A közelmúltban szolgálati úton jártam Ótátrafüreden. A Grand Hotelban megrendezett többnapos konferencia pihenő óráiban kedvenc időtöltéseim egyike volt a szálló aulájában kifüggesztett képek, történtek böngészése, különösen az ott megszállt neves szállóvendégekhez kapcsolódó történetek kötötték le gyanútlan érdeklődésemet.

 

Többek között a napokban örök forradalommezőkre távozott Fidel Castro kubai elnök is megszállt a szállóban, sőt izgalmas, döntetlenre végződő pingpongmeccset játszott a szálloda fűtőjével. Ittléte során azonban inkább arról vált hírhedtté, hogy nevéhez fűződik az utolsó engedélyezett zerge kilövés 1972-ben, igaz az egy engedélyezettből szemet hunyva két áldozat lett.

 

castro
Fidel Castro tátrafüredi pingpongmeccse. Kép: Körkép.sk

 

Viszont egyértelműen megállapítható a kifüggesztett dokumentumok súlya alapján, hogy Eduard Beneṧre a legbüszkébbek az ótátrafüredi Grand Hotel történetének megörökítéséért felelős helytörténészek, mert egy egész tabló állít emléket az egykori csehszlovák köztársasági elnök szállodai és felvidéki megszállásának.

 hirdetes_810x300  

 

Beneṧ Kassáról érkezett 1945 áprilisában Tátrafüredre, miután sebtében összetákolt kormánya jóváhagyta és meghirdette a hírhedt kassai kormányprogramot, mely beneṧi dekrétumként máig sötéten kísérti a felvidéki magyarságot.

 

1
Grand Hotel, Ótátrafüred. Kép: grandhotel.sk

 

Ezt követően, mint aki jól végezte dolgát, feleségével és kormánytagjaival együtt közel egy hónapot töltött luxuskörülmények között a Tátra legimpozánsabb szállodájában, amely még 1904-ben az Osztrák-Magyar Monarchia alatt épült szecessziós stílusban. Még szerencse, hogy a közeli Tar-pataki vízesést Csontváry Kosztka Tivadar festményén megörökítette, legalább ilyen formában megmaradt….

 

benes
Az illusztrációs felvétel még 1921-ben készült a Beneṧ házaspárról

 

A sors fintora, hogy az egykori Magyarország területén épült szállodában pihente ki a rosszemlékű kassai kormányülés fáradalmait, a magyarok és németek teljes jogfosztottságára és kiűzésére irányuló beneṧi dekrétumok megfogalmazását, elfogadását, amelyek a mai napig érvényesek! Sőt, a szlovák parlament 2007. szeptember 20-án 120 igennel kinyilvánította a dekrétumok érintetlenségét, vagyis magyarán szólva megerősítette őket.

 

Történt mindez annak a Ficonak a miniszterelnöksége alatt, akivel a Most-Híd most koalícióban együtt vezeti az országot, történt mindez annak a magyar apától származó Lucia Ẑitňanskának a támogató szavazatával is, aki most a vegyespárt alelnöke és igazságügy minisztere is egy személyben.

 

Mi lehet a közös az egykori kubai és csehszlovák elnök között?

 

Összehasonlíthatatlanok, de talán mégis az, hogy mindketten békésen élő emberek tízezreit kényszerítették szülőföldjük elhagyására, földönfutókká egyrészt nemzetiségük, másrészt politikai nézeteik miatt.

 

Szállodai tartózkodásom utolsó pillanataiban, miközben elrévedezve néztem Beneṧ tablóját a Grand Hotel aulájában, a hangzóhasonlóság miatt összerezzentem a recepciós hölgy szavára: „ pán Deneṧ, kész a számla”…

 

Dehogy van kész, gondoltam, eddig még senki sem nyújtotta be!

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: Eduard Beneš a kormány tagjaival a Grand hotelban 1945 ápriliában (grandhotel.sk)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!