Még a 19. században is elterjedt volt a vélt vagy valós sérelmek kiegyenlítése párbaj formájában. Sokan tartották azt akkoriban embertelen és kegyetlen elintézi módnak, és az ilyen epizódokat tartalmazó filmeket még napjainkból visszatekintve is viszolyogva nézik az emberek.

 

Pedig ott és akkor egyforma esélyük volt a párbajozóknak az élethez vagy halálhoz. Előre megválasztott, egyforma kaliberű fegyverekkel, segédek (tanúk) jelenlétében estek egymásnak, előre tisztázott és szigorúan betartott szabályok alapján.

 

Aljasabb és alattomosabb a párbajozásnál

 

 hirdetes_400x285  

Napjaink terrorizmusa viszont nem ismer szabályokat, ártatlan és fegyvertelen civil emberek esnek áldozatul a fanatizmusból eredő gyűlöletnek szerte az egész világon! Sokkal aljasabb és alattomosabb tehát a tettük a párbajozásnál, mert kiszámíthatatlanok: támadhatnak közlekedési eszközön, áruházban, sportrendezvényen, utcán, szórakozóhelyen, strandon stb.

 

Szinte már sehol sem érezheti magát teljes biztonságban az ember! Még fokozottabb veszéllyel fenyegetnek a nagy tömegeket vonzó események, melyeken a fokozott biztonsági intézkedés ellenére az emberek kiszolgáltatottsága még nagyobb, és emiatt a terroristák úgy érzik, könnyebben elérhetik céljaikat, könnyebben kiélhetik brutalitásukat! A most zajló labdarúgó Európa Bajnokság és az augusztusi riói olimpia egyértelműen az ilyen komoly veszéllyel járó, nagy tömegeket mozgató események közé sorolható!

 

15 merényletet készült végrehajtani az EB alatt

 

A napokban számoltak be a hírügynökségek az ukrán-lengyel határon elfogott fegyvercsempész személygépkocsijában talált iszonyatos mennyiségű fegyver- és robbanóanyag arzenálról, amely egy kisebb hadsereg felfegyverkezésére is elegendő lenne.

 

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője arról számolt be, hogy az ukrán-lengyel határon elfogott francia állampolgár 15 merényletet készült végrehajtani, egyebek mellett mecsetek és zsinagógák ellen is a foci EB ideje alatt. Vaszil Hricak közölte: a férfinál 125 kilogramm trotilt, öt Kalasnyikovot, több mint ötezer lőszert, két páncéltörő gránátvetőt, száz detonátort és egyéb eszközöket találtak.

 

Más útvonal is felmerülhet

 

Valószínű, azért választotta ezt az útvonalat, mivel az ukrajnai háborús viszonyok az országban könnyebben beszerezhetők a gyilkoló eszközök. Őt elkapták még a schengeni övezetbe lépése előtt, ahonnan aztán már egyenesen vezetett volna az útja Franciaországba, az EB színhelyére. De vajon sikerülhet-e minden ilyen szállítmányt, minden egyes terrorista útvonalat, tervet leleplezni, feltérképezni, megakadályozni?

 

Kétségek merülnek fel ezzel szemben, mert számos más útvonal is felmerülhet a célpontok eléréséhez, sőt, valószínűsíthető, hogy a merényleteket tervező terrorcsoportok többsége nem az utolsó napokra hagyta az ehhez szükséges eszközök beszerzését.

 

Oly korban élünk megint tehát a földön, amikor az ember csak retteghet, bújhat (Radnóti után szabadon)!

 

A magyar-izland előtt

 

Adja Isten, ne történjen semmi a foci EB ideje alatt! Reméljük, nem is fog! Viszont már bizonyos mértékben a megfélemlítéssel elérték céljukat a terroristák! Hiszen más költségvetési területről hiányzó, horribilis nagyságrendű összeget költenek a rendezők a biztonsági óvintézkedésekre. A terroristáknak sikerült elhinteniük az ártatlan emberekben a félelem magjait, és még talán soha nem rendeztek világversenyt ilyen veszélyeztetett helyzetben!

 

Még az olyan mérkőzéseken sincsenek a nézők tejes biztonságban, mint Magyarország-Izland összecsapás. Mert sötét terrorista aggyal gondolkodva, az ilyen meccsek veszélyezettségi fokozata alacsonyabb, ezért az óvintézkedések is nagyságrenddel kisebbek, mint például a francia, angol vagy a belga válogatott mérkőzésein, viszont az otthoni nagy érdeklődés miatt ezek a stadionok is megtelhetnek. Izland labdarúgó válogatottja még soha nem vett részt Európa- vagy világbajnokságon, Magyarország legutóbb 1986-ban a mexikói VB-re jutott ki!

 

Ezért gondolom, hogy csakazértis: mindent bele fiúk! És mutassuk be a magyar virtust az egyre nagyobb arcú sógoroknak is! Hajrá Magyarország!

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: Tőzsdefórum.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!