Félidőben vagyunk két népszámlálás között. Öt év múlva újra megszámoltatunk, és amit már most is sejtünk, érzékelünk, azt majd fehéren feketén is megkapjuk.

 

Fogy a magyar, annak minden következményével együtt. Tapasztaljuk úton útfélen. Hogy mit is jelent mindez, a végtelenségig lehetne ragozni, de nem célunk a siránkozás.

 

Cél a kiútkeresés

 

 hirdetes_810x300  

A kiútkeresés annál inkább. Mint ahogy a Magyar Közösség Pártját is ez mozgatta, amikor javaslatot tettek a magyar-magyar párbeszéd beindítására. Annak érdekében, hogy szülőföldünk jövőképét megalkossuk. (Mellékszál, de ugyanerre tett kísérletet még 2007-ben a Körkép.sk-t kiadó Vox Juventae polgári társulás, erről bővebben itt lehet olvasni.)

 

És bár meggyőződésünk, hogy nem a forma, hanem a tartalom a fontos, azaz szerencsésebb lett volna, ha a magyar-magyar párbeszéd inkább szabadabb, mint intézményes keretek között kerül meghirdetésre, elvi szinten már maga az elképzelés is üdvözlendő.

 

Mire van szükség

 

Elindulhatna ugyanis egyfajta párbeszéd a politika, a szakma és a különböző magyar érdekeltségű civil szerveződések képviselői között arról, mire van szükség. Ami jó. Amiből akár ki is alakulhat valami, közösségünk számára egy irányba ható.

 

Ezért fontos az MKP kezdeményezése, mely már októberben egy asztalhoz ültetné (első körben oktatásügyi témában) az érintetteket.

 

mkp
Fotó: Az MKP Facebook-oldala

 

Erről szólt a párt Országos Tanácsának legutóbbi ülése, erről kellett volna diskurzus folytatni közösségünkben. De nem így történt. Egészen mostanáig a parlamenti politizálás adta lehetőségeket markában tartó Most-Híd képviselői is csöndben voltak. Kivártak.

 

Bugár: gittegylet, siránkozás

 

Mígnem, közeledve az októberi első találkozó határidejéhez, Bugár Béla a Most-Híd legújabb közlönyében magas lóról le nem nyilatkozta, mit gondol az egészről:

 

„Olyan gittegyletbe nem lépünk be, amelyben csepűrágás zajlik, önmutogató monológok, általános sirámok sokasága hangzik el, amivel az érdemi munkát akarják palástolni. Mi fontosnak tartjuk a hazai magyar-magyar párbeszédet, méghozzá két síkon. Szakmai téren mindig olyan szervezettel, amely az adott területen tevékenykedik: az oktatásügy és az iskolai hálózat korszerűsítésével kapcsolatban leginkább a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével, valamint az iskolaigazgatók tanácsával.

 

Politikai téren pedig kezdeti lépésként a jövő évi megyei, valamint a helyi önkormányzati voksolásokon való együttműködés megtárgyalását javasoljuk a Magyar Közösség Pártjának. Többek között azért is, mert valószínűleg a megyei elnök megválasztási is egyfordulós lesz. Mi minden téren a konkrét és célirányos együttműködést szorgalmazzuk. Egyetlen feltételként pedig az árulózás és az egyéb sárdobálás végérvényes befejezését szabjuk meg.“

Forrás: Most-Híd 2016. októberi közlönye

 

mh_kozlony
A Most-Híd aktuális közlönyében közölt Bugár interjú.
mh_kozlony
A Most-Híd aktuális közlönyének kivonata.

 

Világos üzenet

 

Világos beszéd, egyben üzenet az MKP-nak.

 

Ha valamit akartok tőlünk, előbb felejtsétek el a konstruktív, velünk szembeni kritikát, a hiányosságokra való szisztematikus rámutatást, még ha az ellenzék elengedhetetlen fegyveréről is van szó. Felejtsétek el, hogy a nevén nevezitek mindazt, amik vagyunk, és amit cselekszünk. Igazodjatok a látszattevékenységünk elfogadásához, és akkor talán majd, ha igényeinknek eleget tesztek, együttműködhetünk saját, megyei túlélésünk érdekében. Aztán visszatérhetünk a ti témáitokra is (értsd, aztán majd újra átverünk benneteket.)

 

Persze lehetséges, hogy Bugár keménykedésének magyarázata, hogy csak a magyar-magyar párbeszéd forgatókönyvén változtatna. És ha sikerrel jár, ha saját igényeihez szabja a formát és sikerül áttematizálnia a kezdeményezés eredeti célját és értelmét, mégiscsak eljön a találkozóra, elvégre elutasítani mindezt azzal, hogy gittegylet, nem túl menő.

 

Legyen bármi is a háttérben, egy biztos: a magyar-magyar párbeszéd beindításában nem mindenki érdekelt.

 

Szülőföldünk jövőképe távolodik.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!