Érdekes színfoltja volt az idei budapesti nyárnak a Szabadság híd – korábban Ferenc József híd, Fővám téri híd -, a főváros 1896-ban átadott harmadik közúti átkelő hídja Pest és Buda között. A Szent Gellért téren valamint a Bartók Béla úton folyó villamospálya-felújító munkálatok miatt ugyanis június elején három hónapra lezártak a hidat, amit a budapestiek a közlekedésben keletkezett jelentős nehézségek ellenére rögtön az elejétől meglepő módon inkább örömmel, mint haraggal fogadtak, vagy legalábbis igyekezték kihasználni a hídlezárás adta lehetőségeket.

 

Szabad lett a Szabadság híd, ennek hatására jött létre Budapesten idén nyáron az egyik legközkedveltebb szabadtéri szórakozó hely! Központi helye, a gyönyörű kilátás a hídról, a legmelegebb napokban is enyhén fújdogaló szellő ideális találkozóhellyé varázsolta a hidat. Az, hogy mindez milyen gyorsan történt, és milyen nagy tömegeket mozgatott meg a nyáron, jól mutatja, hogy a fővárosnak micsoda igénye van az ilyen látványos helyen lévő, és fogyasztási kényszer nélkül használható közterületre.

 

szabadsag-hid_csok
Kép: blikk.hu

 

Flashmob, piknik, hídfoglalás,  romantikus csókok éjszakája

 hirdetes_300x300  

 

A leleményesek és vállalkozó kedvűek azonnal  kihasználva az adott helyzetet, a lezárás alatt a hídon különböző szervezett, közösségi rendezvényekkel várták az érdeklődőket – flashmob, piknik, hídfoglalás,  romantikus csókok éjszakája, eddzük szét a hidat, lemegyünk a hídba koccintó est, pesthajnali közös jóga, vegyétek birtokba a hidat, miénk itt a híd stb. A rendezvények többnyire „telthidasok” voltak annak ellenére, hogy plakátok nem hirdették, sőt a média sem. De a fiatalok kedvenc hírforrásán, a Facebookon szinte naponta adtak hírt az újabb és újabb hidas programokról, és ez bőven elég volt!

 

szabadsaghid_piknik
Kép: welovebudapest.com

 

Elmondható, hogy a szervezett programok mellett a Szabadság híd spontán módon a nyár folyamán a szintén nagy népszerűségnek örvendő romkocsmák mellett a budapesti és arra tévedt külföldi fiatalok kedvenc nappali és éjszakai találkozóhelye volt, ahova nyugágyakkal, függőágyakkal, piknikszékekkel, földre teríthető plédekkel, elemózsia kosarakkal érkeztek az emberek. Volt ott spontán szalonna- és kolbászsütés, tábortűz és kis magántűzijáték is. Istennek legyen hála, hogy a merészebbek, a kevésbé józanok hídra mászós produkciói sem jártak balesettel.

 

Miért nem maradhat meg a gyalogosoknak?

 

Már-már odáig „fajult” a budapestieknek a felszabadult Szabadság híd feletti öröme, hogy a közlekedés újraindulása után számos olyan vélemény látott napvilágot, hogy miért nem maradhat meg a híd a gyalogosoké, hiányzik-e a keskeny híd a közlekedésnek, amikor amúgy is a híd közvetlen közelében száguldozik a Duna alatt a négyes metró? Vagy akár a hasonlóan keskeny Lánchíd is szolgálhatna hasonló célt.

 

A fővárosi illetékeseknek viszont egyelőre nincs ilyen jellegű szándékuk, szerintük az amúgy is túlzsúfolt budapesti közösségi közlekedésben egyelőre nélkülözhetetlen mindkét keskeny híd – a Lánchíd és a Szabadság híd is. Csupán arra tettek ígéretet, hogy hamarosan sorra kerül a Lánchíd felújítása is, annak ideiglenes lezárása hasonló lehetőséget teremthet…

 

A választási kampány részévé is válhat

 

Csak zárójelben jegyezendő meg: az idei nyár kedvező, ilyen irányú tapasztalataiból kiindulva feltételezhető, hogy elég nagy sikerrel tudna kampányolni a következő főpolgármesteri választásokon egy olyan jelölt, aki beígérne egy új, ilyen céllal felépítendő budapesti hidat csak a gyalogosoknak, csak a bringásoknak, csak a hídon piknikezőknek és szórakozni vágyóknak!

 

Nem beszélve arról, hogy egy újabb, egyedülálló idegenforgalmi látványossággal bővülne a gyönyörű főváros!

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: velvet.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!