Nincs egy napja, hogy Törökországban kirobbant a hatvankét éves jelenlegi elnökkel szembeni puccs-kísérlet. A hadsereg néhány egysége  – ahogy az egy valamire való szabotázs esetében szokás – megszállta Ankara és Isztambul főbb stratégiai pontjait: volt ott szükségállapot-kihirdetés, köztévé-megszállás, illetve a kijárási tilalom elrendelése is megtörtént.

Igaz, a szekuláris berendezkedést pártoló hadsereg által indított kísérlet hamar kudarcba fulladt, ám a muszlim bevándorlás egyre komolyabb kérdéseivel sújtott európai kontinens sem bújhat ki az eurázsiai ország politikai eseményeinek hatásai alól.

A Körkép.sk bécsi tudósítója bevásárlás közben botlott az ország egyik legnagyobb kisebbségének szimpátiatüntetésébe.


  • Bécs: a tökéletes olvasztótégely: ahol a döner az elsőszámú gyorsétel

 

2006 óta a bécsi lakosság 11%-kal nőtt – köszönhetően a nagyszámú bevándorló tömegeknek. Ám a demográfusok a jelenlegi 1,840,000-es népességet 2029-re mintegy 250,000 fővel többre prognosztizálják.

 

 hirdetes_400x285  

Minden második bécsi lakos rendelkezik bevándorló, tehát nem helyi születésű felmenőkkel. A legnépesebb kisebbséget – a lakosság 4,1%-át – szerbek alkotják. Őket követik a törökök, a maguk közel 80.000-es tömegével.

 

Ám a teljes bécsi lakosság több mint tizenöt százaléka Ázsiából és az afrikai kontinensről származik. Ausztria szíve tehát maga a multikulturalizmus. Ilyen népesedési arányok mellet érdemes néhány pillantást vetni a szombat délutáni Mariahilfer Strasse-n összegyűlő török tüntetőkre.

20160716_155249

 

A hétvégéjét a megszokott bevásárló körúttal töltő helyi lakosok nagyjából négy óra magasságában lettek figyelmesek a turisták által legkedveltebb sétálóutcán, a Mariahilfer Strasse-n gyülekező hatalmas piros-fehér holdas-csillagos zászlókat lengető, jól azonosítható muszlim csoportra.

 

A demonstrálók között egy ízléstelen hasonlattal élve – mint ahogy az egy jól összerakott dürüm esetében is lenni szokott – a ,,minden mehet bele”-elv érvényesült: akadtak fiatal egyetemisták, helyi vállalkozók, de családanyák és futball-huligánok is.

 

A tömegben sétálva ugyanúgy láthatott az arra járó négy-öt babakocsit egyszerre toló szülőt, mint ahogy piros-fehér felnis luxusautókat is.

20160716_155457

 

Odalépve egy fiatalokból álló csoportosuláshoz, beszélgetésbe elegyedve velük megtudtuk, hogy ők a közösségi oldalakon értesültek a tervezett megmozdulásról.

 

Azt is hozzátették, hogy ők ugyan nem értenek a politikához, de Recep Tayyip Erdoğan-t támogatja a családjuk, így nekik is itt a helyük.

20160716_155059

 

Próbáltuk szóra bírni a rendkívül magabiztosan és fegyelmezetten viselkedő rendőri erőket is, ám barátságosan közölték, hogy nem kívánnak nyilatkozni.

20160716_155521

 

Bár a törökországi véres puccs hamar megbukott, mégis komoly török bel- és európai külpolitikai tanulságokkal szolgál. A konzervatív-iszlamista elnök szerint ,,a puccs Isten ajándéka, mert így végre megtisztíthatja a hadsereget a „reakciós elemektől.”

 

Azonban nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy Törökország NATO tagállam, így tehát a szövetségi rendszer többi állama sem hagyhatja figyelmen kívül a belpolitikai történéseit. Valamint ez a néhány ezres szimpátiatüntetés is világosan jelzi: az európai nagyvárosokban élő, a gyökereit el nem felejtő muszlim, török kisebbségek pillanatok alatt mobilizálhatóak.

 

Az információ korlátlan áramlása, a XXI. századi kommunikációs eszközök kiváló segítséget nyújtanak egy esetleges, jól összehangolt akcióhoz. Lényegében teljesen mindegy, hogy mihez: a lényeg, hogy kik és miért. A hogyant már látjuk.

 

Békési Júlia Boglárka

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!