Milyen az élet a Himalájában? Kik azok a sherpák? Base camp-i mindennapok képekben.

Nagypénteken minden idők legsúlyosabb lavina-szerencsétlensége történt a Mount Everesten. A katasztrófában 16 helyi sherpa vesztette életét, ebből háromnak a holttestét továbbra is keresik. A sherpák hajnalban rögzítőköteleket ellenőriztek, amikor a lavina elsodorta őket.

Kövess minket a Facebookon is, plusz tartalommal!

Tavaly szeptemberben mi is a Himalájában jártunk, annak indiai oldalán másztuk meg a Stok Kangrit (6153 m.) Kis csapatunkban két sherpa is helyet kapott, az egyik a hegyi vezetőnk, a másik a szakácsunk volt a többnapos túra alatt. Ladakhi expedíció Kis-Tibetben.

1
Ladakhot Kis Tibetnek is nevezik. A tartomány „fővárosa”, Leh környéke tele van ősrégi buddhista kolostorokkal.
2
Utcakép Leh-ből. Maga a város 3500 méter magasságban fekszik, és az ide érkező európainak már az aklimatizáció első napjai is komoly gondokat okoznak.
3
Ezeknek a kolostoroknak megvan a sajátos hangulatuk. A jámbor szerzetesek mindenhol készségesek és nyitottak a látogatók iránt.
4
Készül a helyi kenyér. A nálunk megszokott higiéniai normákat nem mindenhol tartják be 🙂 maga a kenyér viszont finom, alig pár fillér és több napig is eláll. Hegyi túrákra tökéletes eledel.
5
Zölség és gyümölcs is kapható a helyi, főút melletti piacon. A nénik naphosszat a portékájukat árulják. Fogyasztás előtt kötelező megmosni mindent, de vigyázni kell a vízzel. Csak palackosat fogyasszunk.
6
Adrenalintúra kerékpárral. LEH fölött található a világ legmagasabb, autóútja, több mint 5 ezer méter magasban. Az onnan kerékpárral való leereszkedés kedvelt program. Útközben napi egy dollárért dolgozó Bihar-megyei munkásokkal fotózkodhatunk.
7
Útban a Stok Kangri felé. A csúcstámadás mintegy öt napot vesz igénybe. Mi teherhordókat is alkalmaztunk.
8
Himalájai panoráma kb. 4500 méter magasban. A buddhista imazászlók mindenhol lengedeznek.
9
Chepal Sherpa, a Mount Everestet is megjárt hegyi vezetőnk. Előszezonban Nepálban, főszezonban Indiában tartózkodik, és expedíciókat kisér.
10
A sherpák a legnehezebb, legveszélyesebb munkát végzik. A legtöbben nélkülük csak nagy nehézségek árán tudnának létezni. Chepallal a Stok Kangri alaptáborában. Innen még két napba telik a csúcs elérése.
11
A Stok Kangri (6153 m) alatt néhány száz méterrel.
12
Utunkat karavánok keresztezik. VIssza az időben.
13
Alaptáborunk a csúcs felé az első nap végén.
13a
Sherpa szakácsunk csodákra képes. hatfogásos vacsora ötezer méter magasban. Minden, mi szem szájnak ingere.
14
Szomszédaink, akikről kiderült, hogy tiberi menekültek. Több ezren élnek Észak-Indiában, miután Kina kisajátította földjüket és elkezdődött a kultúrájukkal szembeni harc.
15
A Körkép első hatezrese, három hetes indiai tartózkodásunk utolsó hetében, két hét akklimatizáció után 5 napos utunk végén sikeresen megmásztuk a Stok Kangrit (6153 m)
16
Viszlát, Ladakh, viszlát Himalája
17
Himalája és a hatalmas gleccserek felülnézetből.

A sherpák többségének egyik legnagyobb vágya, hogy Európába kerüljenek. Chepal Sherpa célja, hogy elsajátítsa az Alpokban a hegyi turizmus fortélyait. Megtanulni a vendéglátást, a hegyi menedékházak működtetését, hogy megszerzett tudásukat aztán otthon, Nepálban  kamatoztathassák. A nepáli hatóság programot is indított ennek támogatására, de a korrupció és a bürokrácia arrafelé is hatalmas.

Minderről, és még sokminden másról is beszélt a Körképnek adott interjújában, melyről egy másik alkalommal számolunk be olvasóinknak.

Király Zsolt

 hirdetes_400x285  

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!