez való jog, a kultúra, a történelem és az alkotmányos hagyományok tiszteletben tartása határozzák meg. Csupa olyan érték, amelyet az Egyesült Királyság magáénak tudhat – mondta.

 

Az EP-képviselő sajnálatát fejezte ki, hogy az Egyesült Királyság már nem tagja az uniónak, de – mint fogalmazott –

 

„tiszteletben tartjuk a szigetország polgárainak demokratikus döntését. Nem szabad, hogy bosszúszomjat érezzünk egy természetes szövetségesünk iránt”.

 

Trócsányi László aggodalmát fejezte ki a jelentés kapcsán. Sajnálatos, hogy a jelentéstevő szándéka jelentősen eltér az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti jó kapcsolatok ápolásától – írta. Miközben az Európai Bizottság előremutató tárgyalásos megállapodásra jutott az Egyesült Királyság kormányával, az Európai Parlament pártpolitikai okokból kárhoztatja a szigetországot. Ahelyett, hogy üdvözölné az északír jegyzőkönyvvel kapcsolatos megállapodást, akadályozza a nézeteltérések békés rendezését – hívta fel a figyelmet.

 

„Az EP – mint általában – szereptévesztésben van, jelen esetben tanári szerepben szeretne tündökölni, ahelyett, hogy ebben az esetben a hallgatás lehetőségéhez folyamodott volna”

 

– zárta a gondolatait Trócsányi László.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!