Bár a kirándulószezon szeptember beköszöntével véget ér, azonban a Magas-Tátra festői hegyei ebben a szép időben is tárt karokkal várja a túrázókat. A mai beszámolóban egy kicsit kalandosabb, megerőltetőbb túrára „invitáljuk” az olvasókat, amelyet bátran ajánlunk a hegymászást és a túrázást kedvelőknek. 

 

A 2429 méter magasságú Kis-Viszóka (Východná Vysoká) csúcs a három völgy (Felkai-, Nagy-Tarpataki- és Poduplaszki-völgy) találkozási pontján magasodik, és a Tátra egyik legnépszerűbb kilátócsúcsa.  A piramis alakú csúcs délnyugati, görgeteges-sziklás lejtői fokozatosan ereszkednek le a Felkai-völgybe (Velická dolina), keleti irányban, a Nagy-Tarpataki-völgy (Veľká Studená dolina) felé viszont meredek fallal esik le, csakúgy, mint a Fagyott-tó (Zamrznuté pleso) katlanába.

 

somkutin
Kis-Viszóka csúcs. fotó: somkutin.hu

 

A csúcsot többféle útvonalon is meg lehet közelíteni, ezek közül az egyik egy kiadós, kétnapos túra. Az első nap célpontja a A Nagy-Tarpataki-völgy felső részében  található a sűrűn látogatott Hosszú-tavi (Zbojnícka chata) menedékház. A ház kitűnő kiindulópontja a hegymászóknak, a síalpinistáknak, és kedvelt célpontja azoknak a túrázóknak, akik a menedékházig, esetleg a közelben található magashegyi hágókon át egy másik völgyből ide, vagy innen egy másik völgybe indulnak.

 hirdetes_400x285  

 

kamna
forrás: kamnahory.sk

 

Az egész évben nyitva tartó menedékházhoz Ótátrafüredről (Starý Smokovec) a Tarajkára (Hrebienok) vezető zöld jelzésen indulhatunk, onnan a Rainer-kunyhó (Rainerova chata) melletti elágazásig a piros jelzésen, az elágazástól tovább pedig már a kék jelzésen mehetünk, egészen a menedékházig. A túra közepes nehézségű, de akár átlagos kondícióval rendelkező kisgyermekes családok is belevághatnak. A túra átlagos menetideje 3 óra 15 perc.

 

1
Út a menedékház felé. Fotó: Körkép.sk

 

Jelenleg a menedékház 16 ággyal, az étkezőben pedig 48 ülőhellyel rendelkezik, a személyzet nagyon kedves, a hely pedig igazán megfelelő környezetet biztosít a kikapcsolódásra és pihenésre.

 

2
Hosszú-tavi menedékház naplementekor. fotó: Körkép.sk

 

A menedékházat elhagyva a kék jelzésű turista úton indulunk el a völgy belseje felé. Az út nemsokára bekanyarodik egy oldalvölgyecskébe, amely csakhamar a Rovátka (Prielom) alatti völgyzáró katlanban végződik. A Rovátka bemetszése, (2288 m) amelyhez végül a törmelékes lejtőn szerpentinekben kanyarog fel a kaptatós-mászós ösvény. Az út a menedékháztól körülbelül 1 óra 15 percet vesz igénybe.

 

hiking
kép: hiking.sk térképe

 

3
Úton Rovátka felé, háttérben a menedékház. fotó: Körkép.sk

 

Innen egy 40 perces ereszkedés és egy könnyebb kaptató vezet a Lengyel-nyereg (Polský hrebeň) (2208 m) felé, az ereszkedő láncokkal és vaskapcsokkal biztosított a hasadékban. Amint kikanyarodtunk a szakadékból és alattunk már a Fagyott-tó tiszta vizét látjuk, egy könnyű, már kiépített emelkedőn eljutunk a Lengyel-nyereghez. Ez az átjáró nagyon gyakran használt a hegység szlovák és lengyel oldala között, kitűnő látványt és környezetet biztosít a csúcstámadáshoz.

 

4
Ereszkedés. fotó: Körkép.sk

 

5
A Lengyel-nyereg elképesztő látványa. fotó: Körkép.sk

 

Innen indulva mintegy 45 perc alatt érhetünk fel a csúcsra a nyugati oldalról, ahonnan elénk tárul az egész Magas-Tátra, elbűvölő látványával. A csúcs első ismert megmászója dr. Jármay László volt, 1888-ban, de szinte biztosra vehető, hogy előtte már mások is jártak ezen a jól megközelíthető csú­cson.

 

7
Kilátás a Kis-Viszóka csúcsról. fotó: Körkép.sk

 

A haza vezető út elsődleges célja Tátraszéplak (Tatranská Polianka), a 30 perces leereszkedés után a Lengyel-nyeregből a Sziléziai-ház felé vesszük az irányt. A völgybe vezető út talán egy kicsit monotonnak tűnhet, azonban a Felkai-vízesés (Velický vodopád) és  az azt körülvevő Virágoskert (Kvetnica) ismét elgyönyörködtet minket a látványban. A Sziléziai-ház, amiben már egy rendkívül igényes hotel is található körülbelül 2 óra 30 perc alatt érhető el a Lengyel-nyeregtől. Egy forró tea és rum elfogyasztása után innen már nem marad más, mint az utolsó, 1-1,5 órás turistaösvény Tátraszéplakhoz.

 

8
Ereszkedés. fotó: Körkép.sk

 

Photo 2016. 07. 31. 13 04 14
Virágoskert, háttérben a Sziléziai-ház. fotó: Körkép.sk

 

Természetesen nem csak a Kis-Viszóka az egyetlen célpont a Magas-Tátrában egy kis kikapcsolódáshoz-mászáshoz, rengeteg egyéb útvonalat is találunk például a www.kamnahory.sk honlapon, vagy esetleg a magas-tatra.info -n.

 

 

Körkép.sk, magas-tatra.info, kamnahory.sk, somkutin.hu
Fotók: Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.