Nyitókép: Szövetség Fb-oldala

 

9200 tag, alulról építkező párt. Ezt hangoztatta magáról hosszú éveken keresztül az MKP, majd most a Szövetség-Aliancia is.

 

A magyar párt a Smer után a KDH-val együtt fej-fej mellett a második-harmadik helyen áll, ami a regisztrált tagok számát illeti.

 

Mi egy alulról építkező párt vagyunk, mely helyi szervezeteinkre, járási struktúráinkra, megyei vezetésünkre támaszkodik

 

hallhattuk a korábbi pártelnököktől is sokáig. Általában akkor mondták ezt, amikor túl lassú volt a reakcióidő, amikor túl sokáig tartott kitalálni, hogy A-t vagy B-t mondjanak. Ilyenkor jól jött a kifogás, hogy a fontos témákat meg kell beszélni házon belül, jóvá kell hagyatni a helyi struktúráikkal.

 

Mára oda jutott a Szövetség, hogy úgy tart december 9-én Paton tisztség-átmentő kongresszust, hogy alulról építkezés helyett felülről való direktívára váltott.

 

Konkrétan, jelenleg 4 személy dönti el, hogy mi legyen a Szövetséggel. Ez a 4 személy Forró Krisztián, Berényi József, Pandy Péter, Orosz Örs. A többieknek az Országos Elnökségen belül maradt a statisztaszerep. Hogy mégis csend van, annak köszönhető, hogy befogták a szájukat a tisztséggel, amit majd Paton megszavaz számukra a Kongresszus.

 

És itt érkeztünk el a problémához. Magyarán, hogy Alapszabálynak megfelelő lesz-e egyáltalán a közgyűlés. A Körkép.sk az elmúlt napokban több párttaggal is beszélgetett. Azokról az évtizedek óta lojális magyar választókról van szó, akik valóban az alulról építkezés lelkét jelentették. Akiken állt, vagy bukott a párt, akik a párt struktúráját jelentették.

 

Ők lettek most teljesen félre állítva. Egybehangzó állításuk szerint ugyanis a Szövetség úgy készül tisztújító kongresszusra, hogy előtte nem történt meg a tisztújítás helyi, járási és megyei szinteken. Így valójában ugyanazok a küldöttek fogják újraválasztani a mostaniakat, akik az elmúlt években is megszavaztak mindent a párt legszűkebb vezetésének.

 

Ki kell mondani, hogy a Szövetség mint olyan, mára belsőleg teljesen szétesett. Még az olyan, egykori nagy, magyarlakta járásokban sincs érdemi politikai munka, mint a Dunaszerdahelyi, a Komáromi, az Érsekújvári, a Lévai, vagy a Rimaszombati járás.

 

Csáky Pál, Duray Miklós, de Berényi József, és a teljesen alkalmatlan, alkoholizmusába és enyveskezűségébe is belebukott Menyhárt József idejében sem engedte meg magának a párt azt, ami mára normává vált.

 

Olyan nincs, hogy egy nagy parlamenti választás után ne legyen tisztújítás. Ugyanazok mennek majd kongresszusra, akik 1-2 éve járnak. Legitim lesz így az egész?”

 

– tette fel a kérdést az egyik, neve elhallgtását kérő forrásunk.

 

Egy másik egykori MKP tag arról panaszkodott a Körképnek, hogy szinte semmiről sem tudnak helyi szinteken, ami a pártközpontban történik. Az alulról építkezés mára teljesen elveszett. Felülről való diktátumok vannak, leginkább Forró és Berényi által erőltetve. Hozzájuk csatlakozott a funkcióval megvett Orosz Örs és Pandy Péter.

 

A helyi szervezetek fele már nem is létezik. Ez az egyik oka annak, miért nem tud bejutni a párt a parlamentbe. Mert nincs ember, akit mobilizálni lehetne, aki mozgósítani tudná települési szinten a választókat. Ez a Szövetség már a struktúrák tekintetében halott”

 

– magyarázta egy másik, keleti forrásunk.

 

Az egykori nagy, népes járásokban ma már a Szövetség alig tudja a tagság harmadát összehívni, ha fotózkodni kell és hivatalosan megszavazni a jelöléseket.

 

Az ilyen eljárás erkölcsileg is problémás. Anno, az MKP idejében minden parlamenti választás után teljes tisztújításra került sor. Helyi, járási és megyei szinteken. A járási konferenciák új küldötteket választottak (vagy a régieket is akár, de mindenképp újra megerősítve), mindez ma már csak ábránd.

 

Egymás között beszélgetünk, hogy lesz a kongresszus, és nem tudjuk, hogy ki megy majd oda”

 

– fogalmazta meg aggályait a Körképnek harmadik forrásunk.

 

Így kérdés, milyen legitimitása lesz majd a pati kongresszusnak, melynek várható végeredményét a Körkép.sk a felvidéki magyar sajtóban egyedüliként már napokkal ezelőtt megírta. Az azóta történt fejlemények csak megerősítik mindazt, amit előre beharangoztunk.

 

Meg vagyunk döbbenve azon, ami a párton belül zajlik. Se szokásjog, se az Alapszabály az évtizedekig megszokott formában nincs betartva. A lényeg, hogy a legszűkebb pártvezetés által leboltolt jelölések átmenjenek”

 

– magyarázta a jelenlegi, teljesen szétesett belső viszonyokat az egyik Szövetség tag olvasónk.

 

A párt működését az Alapszabály taglalja, mely nyilvános. Ez a dokumentum azonban, melyet már az MKP megszűnése után, a három platform fémjelezte érában írtak, annyira általános, hogy nagy teret ad a központi vezetésnek. Mi több, sok helyütt a a Szervezeti és Működési Szabályzatra hivatkozik, mely dokumentum azonban nem nyilvános. A Körkép.sk-nak napok óta sem sikerült megszereznie a párt illetékeseitől. Bizonyára nem véletlenül…

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.