Rengeteg hozzászólást (főleg elmarasztalót, mert az egyetértők kevésbé vallanak színt) váltott ki a Körkép véleményrovatában augusztus 11-én megjelent írás Lemigránsozta a határon túli magyarokat egy budapesti iskolaigazgató.

 

Pukli kiszáll

 

Sokan, főleg az anyaországból, a személyeskedéstől sem mentesen vették védelmükbe Pukli Istvánt, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatóját, a magyarországi pedagógustüntetések vezéralakját, aki már-már a kormányváltó szándékú erők szimbólumarcává vált.

 

 hirdetes_400x285  

A pedagógustüntetéseket szervező Tanítanék Mozgalomban pedig sokan az Orbán-kabinet megbuktatására alkalmas, ebben eltökélt szervezetet láttak, ami miatt még a Felvidéken is akadtak magyar szimpatizánsai a Fidesz (és az MKP) politikájával azonosulni nem tudók körében. A cikk visszhangja, a megjelenést követő indulatos hozzászólások is már arra utaltak, hogy a Tanítanék Mozgalom „kinőtte” magát a szakmaiság kereteiből, és az ellenzéki politizálás porondjára lépett.

 

maxresdefault
Fotó: youtube.com

 

„Megírtam a Tanítanék tagjainak, hogy kiszállok a mozgalomból”

 

jelentette ki Pukli István az oktatás megreformálásáért küzdő nem éppen politikamentes mozgalom vezéralakja a Magyar Nemzetnek 2016. szeptember 28-án adott interjújában. Viszont a bejelentését megelőzően már az is nagy port vert fel, hogy a kormány közeli Magyar Időknek elmondta, korábban is a Fideszre szavazott, és nem a baloldal messiása, viszont amennyiben Orbán Viktor nem hajlandó megreformálni az oktatásügyet, akkor bele fog bukni. Ez így egy korrekt véleményalkotás!

 

A Tanítanék mozgalom beállt a migránsügy mögé

 

A magyarországi pedagógusmozgalomnak a közelmúltban nem voltak önálló és látványos megmozdulásai oktatásügy témában. Most is csupán azzal hívták fel magukra újfent a figyelmet, hogy annak ellenére, hogy állítólag nem elsődleges céljuk a kormánybuktatás, mégis csatlakoztak a menedékkérők befogadása mellett állást foglaló szeptember 30-ai, Lásd meg az embert! néven futó, többek közt Alföldi Róbert nevével fémjelzett demonstrációhoz.

 

szb20160224_0721_0
Fotó: civilhetes.net

 

Ennek azonban semmi köze az oktatásügy megreformálásához, sokkal inkább aktuálpolitikai üzenete lehet az október 2-ai magyarországi referendum előtt. Az interjúból az is kitűnik, hogy a múltban is volt rá precedens, és a jövőben se kizárt, hogy az eredetileg oktatásügyi reformokat zászlajára tűző mozgalom eltér(t) a szakmaiságtól, és beszáll a mindennapi politikai csörtékbe.

 

Pukli hátat fordított a Tanítanéknak!

 

Valószínűleg ez is hozzájárulhatott Pukli döntéséhez, hogy hátat fordított a Tanítanék mozgalomnak, mert az is hátat fordított a mozgalom eredeti céljának: a magyar oktatásügy megreformálásának, amit a budapesti iskolaigazgató továbbra is komolyan gondol, és most más fórumot keres céljai eléréséhez.

 

Száraz Dénes

Fotó: atv.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!