Bár a kirándulószezon szeptember beköszöntével lassan véget ér, azonban a Magas-Tátra festői hegyei ebben a szép időben is tárt karokkal várják a túrázókat. Mai beszámolónkban a Tátra legmagasabban fekvő, turistaúton megközelíthető csúcsát próbáljuk megmászni. Íme, a 2499 méter magas Tengerszem-csúcs!

 

Túránk a Csorba-tó mellől indul, 1350 méter tengerszint feletti magasságból. A Magas-Tátra második legnagyobb kiterjedésű tava, 19,76 hektár, 20 méter mély. Az egész napos túra pihenőkkel körülbelül 8 órát vesz igénybe, így ajánlatos még korán elindulni, hogy elkerülhetőek legyenek  a délután a hegyekben gyakran kialakuló viharok. Az útvonal hossza körülbelül 20 km, 1150 méteres szintkülönbséggel. Íme a túránk útvonala:

 

rysy
forrás: vysoketatry.com

 

A tótól elindulva egy piros jelzésű ösvény vezet első megállónkig, a Poprádi-tóig (Popradské Pleso). Az útvonal először egy könnyen járható tanösvényen halad, majd bekanyarodik a hegyoldalba, ahol elénk tárul a gyönyörű Menguszfalvi-völgy (Mengusovská dolina) és látványa:

 hirdetes_810x300  

 

img_1803
Úton a Poprádi-tó felé. fotó: Körkép.sk

 

A Poprádi-tó 1494 m-en található a Menguszfalvi-völgy közepén, az Oszterva (Ostrva, 1984 m) alatt. Itt található egyébként egy hegyi hotel és étterem is, szintén kiváló kiindulópont több túrához, de a pihenésre vágyóknak is kiváló szolgáltatást nyújt.

 

porady
A Poprádi-tó és menedékház. fotó: popradskepleso.com Háttérben a Menguszfalvi-völgy

 

Továbbhaladva egy elágazás következik, ahol a piros jelzésen kell továbbhaladnunk. Itt az útvonal már emelkedni kezd, a Békás-tavakat (Kotlina Žabích plies) már sziklás terepen érjük el 1919 méteres magasságban.

 

img_1806
A Békás-tavak gyönyörű látványa. Háttérben az útvonal és a völgy, ahonnan érkeztünk. fotó: Körkép.sk

 

A tavakat elhagyva jóval meredekebb, láncokkal biztosított rész következik a Hunfalvy-völgyi menedékház felé (Chata pod Rysmi). A láncos rész ugyan nagyon meredek, de nem veszélyes, nem kell feltétlenül ragaszkodnunk a láncokhoz, ahol gyakran alakul ki „forgalmi dugó”.  A meredek kaptató végén található a menedékház, amely a Magas-Tátra legmagasabban fekvő menedékháza – 2250 tfm.

 

 

img_1809
Kaptató a menedékház felé. fotó: Körkép.sk

 

Chata pod Rysmi (na snímke) je najvyššie situovaná chata vo Vysokých Tatrách vo výške 2250 mnm. Je v rekonštrukcii od zaèiatku leta 2010. Kolaudácia zrekonštruovanej chaty by mala by do konca októbra 2012. Chatu v januári 2000 vážne poškodila lavína. Majite¾mi chaty sú KST (Klub slovenských turistov) a SHS JAMAES (Slovenský horolezecký spolok JAMES). Súèasným chatárom je Viktor Beránek. Chatu zásobujú vysokohorskí nosièi – tatranskí šerpovia. Materiál na rekonštrukciu chaty sa dopravoval aj pomocou vrtu¾níka. V piatok 3. augusta 2012 havaroval pri pristávaní na letisku v Poprade vrtu¾ník, ktorý vynášal materiál na rekonštrukciu chaty.FOTO TASR – Milan Kapusta, Vysoké Tatry, 6. augusta 2012
Chata pod Rysmi – Hunfalvy – menedékház. 2010 óta jelentős felújításon ment keresztül. forrás: sme.sk

 

Egy frissítő sör után (rég esett ilyen jól egy korsó) újra elindulunk, innen már nincs messze a csúcs. A Hunfalvy-hágóig (sedlo Váha, 2340 m) újabb emelkedő következik, ahonnan már gyönyörű a kilátás a Tátra északi és déli részére egyaránt. Látni a Rejtett-völgyet (Ťažká dolina), a Tátra-csúcsot (Vysoká) és a szakadékban elterülő a Sárkány-tavat (Dračie pleso) is:

 

img_1819
Úton a Hunfalvy-hágó felé, háttérben a menedékház.

 

img_1870
2340 méter magasan a főgerincen, balra a Rejtett-völgy és Lengyelország. fotó: Körkép.sk

 

A hágótól már tényleg csak legfeljebb egy óra a csúcs, emelkedős terepen, elképesztő kilátással. A Tengerszem-csúcsra (2499 m) felérve elmondhatjuk magunkról, hogy megmásztuk Lengyelország legmagasabb csúcsát (a lengyel oldalon persze le is ereszkedhetünk), valamint túl vagyunk a legmagasabb megmászható csúcson, ahova turistaútvonal vezet.
De beszéljenek helyettem a képek, íme a látvány:

 

img_1878
Kilátás a csúcsról, Lengyelország felé. fotó: Körkép.sk

 

 

img_1834
Csúcsfotó 2. fotó: Körkép.sk

 

A pihenés után azonos útvonalon ereszkedünk le, nagyjából 3-4 óra alatt lehet eljutni a kiindulóponthoz. Persze ne felejtsünk el megállni a menedékházakban egy teára, sörre, és élvezzük a természetet és a kilátást.

 

img_1900
Indulhat az ereszkedés! fotó: Körkép.sk

 

img_1815
Úton a 2499 méteres csúcs felé. fotó: Körkép.sk

 

Reméljük, túrakalauzunk után kedvet kapnak a hegyek meghódításához. Elég  egyszer kipróbálni, hogy magával ragadja az embert.

Első rész:  Tátrai túrakalauz: A Kis-Viszóka-csúcs (2428m) megmászása

 

Szanyó Bence

 

borítókép: wdobrymkierunku.blog.pl

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.