Ma van az alkotmány napja, Andrej Kiska államfő szerint a tisztesség, összetartozás, igazságosság és felelősségérzet ünnepe Szlovákiában.

 

Az országban élő fél milliós magyarság bizonyára másként tekint ezekre az idealizáló, utópista szavakra.

 

Hedvig és Ilonka néni emléke kötelez

 

 hirdetes_810x300  

Néhány napja két szomorú eseményre is emlékeztünk. Augusztus 25-én volt 10 éve, hogy „ismeretlenek” a nyílt utcán megverték Malina Hedviget. Csak azért, mert magyarul beszélt.

 

Ugyanezen a napon, augusztus 25-én temették az életének 105. évében járó Tamás Aladárné, Ilonka nénit. A szlovákiai magyarság ikonikus személyisége szülőföldjén, saját lakásában cím nélküli idegenként aludt el örökre. Állampolgárságától megfosztva, csak mert magyarként egy másik ország állampolgárságát is fel merte venni.

 

Szembeköpésünk az alkotmány napján

 

Az alkotmány napján egészen addig a szembeköpésünket jelenti igazságosságról, összetartozásról beszélni, amíg a legsúlyosabb magyar ügyek nincsenek megnyugtatóan rendezve.

 

Ma van az alkotmány napja (melynek preambulumában „mi, a szlovák nemzet” szerepel), a pozsonyi várban ma írták alá az új koalíciós szerződést. A Robert Fico, Andrej Danko és Bugár Béla kézjegyével ellátott dokumentum továbbra sem oldja a magyar szempontból legégetőbb, közösségünket traumatizáló lezáratlan ügyeket.

 

Andrej Kiska és az álomvilág

 

„Az alkotmány egy olyan írás, amin a köztársaságunk alapszik. Egy születési bizonyítvány. Egy szerződés köztünk, állampolgárok közt, amely garantálja az állampolgári jogokat, egyfajta használati utasítás” – hallhattuk az államfőtől a protokollosztály által megírt szöveget.

 

Ez a nap azonban Ilonka néni és Malina Hedvig miatt sem lehet ünnep a szlovákiai magyarság számára.

 

Szeptember elseje a nemzetállamot építő szlovák hatalom és a velük összekacsintó, belőlünk élő, érdekmagyar cinkosaik ünnepe.

 

Király Zsolt

 

Nyitókép: mediacentrum.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!