Ha valaki szívesen gyönyörködik a hegygerincek lenyűgöző, bámulatba ejtő szirtjeiben, érdemes átvonatoznia a hozzánk egészen közel eső Alpok keleti nyúlványain.  A hegyvidéken végighalad Ausztria déli vasútvonala, mely Bécsből kiindulva, Semmeringen át Graz irányába tart.

 

Az útvonalat a Felvidék lakói számára Pozsonyból, Hegyeshalomból, vagy Sopronból érdemes megközelíteni.  A soproni állomáson osztrák kirendeltségű pénztár is működik, ahol előnyösen tudunk jegyet váltani, és egyenes járattal juthatunk el a Bécstől délre eső Wiener Neustadt-ba (Bécsújhely).  Itt átszállhatunk a Graz irányába tartó vonatra, melyek kétóránként közlekednek.

 

Főtéri vásár

 

Hozzá kell tenni, az adventi időszak kezdetén a MÁV alkalmi jellegű különvonatot is indított, magam is a Graz Advent Expresszel jutottam el Grazba, de az út egyénileg is könnyen megtehető.

  hirdetes_300x300   

 

Aki egy szép téli kirándulásra vágyik, nem fog csalódni, hiszen Ausztria déli vasútvonalát európai viszonylatban is a legszebb vasútvonalak közé sorolják. Középső szakaszát a híres Semmeringi vasút képezi, mely Európa legrégebbi hegyi vasútvonala.

 

Semmering

 

A szakasz nagyon nehéz terepviszonyok között halad, az egykori építészeknek számtalan akadályt és jelentős szintkülönbséget kellett legyőzniük, mely komoly kihívást jelentett az 1840 – es években. Különös figyelmet fordítottak arra is, hogy a természeti táj és a vasútvonal szerves egységet képezzen.

 

Glognitz környéke

 

Glognitz környéke

 

A vonat számtalan alagúton, viadukton, kőhídon és vashídon halad át, miközben káprázatosan szép panoráma tárul elénk – fehérlő mészkősziklák, zöldellő fenyvesek, hegyhátak tetején álló magányos várromok váltják egymást. Az említett vasúti szakasz, mely Glognitz településnél kezdődik és Mürzusslagnál ér véget, az UNESCO kulturális világörökségének a részét képezi. Semmering, melyet Varázshegy névvel is illetnek,  egyébként a téli sportok szerelmeseinek kedvelt üdülőhelye, két nagyon jó minőségű sípályával, így akár ezt a helyszínt is érdemes úticélul választani.

 

Bruck a.d. Mur környéke

 

Bruck a.d. Mur környéke

 

A vasút persze folyamatosan halad tovább Bruck an der Mur (Híd a Mura fölött) település irányába,  itt  kétfelé ágazik,  s a délkeleti ág visz Graz irányába. A természeti táj ezen a szakaszon is rendkívül szép, csupán a vasút lényegesen könnyebb terepviszonyok között folytatódik.

 

Graz – utcarészlet

 

Graz – vasúti pályaudvar

 

Graz felé haladva a hegyek szelídebbé válnak, magát a várost már csupán az Alpok előhegyei szegélyezik, de a környék mit sem veszít az alpesi táj festőien szép üde-zöld színéből. Graz Stájerország székhelye, a Mura folyó két partján fekszik, történelmi központja az UNESCO  világörökségi helyszínei közé tarozik. A várost Ausztria zöld szívének is nevezik, melyet számos parkjával, környezetének természeti szépségeivel érdemelt ki.

 

Graz környéke

 

Ám most az adventi időszakban az emberi fantázia, a kreativitás által létrehozott pompa, a csillogás,  z utcai fények varázsa, ami a turisták százait ide vonzza.

 

Graz – városháza

 

Karácsonyi vásárt a város több pontján is láthatunk, talán a legnagyobb és legjelentősebb vásár a Főtéren, a csodálatosan szép neoklasszicista stílusban épült Városháza előtt, valamint a hozzá közel eső Ferences-negyedben van. Az árukínálat nagyon hasonlít a nálunk is szokványos portékákhoz, karácsonyfadíszek, mézeskalácsok, ezerféle édesség, csokoládé, sós perecek, sült gesztenye, forralt bor, puncs mindenütt, minden mennyiségben…

 

Mesterséges sziget a Mura folyón

 

Ami számomra furcsa és szokatlan, itt is – ott is különféle körhinták csalogatják a gyermekeket az önfeledt szórakozásra. A zajos forgatag szédületében hirtelen a komáromi, vagy a párkányi őszi nagyvásárban érzem magam, s úgy gondolom, ennek semmi köze nincs a karácsonyváráshoz. Örülök, hogy nálunk még nem láttam ilyet…

 

A Várhegy (Schlossberg) alatt viszont szívmelengető látvány fogad, nagyon szép, egyedi készítésű portékákat árulnak, bőrből, textilből, fából, mind-mind a kézműves munkák remekei. Egy nagyon leleményes mesterember pedig, valószínűleg ács, vagy asztalos a gyerekek foglalkoztatására érdekes tevékenységet eszelt ki.

 

Schlossberg – várhegy

 

Félig előkészített, megmunkált fa-rudakból a mester segítségével csillagot, szívecskét vagy virágot fűrészelhetnek maguknak az érdeklődők, amit maradandó emlékként vihetnek haza. A honorárium tetszés szerinti, egy persejkébe lehet helyezni az aprót, de ha valaki nem tud adni, azt sem veszi rossz néven. Látszik, hogy szívvel-lélekkel teszi a dolgát.

 

– Ez már igen! – gondolom magamban – a gyermek is mozog, tevékenykedik, picit megdolgozik azért, amit ajándékba, vagy emléktárgyként visz, s talán nem is dobja el olyan könnyen.

 

Ami Grazban engem is magával ragad, az a muzsika: szinte minden sarkon alkalmi utcazenészek muzsikálnak, egytől-egyig igazi talentum, hangulatkeltésük kiváló,  pár perc alatt tömegeket vonzanak maguk köré. A város karácsonyi dallamoktól zeng, s ez igazán jó hangulattal tölt el. Estefelé ezer fény gyullad, minden utca más-más színben pompázik. Meseszerű világ…

 

Elgondolkodom. Vajon hányan tudatosítják itt és most, hogy a Megváltó születésére készülünk?

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.