Nyitókép: Buday Mária

 

Ha szereted a hegycsúcsok égbetörő csipkézett vonulatát, a történelmi városok  csodáit, a pezsgő kulturális életet, az Alpok hegyláncaival övezett Innsbruckban mindezt megtalálod. A város a szomszédos Ausztria Tirol tartományának székhelye

 

Ha nincs autód, vagy ha egyszerűen nem szeretnél több órán át vezetni, Győrből vagy Pozsonyból vasúton is megközelítheted, átszállnod sem kell. A MÁV-nál 4 napig érvényes kedvezményes kirándulójegyet is válthatsz, unokahúgommal mi ezt tettük. A hegyek között vezető vasútvonal lenyűgözően szép,  Salzburg majd Kufstein térségében óriási hegyormok változatos vonulata gyönyörködteti az utazót. Kufstein vára egészen közelről látható, ahol több neves magyar személyiség, köztük Kazinczy Ferenc is raboskodott.

 

Kufstein vára a vonatablakból

 

 hirdetes_810x300  

Innsbruckot a hegycsúcsok minden oldalról körbeölelik. A várost a Inn folyó szeli ketté, mely közel 2 500 méter magasságban, a Svájci Alpokban ered. Tirolban már egészen széles, gyors-sodrású folyóként hömpölyög tovább. Utunk során a vonatablakból Kufstein közelében gyakran megpillanthatjuk. Egyébként a Duna jobboldali mellékfolyója, melyet Passaunál ér el.

 

Az Inn

 

Innsbruck a hegyláncok között hosszan elnyúló település, de maga az Óváros nem nagy, gyalogosan könnyen bejárható, a vasútállomástól  20 perc sétával megközelíthető.  A középkori város egyik legjelentősebb épülete a Hofburg, melynek elnevezése megegyezik a bécsi császári palota nevével.  Oka, hogy az impozáns építmény egy időben I. Miksa, majd utóda, I. Ferdinánd császári székhelye volt. Mellette magasodik a Hofkirche, vagyis az udvari templom. A császári palota és templom közelében számtalan szűk utcácska kanyarog, mely fenntartja a város középkori jellegét. 

 

A Hofburg

 

Érdemes időt szánni a Dóm téren található Szent Jakab katedrálisra. A barokk stílusú lenyűgöző építmény ikertornyai szintén a Hofburg közelében magasodnak.  Belső terének szinte megszámlálhatatlan freskója mind gazdagon díszített, gyönyörű főoltárképe a Segítő Szűzanyát ábrázolja. Érdemes fölpillantani az oltár fölötti kupolára, valamint hátul a csodaszép orgonára  is. A templomot kívülről restaurálják, de szabadon látogatható, belépőjegy nincs, viszont a fényképezésért 1.- eurós jegyet szükséges váltani. 

 

Szent Jakab katedrális

 

A katedrális főoltárképe

 

Innsbruck óvárosának egyik jelképe a Goldeness Dachl – vagyis az Aranytető.  Elnevezése néha megtéveszti a turistákat,  mert csupán az építmény erkélyét fedi aranyozott, sárgaréz lemezekkel fedett tető.  Pontosabb fordításban talán aranysárga tető lenne a megfelelőbb. Az erkély Miksa udvari páholyaként szolgált, az uralkodó feleségével együtt innen tekintette meg a városi rendezvényeket.

 

Az aranysárga tetős császári erkély

 

A belvárosban egymást váltják a kulturális rendezvények. A júliusi szabadtéri koncertsorozatok részeként éppen egy jótékonysági komolyzenei előadást volt lehetőségünk megtekinteni  a császári palota belső udvarában. 

 

Jótékonysági koncert a Hofburg udvarán

 

Innsbruckot az Alpok gyöngyszemének is nevezik. Rengeteg turisztikai, sportolási lehetőséget  kínál, bármelyik irányba indulunk el. Mind a négy évszak megadja a maga lehetőségeit, téli olimpiát kétszer is rendeztek a városban.  Különleges kínálata, hogy a városközpontból rövid idő alatt feljuthatunk a több mint kétezer méter magas Hafelekar  hegycsúcs tetejére. 

 

Városkép

 

A Hofburg és a Kongresszusi Központot követő, többszáz éves platánfákkal büszkélkedő, egykori főúri parkban találjuk a Nordkettenbahn-nak nevezett, északi irányú hegyi vasutat. Útjának első szakaszán villamosként funkcionál, időnkét alagútban, majd a hegy lábától fölfelé haladva fogaskerekűként halad tovább. Ez a hegyi jármű ugyanolyan, mint nálunk a Tátrában a Tarajkára ( Hrebienokra ) felhaladó sikló. 

 

A sikló felső állomása a Hungerburgon

 

Végállomása a Hungerburg városi hegyen található 868 méter magasságban. Innen viszont már drótkötélpályán (szlovákiai magyaroknak: lanovkán 🙂 ) többszemélyes kabinos libegővel folytathatjuk utunkat, mellyel feljuthatunk az 1905 méter magas Seegrubéra, illetve a 2256 méter magas Hafelekar hegycsúcsra. A nevezett hegyoldalakból nagyon sok,  jól jelzett turistaút és hegyi kerékpárút vezet mind a négy égtáj irányba. 

 

A Hungerburg hegyen

 

Innsbruckban többféle kategóriájú szállás közt válogathat az ide látogató turista. Mi egy kétcsillagos panzióban foglaltunk szállást, melynek költsége nem múlta felül a hazai tátrai árakat.  A Paula Panzió az Inn folyó gyalogos hídján áthaladva az óvárostól 15 – 20 perces sétával érhető el. A magántulajdonban lévő szép ház szobái tiszták, kényelmesek, a tulajdonos barátságos, a reggeli bőséges. 

 

Paula Panzió

 

Innsbruck, az Alpok gyöngyszeme megér egy négynapos kirándulást. Igazi felderítése azonban sokkal többet kíván …

 

Belvárosi kép

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.