A napokban a Kétnyelvű Dél-Szlovákia Mozgalom aktivistái összefogva számos helyszínen hajtottak végre polgári engedetlenségi akciót, felhívva a figyelmet sok helyen a kétnyelvűség hiányára. A dunaszerdahelyi és peredi helyszíneken szinte azonnal megjelentek a hatóságok is.

 

Pereden 26 aktivistát igazoltattak, de az akciók menetét ez nem zavarta meg. A mozgalom tagjai úgy döntöttek, hogy felfedik magukat, és kilépnek az anonimitásból. Kiderült, hogy soraikból többen indulnak a márciusi parlamenti választásokon az MKP listáján. Ők évek óta a mozgalom aktív tagjai, és feltételezhető, hogy közös értékeinket azzal a fiatalos lendülettel, bátorsággal és kitartással fogják képviselni, mint ahogy ezt tették a minket joggal megillető kétnyelvűség kivívása érdekében többéves tevékenységük során szerte az ország magyarlakta területein.

 

Értékteremtők, nyelvmentők a Kétnyelvű Dél-Szlovákia Mozgalom aktivistái, elismerés illeti őket tevékenységükért!

 

 hirdetes_810x300  

Viszont ezen a területen sem tudunk egységesen fellépni! Gépkocsivezetés közben lettem figyelmes egy félresikeredett óriásplakát szlogenre az Érsekújvár és Párkány közötti útszakaszon.

 

Szemet szúró, fület bántó igénytelenség

 

MOST KOMÁROMBAN IS LESZ HÍD – szól ki egy valószínűleg komáromi illetékességű képviselőjelölt az egyik óriásplakátról szemet szúróan, fület bántóan. Mert ha a magyar nyelv szabályai szerint próbáljuk meg értelmezni a „gondolatot”, ha szó szerint értelmezzük, akkor nagyon képzavaros az állítás, mert azt sugallja, hogy eddig nem volt híd Komáromban híd a Dunán, de most majd lesz, ha rá illetve pártjára szavazunk.

 

Pedig a komáromiak (is) nagyon jól tudják, hogy a két Komáromot összekötő Erzsébet híd Magyarország első nagyhídjai közé tartozik, 1891-1892- ben épült meg.

 

Amennyiben viszont cselesnek hitt „szójátékkal” akarja az óriásplakát meglepni a gépkocsivezetőket, valószínűleg veszélyezteti a közúti közlekedés biztonságát, mivel felháborítja és idegessé teszi a sofőröket ez a bugyuta szöveg. Nem beszélve arról, hogy durván vét a szép magyar beszéd szabályai ellen. Nyelvrontást követ el, mert a magyar időhatározó szót (most) keveri a híd közfőnév szlovák megfelelőjével (most).

 

Nyelvficamító Mostosok

 

Ezzel lényegében csatlakozik a „horcsicapárky-s” nyelvficamítókhoz, és nyíltan vállalja, hogy nem csupán pálinkában és savanyúságban, de anyanyelv használatban is kedveli a vegyest, ami egy vegyespárt esetében viszont nem is annyira meglepő. Sokan mondják, hogy hagyjuk a fenébe az egészet, mert a negatív reklám is pozitívnak sülhet el a végelszámoláskor, de azért nem szabad minden felett elsiklani, mindent szó nélkül hagyni, minden etetést nyitott szájjal befogadni!

 

Nyelvrontók, nyelvbomlasztók az ilyen óriásplakát-üzenet írók! Mert ha már nyelvében se él a nemzet…

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: komarno.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!