Csak két téma került adásba vasárnap a Pátria rádió Eszme-csere című közéleti vitaműsorában a beígért három helyett. Tokár Géza és Mózes Szabolcs beszélgetéséből utólag eltávolították a Híd botrányos ügyeiről szóló részt.

 

Lovász Attila, a Pátria rádió igazgatója szerint Tokárnak, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala szóvivőjének a választási kampányban vállalt szerepe miatt került sor erre az intézkedésre. 

 

Viszont Tokár Géza, a Kerekasztal vezetője nem indul képviselőjelöltként egyik pártlistán se. Kívülállóként, egy civil szervezet vezetőjeként, szakértőként miért ne szólalhatna meg bárki kampány-témában egy médiában?

 

 hirdetes_300x300  

Nagy József egykori sajtómunkatársa Most cenzúráz

 

Lovász Attila, a Pátria Rádió igazgatója szerint Tokár Géza az MKP kampányarca, és ezért nem szólalhat meg ebben a témában. A kampányarcúságot kissé túlzónak tartom, hacsak nem arra gondolt az igazgató úr, hogy a Kerekasztal annak idején forszírozta a Most-Híd és a MKP közös indulását a parlamenti választásokon, amit eleve elutasított a vegyespárt, sőt felháborító kezdeményezésként titulálva összefonódást sejtetett mögötte.

 

Korábbi, Pátria rádióval és Lovász Attilával kapcsolatos írásunk.

 

A választópolgárok többsége által követelt közös indulás felvetése viszont még közel sem meríti ki a melldöngetős hovatartozás hangsúlyozását a civil szervezet, illetve személy szerint a szóvivő részéről.

 

Bár a vegyespárt azóta ferde szemmel és sarkítva tekint a Kerekasztalra, de ezt teszi minden jelentős felvidéki magyar civil szervezettel, lásd például a Csemadokot! Pedig a fejlett demokráciákban a pártok tiszteletben tartják a civil szféra véleményét, és igyekeznek velük aktívan együttműködni.

 

patria
Kép: rozhlas.sk

 

Felmerül a kétség, hogy a választásokon bejutásra esélyes párt Kerekasztalhoz fűződő viszonya árnyékában a rádió megfontolhatta a civil szervezet szóvivőjének véleménynyilvánítását a pártbotrányról. De miért tűzte akkor egyáltalán műsorra a rádió? A szennyesteregetés felülről jövő letiltása ellen természetesen erősen tiltakozik Lovász Attila!

 

Tisztelni szeretném a Pátria igazgató urának karakánságát, etikai kérdésben (mert semmilyen médiatörvény ezt ilyen kemény formában nem szabályozza) elfoglalt határozott álláspontját, és bízom benne, hogy a kampány hátralévő részében is ilyen következetes magatartást fog tanúsítani mindkét magyar érdekeltségű fél irányába.

 

Korábbi, Lovász Attilával és a Pátria rádióval kapcsolatos írásunk.

 

Idézzük viszont fel, hogy milyen témáról folytatott beszélgetést kevertek le vezényszóra. Két botrány is napvilágra került a Most-Híd választási listája kapcsán: a párt egyik jelöltjét illuminált állapotban, ittas vezetésen kapták, egy másik jelölt pedig állítólagos Smer-rel való gazdasági (egészségügyben) összefonódásai miatt távozik a listáról. Lovász Attila, a Pátria rádió igazgatója a belső szabályozással magyarázza az intézkedést.

 

strucc
Lovász Attilától sajnos nem idegen az alibizmus és a megalkuvás.

 

Tehát mindnyájunkat érintő, érdekes témák kerültek ki a Pátria műsorából, eszme-cseréjéből! Sajnáljuk!

 

Száraz Dénes

Nyitókép: Lovász Attila (Forrás: televizio.sk)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!