Nyitókép: ČTK

 

Az oroszországi üzleti tevékenység és gyártás megszűnése miatt a Škoda Auto csaknem 700 millió eurót, azaz hozzávetőleg 17 milliárd koronát veszített tavaly. Az autógyár Oroszország Ukrajna megtámadása után fejezte be tevékenységét az orosz piacon, és jelenleg tárgyalásokat folytat az ottani aktivitásainak az eladásákról, melyek végső fázisban vannak.

 

Az autógyár üzemi eredménye tavaly 42 százalékkal 628 millió euróra csökkent, ami nagyjából 15 milliárd cseh korona. A VW-csoporton belül ugyanakkor a Škoda Auto lesz felelős a délkelet-ázsiai régióért, jelentették be ma a Škoda képviselői éves sajtótájékoztatón.

 

Klaus Zellmer igazgatótanácsi elnök szerint az oroszországi nagy veszteséget az okozta, hogy az ottani értékesítési hálózatot és gyártóüzemeket fenn kellett tartani, holott az autógyár már nem gyártott és nem értékesített autókat. A veszteséget ugyanakkor egyszeri tételnek nevezte, és mivel a termelés és az értékesítés korai felépülésére nincs esély, a vállalat az oroszországi aktivitásaik, eszközeik eladása mellett döntött.

 hirdetes_300x300  

 

Oroszországban a Škoda kalugai és nyizsnyijnovgorodi üzemekben gyártott gépkocsikat. 2021-ben Oroszország volt a márka második legnagyobb felvevő piaca, éves szinten 90 400 leszállított autóval. Tavaly 18 300 autót tudtak értékesíteni a piacon.

 

Az oroszországi eredménnyel szemben az autógyártó cég forgalma 18,5 százalékkal 21 milliárd euróra, azaz nagyjából 499 milliárd koronára nőtt. Az árbevétel jövedelmezősége pozitív maradt és elérte a három százalékos szintet, de 3,1 százalékponttal csökkent. Tavaly 16,7 százalékkal 731 300 gépkocsira csökkentek az ügyfeleknek szállított autók.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!