Frissítve: júl.30, 13.22

100 nap után bevett szokás értékelni az adott politikus, kormányhivatalnok tevékenységét. Addig általában türelmi időt kap mindenki, esélyt arra, hogy hatalmi pozícióból bizonyíthasson. Hogy letegyen valamit az asztalra, vázolhassa elképzeléseit, és belevágjon azok megvalósításába. Aztán a ciklus végén elszámoltatnak.

 

A Most-Híd választási kampánya során azt hangoztatta, hogy eredményt csak kormánypozícióból lehet elérni. Kormányra is léptek az ősi „ellenséggel,” hogy végre előrelépés történjen a magyarok által irányított ügyekben.

 

100 nap tanácstalanság

 hirdetes_810x300  

 

100 nap után az első értékelések felemás képet, tanácstalanságot mutatnak. A jelenlegi állapot láttán ugyanis bizakodásra semmi okunk. Vegyük csak sorjába, miért.

 

Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztostól a kinevezését követően azonnal megpróbáltunk interjút kérni. Kíváncsiak voltunk elképzeléseire, víziójára, lehetőségeire, mint ahogy szerettük volna felmérni a képességeit is erre a posztra. Állami hivatalnokként, a mi adónkból azonban még csak válaszra sem méltatott.

 

ravasz
Ravasz Ábel. Kép: SME

 

Így kénytelenek voltunk beérni a Sme-nek adott minapi interjújával. A Most-Híd kormányzati embere az eddigi időszakot értékelve többek között ezt nyilatkozta:

 

„Az első lépéseim olyan kezdetiek. Hivatalunknak jelenleg nincs stabil identitása. Ha megkérdeznék az átlagembert, de a politikusokat vagy kormánytagokat is, hogy miben rejlik a kormánybiztos feladata, nem tudnának rá válaszolni. Azon dolgozunk, hogy jobban definiáljuk a hivatal kereteit. „

 

A teljes interjú itt megtalálható. Konkrétumból kevés, mellébeszélésből annál több. Hogy ebből hogyan lesznek valódi, kézzelfogható eredmények, a jövő zenéje.

 

100 nap is kevés a főosztály felállítására

 

100 nap után hasonló patthelyzet áll fenn az oktatási minisztérium nemzetiségi főosztályán is, melynek többek között a magyar iskolák érdekvédelmét kellene ellátnia.

 

Peter Krajňák oktatási államtitkár helyzetének  kilátástalanságát jól szemlélteti, hogy 100 nap (értsd 3,5 hónap fizetés) sem volt elég a hivatal felállítására. 5 személyből egyelőre a főnök (a Pátria rádió Most-Hidas érzelmű szerkesztőjének, Vasik Jánosnak a társa, Prékop Mária) és egy további munkatárs került felvételre.

 

vasik janos_prekop maria
Vasik János és Prékop Mária. Kép: Vasik János Facebook-oldala

 

A pártnapilap sem volt képes leplezni a teljes tanácstalanságot (cikkük itt). A választások óta eddig eltelt 100 nap alatt tehát még csak beindítani sem sikerült a főosztályt. Az indok: kis pénzért állítólag nincs elég szakértő a hivatalba.

 

E meglepően kínos és elfogadhatatlan magyarázkodást látva adódik a kérdés: vajon az SNS vagy a Sieť által felügyelt főosztályoknál is ez a helyzet? Vajon a Smerhez tartozó főosztályok sem működtek az előző ciklusokban, csak mert „kevés a fizetés az állami szférában”? Vagy az államigazgatás kínálta feltételek és lehetőségek csak a Most-Híd alá tartozó, a magyar nyelvű oktatás szempontjából  fontos nemzetiségi főosztály irányítóin fognak ki?

 

Kisebbségi kormánybiztos: semmi új a nap alatt

 

Harmadik a sorban Bukovszky László, a kormány  kisebbségi kormánybiztosa, akinek szintén nincs oka a büszkeségre. 100 nap még csak kétnyelvűsítenie sem sikerült a hivatal honlapját, így azon egyetlen magyar szó sem szerepel. Nem beszélve arról, hogy a kisebbségi kulturális csomag kifizetései csakúgy, mint az előző érában, most is késnek. Itt sincs semmi látszata a Most-Hid kormánytagságának.

 

bukovszky
Bokovszky László kisebbségi kormánybiztos. Kép: DenníkN

 

Itt tartunk tehát, 100 nappal a kormányalakítás után, a fent vázolt magyar „eredményekkel.”

 

Bugárék kormánytagságának bizonyára vannak haszonélvezői. De hogy azok egyelőre nem a felvidéki magyarok, mint ahogyan azt Ravasz Ábel, Prékop Mária és Bukovszky László első száz napja is bizonyítja.

 

Király Zsolt

 

Nyitókép: televizio.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!