Még élénken él az emlékezetünkben a 2008-as pekingi olimpia magyar szereplése, a várva várt első magyar aranyérem, ami az első héten sehogyan sem akart megszületni, és minden tekintetben elég éremszegény napokat éltünk át az olimpia első félidejében.

 

Sokan már temették a magyar sportot, különösen az olimpiai sportágakat, sokan bírálták a felkészülés szakmai munkáját, sőt, többen odáig merészkedtek, hogy az akkori baloldali kormány elhibázott, szűkre szabott, és emiatt kevésbé motiváló támogatási rendszerében látták a sikertelen szereplés okát.

 

Végül is az olimpia hajrájában, az utolsó napokban sikerült három aranyérmet szerezünk férfi vízilabdásaink és kajak-kenusaink (Vajda Attila és a Janics-Kovács kajak kettős révén), összesen pedig 10 éremmel zártuk a pekingi olimpiát, de a 2008-as játékok semmiképpen sem tartoztak a megszokott magyar sikereket hozó olimpiák közé!

 

 hirdetes_810x300  

Bezzeg nyolc évvel később!

 

Most értünk a riói olimpiának abba a szakaszába, amikor a pekingi idején már nagyon türelmetlenek és pesszimisták voltunk az elmaradt eredmények miatt. És láss csodát, nézz az éremtáblázatra, amelyen a kis ország nagy csapata ott tanyázik az élmezőnyben, igazolva azt, hogy nem kell nagyhatalomnak lenni ahhoz, hogy sportnagyhatalom legyünk!

 

Párthovatartozásra, ideológiai beállítottságra való tekintet nélkül (hangosabban vagy egymagában ünnepelve) szinten minden magyar ember tudja határon onnan és túl, hogy a riói olimpiának már az első félidejében a magyar sportolók öt aranyérmet (Szász Emese, Szilágyi Áron, Hosszú Katinka pedig hármat), három ezüstöt (Cseh László, Imre Géza, Hosszú Katinka) és négy bronzérmet (Kapás Boglárka, férfi párbajtőrcsapat, Kenderesi Tamás, Márton Anita) szereztek!

 

szilagyi aron
Szilágyi Áron. Kép: mno.hu

 

Mindenki tudja, de mégis olyan jó leírni, összegezni az olimpia első félidejének magyar sikereit, melyek már most felülmúlják az érmek tekintetében a megidézett pekingi olimpiát!

 

És mennyi olimpiai éremmel kecsegtető nap áll még előttünk!

 

Az egyik olimpiai sikersportágunknak, a kajak-kenunak a küzdelmei hétfőn elkezdődnek az előfutamokkal. A milánói VB tapasztalatai alapján férfi kajaknégyesünk és 200 méteres párosunk is lehet első helyen befutó, de ahol eljutunk a döntőig, bármelyik számban jók lehetünk egy éremre. Rióban is legyetek aranyosok, kajakosok!

 

Férfi vízilabdázóink csoportgyőztesként, a lányok harmadikként jutottak tovább, és versenyben vannak a legjobb helyezésekért. És ugye, van még egy olimpiai sikersportágunk, az öttusa, amely sportág megújulva, megreformálva továbbra is szerepel az olimpiák versenyprogramjában éremesélyes magyar sportolókkal.

 

hosszu_szasz
Kép: youtube.com

 

Persze, birkózóinkat se lehet még teljesen leírni, hiszen szintén komoly olimpiai eredménysorral rendelkezünk ebben a sportágban. Elsősorban az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Lőrincz Tamástól (kötöttfogás, 66 kg) vagy a világbajnok Sastin Marianna (63 kg) várhatunk valami szép eredményt!

 

Az első magyar olimpiai aranyérem megszületése, 1896. április 11. óta, amikor is Hajós Alfréd Athénban megnyerte a 100 méteres gyorsúszás versenyszámát, sok víz lefolyt a Dunán. Azóta az olimpiai játékokon megszerzett magyar aranyérmek száma 172, az ezüstök 147 és a bronzérmek száma pedig 169 lett!

 

Vajon bővül-e még Rióban ez a tekintélyt parancsoló olimpiai magyar éremgyűjtemény?

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: olimpia2016.24.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!