Az über német szóval a gyerekkori családi snapszerpartikon találkoztam először. Überelni kellett a másik játékos lapját akkor is, ha tudtam, hogy felesleges, mert az utánam következő mindent visz, és kényszerűségből meg kellett szabadulnom egy aránylag menő laptól.

 

Most meg itt van ez a napokig elhúzódó taxissztrájk Budapesten, ahol a nagy hideg ellenére kitartanak a személyfuvarozó gépkocsivezetők, mert úgy gondolják, hogy az übertaxizók veszélybe sodorják megélhetésüket, munkájukat.

 

A szó előtagjának jelentése utal arra, hogy ez a fajta szolgáltatás felülmúlja, meghaladja gyorsaságban, árban, megbízhatóságban és borravaló mentességben az eddigi klasszikus taxis szolgáltatást. Meg hogy követelik, lépjen közbe az állam centrálisan, teremtsen azonos feltételeket a személyszállításban. Ilyenkor bezzeg elkellene a központi vezénylés, más esetben, például a közoktatásban meg ez ellen folyik a panaszáradat.

 hirdetes_810x300  

 

A pesti humor gyorsan reagált

 

A pesti humor közismerten gyorsan reagál a történésekre, és terjedőben van az interneten egy email-ok elleni bélyeggyártós- és postássztrájkra való felbújtatás. Erre szokta volt mondani kártyaoktató nagyapám, hogy szél ellen nehéz kisdolgozni…

 

Még emlékszem Érsekújvárban Dezső bácsira, aki pedagógusi pályája befejezése után száguldó nyugdíjasként Trabant kocsiján hordta házhoz a táviratokat, amiket az emberek legtöbbször félve vettek át, tartva a rosszhírtől. Hol van az már! (De jellemző, hogy tanári nyugdíja mellett is dolgoznia kellett Dezső bácsinak, táviratozás után segédgondnok volt a gimnáziumban.)

 

facebook
Kép: Facebook

 

De ugyanilyen erővel tiltakozhatnának például a kéményseprők a központi fűtés ellen, a lóvasutasok a gőzmozdony ellen, a parafatábla készítők az interaktív tábla gyártók ellen, a harisnyaszem-felszedők és zokni-stoppolók is, és a golyóstollak (örökírók) is gyorsan meghaladták a töltőtollak tintás világát.

 

Viszont érdemes elrévedezni azon, hogy mi mindent lenne érdemes überelni ebben a mai rohanó világban.

 

uber
Kép: tibi atya fb-oldala

 

Pártnév – überelés, überkampány

 

Időszerű téma most a politika, mivel választási kampányidőszakban élünk Szlovákiában! Nézzünk csak néhány pártnév – überelést: Irány (Smer) helyett Fordított Irány lenne a helyes útjelző pártnév.  Háló (Sieť) pártnevet a Behálózás überelhetné. A Most-Híd szlovák-magyar megbékélés pártja helyett a pártelnök megnyilatkozásai alapján a Most-Híd szlovák-szír megegyezés pártja lehetne élethűbb. Az Igen (Ano) helyett a Nem az über-ebb, és SOP helyett (amely már beolvadt a Smer-be, de így annál inkább) esetleg SZOP.

 

Az alábbiakban a teljesség igénye nélküli javaslatok egy párt überkampányára: a bevásárlókocsikba helyezendő érmepótló műanyagkütyük helyett élelmiszerrel telerakott bevásárlókocsik, az oldalunkon fityegethető egypártos kulcskarika helyett előremutató két kulcskarikás (például Smer-Most-Híd), kormánykoalíciós kütyük, fekete-fehéren újranyomtatott előző választásokból megmaradt színes pártprogram, kampányrendezvényeken könnyűszerkezetes, könnyen felállítható hidakon fogyasztandó magyaros gulyások Dél-Szlovákiában, „kapusznyicák” és sztrapacskák pedig Északon.

 

Rizsa minden mennyiségben

 

Egyujjú kesztyűk, pici hokibotok, világító hóemberkék, sítalpacskák kampányajándékokként Észak-Szlovákiában, Délen pedig Árpád-sávos úszómezecskék, füldugók, vívósisakok valamint biztos riói aranyak (de csak ha ránk szavaztok!).

 

És rizsa minden mennyiségben Északon és Délen is….

 

Überkormánya viszont előreláthatólag egyelőre nem lesz az országnak! Marad minden bizonnyal a hagyományos, és csak egy (jó) választással leszünk öregebbek! De akkor is, ott a helyünk!

 

Száraz Dénes

Nyitókép: aol.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!