Donald Trump meglepetésszerű győzelme az esélyesebbnek kikiáltott Hillary Clintonnal szemben az amerikai elnökségéért folytatott ádáz küzdelemben negatív módon befolyásolta a dollár árfolyamát, a nyersanyagok ára és a tőzsdék zuhanórepülésbe fordultak.

 

Már a hír hivatalossá tétele előtt a brexithez hasonló sokkot okozott a világpiacon az új amerikai elnök személye. Lefagyott a kanadai bevándorlási hivatal honlapja is, megváltoztatták úti céljukat az amerikai kontinensen letelepülni vágyók….

 

De ezzel még nincs vége!

 

 hirdetes_300x300  

Reggel még az 1-es villamos se jött! Az emberek ott fagyoskodtak a megállóban, duzzadt a tömeg, mint Clintonné botránya, amivel már az FBI is foglalkozott a kampány során. Hillarynak nem sikerült meggyőznie a választókat arról, hogy amikor külügyminiszter volt, közel sem a takarítónője sokszorosította naponta a külügyminisztériumi titkos dokumentumokat, és hogy vele soha nem volt olyan bizalmas viszonyban, mint egykoron Yoko Onoval.

 

A hírrel reagálva Orbán Viktor is gratulált távirati stílusban: Gratulálok. Nagyszerű hír. A demokrácia még mindig él. Stop. Kellett is ez az amerikai elnökválasztási eredmény a magyar miniszterelnök önbizalmának, mert előre jelezte ennek bekövetkezését, ezért ugyanolyan kárörvendő kacaj kísérte volna őt Hillary győzelme esetén, mint ahogy az ellenzéki sajtó csámcsogott a sikertelen alkotmánymódosítás felett.

 

Peter Murphy, az AFP magyarországi tudósítója szerint Orbán Viktor szabad kezet kap majd, mivel az egyike volt azon kevés vezetőknek, akik kiálltak Donald Trump mellett az amerikai kampány ideje alatt – ezután elmaradhatnak a bosszantó washingtoni kritikák.

 

Nem úgy, mint Bugár Béla, aki ezúttal rossz lóra tett:

 

Egyértelműen Hillary Clinton győzelmének örülnék. Donald Trump semmi esetre sem olyan ember, akit akár az amerikai elnöki székben, akár Szlovákiában látni szeretnék.”

 

Hát, most nem örülhet, de örülhetett már eleget hazai politikai pályafutás során, bár attól nem kell rettegnie, hogy Donald Trump a közeljövőben, esetleg még Bugárék kormánytagsága idején Szlovákiába látogat.

 

Ha mégis idelátogatna, még mindig ott a lehetőség, hogy ugyanúgy elbujdosson, esetleg beteget jelentsen, mint a dalai láma látogatása során!

 

Viszont Trump politikai megfontolásból, óvatosságból valószínűleg soha nem mondana olyat, hogy nem akarja látni Amerikában a vegyespárt elnökét! Mert ki tudja…

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: stocksnap.io

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!