„A szlovákiai magyar média és közélet képviselői aggódva figyelik a Népszabadság körül kialakult helyzetet“ – közli az Új Szó október 9-én, és ismerteti az ezzel kapcsolatos állásfoglalást valamint az aláírásukkal addig csatlakozottak névsorát is.

 

Valószínű, hogy azóta tovább bővült az állásfoglalást támogatók köre. Természetesen mindenkinek szíve joga állást foglalni a kialakult helyzettel kapcsolatban, sőt el is várja az olvasó, hogy a nagyrészt írással és ily módon a közvélemény alakításával, befolyásolásával foglalkozó aláírók megnyilatkozzanak ebben a témában.

 

A napilapban közölt állásfoglalás a következőt tartalmazza:

 

 hirdetes_300x300  

 “Mi, a szlovákiai magyar média és közélet képviselői szolidaritást vállalunk a Népszabadság munkatársaival a lap megjelentetésének váratlan és a munkatársakkal, az olvasókkal és a közvéleménnyel szemben tisztességtelen felfüggesztése miatt. Tekintet nélkül a lap politikai álláspontjára, elfogadhatatlannak tartunk bármilyen szerkesztőséggel szembeni, a most látotthoz hasonló fellépést, amely kimeríti a sajtószabadság elleni támadás fogalmát. Úgy véljük, a Népszabadsággal történtek a média függetlenségét veszélyeztetik, ami egész térségünk demokratikus berendezkedését áshatja alá. Mindent megteszünk ennek a folyamatnak a feltartóztatásáért, és a magyar nyelvű média függetlenségének és sokszínűségének megőrzéséért.”

 

Egy állásfoglalás ne legyen kizárólagos

 

1. „A szlovákiai magyar média és közélet képviselői….” megfogalmazás szerény véleményünk szerint túlságosan általánosító és ezáltal kirekesztő jellegű, azt sugallja, hogy minden szlovákiai magyar média- és közéleti képviselő úgy érzi, hogy a sajtó és a nép szabadsága a Népszabadságon áll vagy bukik az egész térségünkben. Aggódunk persze, de nem csak ezért!

 

2. Azért is, mert miközben a szlovákiai magyar liberális sajtó kiáll a csődbe jutott magyarországi Népszabadság mellett, esze ágába sem volt szolidárisnak lenni a közelmúltban hasonló sorsra jutott felvidéki magyar nyelvű Szabad Újsággal! A felvidéki jobboldali beállítottságú hetilap szerintük rászolgált a sorsára, mert nem volt képes magát fenntartani a médiapiacon, Magyarországon viszont sárba tiporják a sajtószabadságot, mert hagytak eladósodni és engedték emiatt felfüggeszteni egy baloldali napilapot!

 

rtjrj
Fotó: hírtv.hu

 

3. Ezért gondoljuk úgy, hogy az állásfoglalás nem a teljes magyar nyelvű sajtó felett érez aggodalmat, hanem sokkal inkább magyarországi ellenzéki politikai érdekek és a velük rokonszenvező szlovákiai magyar politikai érdekek mentén fogalmazódott meg.

 

4. Amennyiben a média írástudó képviselői fogalmaznak meg egy állásfoglalást, ügyelni kell a pontos megfogalmazásra is, mivel ellenkező esetben az az olvasó érzése, hogy az aláírók elolvasás nélkül azonosultak a tartalommal:

 

” …szolidaritást vállalunk a Népszabadság munkatársaival a lap megjelentetésének váratlan és a munkatársakkal, az olvasókkal és a közvéleménnyel szemben tisztességtelen felfüggesztése miatt.”

 

Mindezek ellenére kétségkívül fájó és elgondolkoztató az egykoron fényes napokat megélt baloldali napilap évek óta tartó látványos térvesztése a magyarországi médiapiacon!

 

Száraz Dénes

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!