Nem lopta be magát a pedagógusok szívébe Peter Pellegrini, beruházásokért felelős miniszterelnök-helyettes azzal a kijelentésével, miszerint sok iskolánk és sok pedagógusunk van kevés gyerekre Szlovákiában, ami elkerülhetetlenné teszi az iskolabezárásokat és az ezzel járó pedagógus elbocsájtásokat is.

 

Béremelés vagy munkahely

 

Bizonytalanságot szült a megnyilatkozás az amúgy is forrongó pedagógustársadalomban, mégha van is némi igazság a célzatosan megfogalmazott kijelentésben: a tanári bérek emeléséhez szükséges költségvetési fedezetet kívánják ily módon biztosítani a kormány részéről. Biztosítjuk a béremelést, de bizonytalanná tesszük a munkahelyeiteket! Válasszatok! A Pellegrini által megfogalmazott vélemény tükrében utópisztikus álomnak tűnik a kisiskoláink megmentésére tett koalíciós ígéret is.

 

 hirdetes_810x300  

Peter Plavčan iskolaügyi miniszter a Markíza televízió híradójának egyik bejátszásában a héten tovább feszítette a húrt, miközben dilettáns módon igyekezte megvédeni koalíciós társának, Peter Pellegrininek a fenti kijelentését. Szinte olajat öntött a tűzre, amikor a miniszterelnök-helyettes bizonyítványát oly módon igyekezte magyarázni, hogy a felesleges pedagógusok elbocsájtása nem fog fájni abban az esetben, ha például a nyugdíjba vonuló tanár helyére senkit se vesznek fel.

 

forrás: tvnoviny.sk
forrás: tvnoviny.sk

 

A kedvezőtlen jövőkép kilátásba helyezésével egyrészt teljesen ignorálta, elbizonytalanította a pályaválasztás előtt álló középiskolásokat valamint a tanári pályára lépés előtt álló egyetemistákat is. A szakma erkölcsi és anyagi megbecsülése amúgy is a béka feneke alatt volt, erre tett rá még egy lapáttal a miniszter.

 

Sérül a z oktatás szakmaisága és a tanárok órakötelezettsége

 

De ha továbbgondoljuk Plavčan fejtegetését, az szakmailag sem állja meg a helyét. Mert mi történik például abban az esetben, ha egy nyugdíjba vonuló matematika szakos  tanár helyébe senkit se vesznek fel? Nagyobb iskolákban a többi matematika szakos tanár óraszáma annyira megnövekszik, hogy az már a szakmai színvonal rovására mehet, mert lehetetlen heti 30 matematika órát teljes odafigyeléssel letanítani.  Nem beszélve arról, hogy az iskolák túlnyomó többsége a szerény anyagi keretéből nem tud túlórapénzt fizetni a tanároknak.

 

forrás: pravda.sk
forrás: pravda.sk

 

A kisebb tantestületű iskolák pedig a kialakult kényszerhelyzetben a nyugdíjba vonuló matematikus óráit  szétosztják mondjuk, a testnevelők és szlovák szakosok között, akik nem biztos, hogy boldogulni tudnak a függvények, másodfokú egyenletek, logaritmusok halmazában. Nem lenne csoda, ha szülők bizalma erősen csökkenne az ilyen megoldásra kényszerülő iskola irányába. Tehát az alap- és középfokú oktatásban két fontos alapelv sérülne Plavčan elképzelése szerint: az oktatás szakmaisága és a tanárok órakötelezettsége.

 

A miniszter úr 25 éve ül a minisztériumban különböző tisztségeket betöltve, ami még természetesen nem jelenti azt is, hogy az alap- és középiskolai tanulmányainak befejezése után közelről látott ilyen tanintézményt! Ezért félő, hogy a beígért pedagógusi béremeléshez  szükséges költségvetési fedezetet a kormány a tanárok heti órakötelezettségének emelésével kívánja majd biztosítani, ami szintén elbocsájtásokat eredményezhet. Ez tovább szítaná az elgedetlenséget a pedagógustársadalomban, és új momentummal „gazdagodnának“ a sztrájkolók követelései.

 

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: körkép.sk/montázs

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!