A februári hónap kommentárában ezúttal a neves közéleti portál, a Politico cikkét közöljük, mely február 29-én jelent meg a szlovákiai parlamenti választás várható következményeit fejtegetve a hnonline.sk-n.

 

Pozsony az év második felében, amikor a kontinens több válsággal is küzd, az EU soros elnöki tisztségét is betölti. Ebben a pozícióban több hatásköre lesz, és független közvetítő szerep is vár rá a tagállamok és az európai intézmények között, melyek gyakran vérre menő küzdelmet folytatnak.

 

A portál rámutat arra, hogy az eurozónában könnyen újabb adósságválság robbanhat ki, illetve a brit népszavazás eredményétől függően a szlovák elnökség a Nagy-Britannia távozásáról szóló tárgyalások kezdetét is felügyelheti.

 

 hirdetes_810x300  

Mi a hónap kommentárja?

 

A hónap kommentárja a Körkép sorozata. Rendszeresen, minden hónapban egy általunk legjobbnak, legérdekesebbnek tartott  kommentárt közlünk a szlovák sajtóból magyar fordításban.

 

A sorozat utolsó részei:

 

(2016): január

 

„Úgy néz ki, hogy a szlovák elnökségnek jóval több értelme lesz, mint ahogy az általában a nemzeti érdekek hangoztatásával lenni szokott.”

 

„A választás ugyanakkor a visegrádi négyek karakterét is meghatározza. Robert Fico erős mandátuma erősítheti a visegrádi országok tömbösödését, mely az illiberális demokrácia felé kacsingatva alternatívát jelenthet a nyugati liberális modellel szemben, Ez a politikai folyamat egyben a „régi“ és az „új“ Európa közti különbséget is kiélezi – főleg a migránskérdésben . Ez Vladimír Putin orosz államfőnek kedvez, aki igyekszik kihasználni az EU-ban keletkezett repedéseket“, írja a Politico.

 

Slovakia's Prime minister Robert Fico waits ahead of a meeting of the Visegrad Group (Czech Republic, Hungary, Poland and Slovakia ) and France on June 19, 2015 at Bratislava castle. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD (Photo credit should read KENZO TRIBOUILLARD/AFP/Getty Images)
Robert Fico. Kép: politico.eu

 

Megállapítja, hogy a választások előtti felmérésekben a Fico vezette Smer ugyan meggyőző előnnyel vezet, de hogy kormányon is marad, nem vehető biztosra. Vannak életképes alternatívák, mint az újonnan alakult Sieť, Most-Híd vagy a Szabadság és Szolidaritás pártja (SaS).

 

„Amennyiben ezek a pártok ésszerűen viselkednek, képesek lehetnek egy nyugatbarát reformkormány létrehozására. Ha ezt nem teszik meg, a Smer választhat közülük egyet, mint lehetséges koalíciós partner az általában Fico természetes szövetségesének tartott nacionalisták helyett. Ez kiegyensúlyozhatná Fico populizmusát és Oroszországhoz fűződő vonzalmát“ magyarázza a portál.

 

„Az alternatíva – összetartó, hatalmon levő populista és nemzeti blokk Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában semmi jóval nem kecsegtet nemcsak Szlovákia, hanem az európai jövő számára,” zárja a Politico.

 

Fordította: Király Zsolt

 

Forrás: politico.eu

 

Nyitókép: hnonline.sk

 

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!