Olvasom Gyurácz Ferenc írónak, irodalomtörténésznek, a Vasi Szemle főszerkesztőjének bejegyzését a legnépszerűbb közösségi portálon.

 

Gyurácz nép-nemzeti gondolkodásához közel áll a határon túli magyarság sorsa iránt való elkötelezett érdeklődés, és nagyon jó ismerője az elszakadt területeken élő magyarság történéseinek.

 

 

Azon kevés tájékozott magyarországi gondolkodó ember közé tartozik, akik naprakészen képesek friss információkkal ellátni az olvasótáborukat, például a felvidéki eseményekről. Sok esetben magam is csodálkozom, amikor felhívja a figyelmemet valami új, minket érintő érdekességre a fészbukon. De azért őt is érheti meglepetés:

 hirdetes_810x300  

 

 

„A 90%-ban magyar (talán magyar gyökerű – a szerző megjegyzése) választókból élő (de nekik a pozsonyi parlamentben vajmi kevés hasznot hajtó) Bugár-féle Híd nevű párt először is szlovák szöveggel fogadja honlapjának látogatóját. Aztán ha a jobb sarokban lévő HU-ra kattintunk, akkor először is a „Most adj esélyt Dél-Szlovákiának!” (Felvidékről szó sincs) mondatot kapjuk, és Bugár Béla félperces videóját, melyben – sok-sok beszédhibával – megígéri a nagy semmit: „kisebbségi kultúra, oktatási- és nyelhasználat” (így) – azt állítja, hogy ez a pártja „nemzetstratégiája”. És nyilván számít rá, hogy a választó oda se figyel, hanem beveszi ezt a hülyeséget.
A felvidéki magyarok jószándékú, békességre vágyó emberek, mindenféle kurucos hagyomány nélkül, és ezért most is sokan lesznek közülük, akik a Bugár-pártban látják a nemzeti-nemzetiségi béke biztosítékát. Meg azt, hogy feloldja őket a bűntudat alól, amiért megtagadva őseiket, szépen, fáradtan beolvadnak a szlovákok közé…“

 

4_faza_baner4
Az ominózus kampánykép, forrás: most-hid.sk

 

Igen, feloldja őket valami bűntudat alól, ezen alapul a hamis próféta kampánystratégiája, az egész párt életrehívásának ötlete is! Megszólítani, alternatívát nyújtani azoknak, akik saját maguk vagy szüleik segítségével a konyhába száműzték a magyar nyelvet, akiknek közömbös a magyar iskolák sorsa, mert soha életben nem jártak arra, és senkit se fognak oda járatni, akiknek a magyar kultúra éppolyan távoli, mint a magyar történelem. Ezen ők már változtatni nem fognak, nem tudnak! Viszont nevük, gyökereik miatt a többséghez tartozóknak sem igazán érzik magukat.

 

 

Nincs szükség etnikai pártokra

 

 

A többségi oldalon sem igazán szalonképesek, elfogadhatók. Identitáskereső emberek, akiket meg kell hagyni, ügyesen megtalált és megszólított a vegyespárt politikai jelszavakkal, álmagyarsággal, hamis jövőképpel, szlovák-magyar megbékélés ábránddal, lehetőséget nyújtva a vegyespártra leadott szavazatukkal egyfajta önigazolásra. Ez viszont önbecsapáshoz vezető olcsó trükk! A népszámlálásban sorainkból hiányzók hamis igazolása ez a párt részéről!

 

De ez nagyon veszélyes út, felelőtlen politikai magatartás, mert hosszú távon sok magyart is elbizonytalaníthat,  megtéveszthet. Hamis útmutató! A párt vezetőinek felősségérzetét már elhomályosította a hatalomvágy, ennek mindent alárendelnek, a felvidéki magyarságot is! Mivel a Most-Híd egy vegyespárt, természetesen azt sugallja, hogy az etnikai pártokra nincs szükség, nincs jövőjük, idejemúltak. Veszélyes, mert agymosásos módszerrel igyekszik aláértékelni elsősorban a fiatalokban a magyarságtudatot!

 

 

A felvidéki magyarság képviselete másodlagos

 

Fico leváltása az elsődleges cél – hirdeti minenhol, mindenkinek (miközben ezzel ellentétesen cselekszik, lásd a kormánypárttal közös parlamenti szavazást a terrorellenes csomag elfogadásakor tabaly decemberben). Hogy ennek kell mindent alávetni! Minden más másodlagos, így a felvidéki  magyarság képviselete is!

 

 

Nem vagyok erről teljesen meggyőződve! Mert 2010-2012 között már megtapasztaltuk, hogy egy Smer nélküli jobboldali, Most-Híddal felálló kormány semmilyen konkrét eredményt nem tudott elérni nemzetiségi vonalon, a többpárti kormánykoalíció csődöt mondott, a magyar-szlovák államközi kapcsolatok pedig mélypontra zuhantak!

 

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: indafoto.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!