Gondolom, hogy úgy a választások eredménye, mint a kormányalakítás körüli pávatánc sokkszerű megrázkódtatást okozott nem egy polgártársamnak is.

 

Már a választások másnapján világos volt, hogy az SNS nélkül nem lehet jobboldali kormányt összetákolni. Ráadásul az újonnan alakult pártok kormányzati tapasztalata határesetben közelít a nullához. Ha megalakult volna a jobboldali sokszínű kormánykoalíció, el lehetne mondani, hogy a „SMERtelenítés“ sikerült, csak azt nem tudnánk, hogy mi áron.

 

Koalícióra lépni a Smerrel egyet jelent azzal, hogy a kormánypártok beleesnek abba a piszkos csöbörbe, amit a Smer oligarchái és a vele együtt koalícióra lépők az elmúlt négy évben vagy akár előtte is már kipróbáltak. Ez alól talán csak a Sieť lehetne egy halványabb kivétel.

 

 hirdetes_810x300  
Danko_Bugar
Kép: Andrej Danko és Bugár Béla. Kép: teraz.sk

 

Ha egy normális ország lenne Szlovákia, akkor nem születik egy ilyen választási eredmény. De ez van, ezt kell szeretni. Egy normális országban ilyenkor az államfő megbízza a kormányalakítással a legtöbb szavazatot begyűjtő pártot. Ha neki nem sikerül, az államfő egy második körben mást is megbízhat. Ez lehetett volna a SaS. A mérleg nyelve az SNS volt, aki szívesen lebegtette „politikai potenciálját“ addig, míg Fico el nem magyarázta neki a tényállást.

 

Féltek a katasztrófától

 

Ha a kormányalakítási kísérlet a második körben is kudarccal végződik, az államfőnek joga van szakértői kormány felállítására. Ismerve Kiska szervilis, neoliberális proatlanti irányultságát és korlátlan amerikanizmusát, valószínű, hogy a jelenlegi struktúrákból senki sem maradna a helyén, mindent Kiska vezényelne le. Ez pedig katasztrófával járna a Smer és a többi párt évek alatt kialakult oligarcha-együttműködésére.

 

Így megalakulhatna egy igazi „szakértői kormány“, amit egyetlen ember – a köztársasági elnök – venne kézi vezérlés alá. Mivel politikai tapasztalata a kormánymunkával nincs, valószínűleg az atlantista „szakértői csapata“ adná a tanácsadókat. Ami az eddigi pártok bejáratott „gazdasági csapjait“ biztosan lecsukná.

 

Az előrehozott választásokon veszthetnek

 

Ez után jönne a nagyobbik baj – az előrehozott választások, amelyekben a kormányalakítás során diszkreditált pártok nagy valószínűséggel veszteséget, az abban nem részt vettek pedig nyereséget könyvelnének el. A friss közvélemény-kutatásokban a Most-Híd alig van 5% felett, a parlamenten kívüli MKP pedig erősödik. Ami a jelenlegi kormányalakító pártoknak nem érdeke. A szélsőjobbról nem is beszélve, mivel az SNS-t mindenki árulózná a Most-Híddal való összebútorozás miatt.

 

MKP
Menyhárt József, Samu István, Szigeti László és Bárdos Gyula. Kép: Körkép.sk

 

Egy szakértői kormánnyal, majd az előrehozott választásokkal nagyon messzire került volna a „zsírosbödön“. Így kerülnek a szűk pártérdekek a tiszta elvek elé!

 

Inkább egy rizikós zsiványcsapat, mintsem egy új Kiska-kormány! Így már érthetőbb, ugye?

 

Agárdy Gábor

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!