Szerelem volt első látásra. „Minden orosz város anyja“ ugyanis szavakkal leírhatatlan (bár megpróbálkozom vele hamarosan:), beszéljenek hát a képek egyelőre helyettem.

 

Nagyszínház vagyis Bolsoj tyeatr

…és igen, akármilyen hihetetlen süt a nap, és nincs 2 méteres hó. Október első felében az orosz fővárosban is volt 15 fok, napos idő, és halálra se fagyott senki.

Marx és az örökérvényű jelmondat: „Világ proletárjai, egyesüljetek!“

 hirdetes_810x300  

Vörös tér a Vaszilij Blazsennij-székesegyházzal

  

…és a GUM áruház

Hm… az előbbi képről mindig egy filmes poén jut az eszembe: „miért hívjátok a kutyát Fáraónak?“ „Mert akárhová megy, mindenütt kis piramisokat hagy maga után“… szóval Lenin kis piramisa, benne a megboldogult szovjet vezető mumifikált testével (vagy legalábbis egy ahhoz nagyon hasonló dologgal).

I.Péter és a flottája… 

 

…igaz, maguk a moszkvaiak se nagyon értik mit keres ő Moszkvában … de ha már egyszer odatették és amúgy is, túl költséges lenne eltávolítani, így inkább a helyén hagyják.

Megváltó Krisztus-székesegyház

  


…vagyis egy újabb verziója, mert az eredetit Sztálin lebontatta – kellett a hely a Szovjetek palotájának( tetején egy 100 méteres Lenin szoborral), ami végül is sose készült el. Az alapok kiásása után ugyanis rájöttek, hogy talán még sem kéne megvalósítani. De mivel élelmes nép az orosz …és nem hagyunk csak úgy egy lyukat a földben, Hruscsov feltöltette vízzel és Moszkva legnagyobb nyilvános szabadtéri uszodájaként funkcionált a rendszerváltásig –amikor is újjáépítették a templomot, és most szebb mint újkorában.

Kolomenszkoje – a cárok kedvenc vidéki birtoka.

 

A templom rajta van az UNESCO listáján is (pont úgy, mint további 1000 műemlék), de fő funkciója a parknak, hogy minden évszakban lehet romantikus sétákat tenni és naplementekor jó fotókat csinálni 🙂 A moszkvaiak kedvelt helye. A turistáké még inkább.

VDNCH – vagyis Összoroszországi Kiállítási Központ – egy hatalmas park és kiállítási terület még a szovjet időkből, de rendeltetését remekül ellátja most is (ottlétünkkor a traktor és egyéb mezőgazdasági gépek kiállítása mellett macskakiállítás is volt a parkban). Minden szovjetunióbeli tagállamnak meg van a maga pavilonja, és az össz-szovjet-összetartozást (hmmmm) a központi Köztársaságok szökökútja hivatott szimbolizálni…

Kár, hogy októberben már egy szökőkútban sincs víz, kivéve a központit. Ez egy kicsit rontott az összhatáson, de egy kör az orosz keréken (a London Eye moszkvai verziója) és a kilátás megvigasztalt minket.

Patriarsije prudi – ha valaki egy Mester és Margarita fanatikussal megy ebbe a parkba, fel kell készülnie rá, hogy minden padon meg kell állni és fotózkodni:) Ebben a parkban játszódik ugyanis az említett Bulgakov könyv nyitójelenete, mikor is Moszkvában feltűnik a Sátán egy rejtélyes idegen képében… De nem is folytatom tovább, tessék a könyvet elolvasni, kedvcsinálónak pedig néhány idillikus kép:

  

Caricino – újabb parkos –kastélyos – tavacskás volt cári birtok.

  

Jelenleg komolyzenei koncertek gyakori színhelye, este kivilágítva gyönyörű és még romantikusabb, mint az előzőek. Orosz Versailles-nek is nevezik, bár a hasonlóságról nem tudok nyilatkozni, az eredetiben ugyanis még nem jártam.

MGU – vagyis a Moszkvai Állami Egyetem– ködbe és esőbe burkolózva

  

Elveszve a Lenyinszkij proszpekten🙂

  

Sándor-kert

… és még pár szép kép az archívból…

A következő részben pedig elmesélem mit is keresek Moszkvában és benyomásaimat Oroszországról, az oroszokról, a fővárosról, és minden másról, ami épp az eszembe jut:)

/majd.holnap/

További kapcsolódó cikkek a témában:

  1. Ősz körkép 1. – Prága
  2. Ősz körkép 2. -London
  3. Finnországi levelek III, avagy Őszi körkép 3. – Oulu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!