Karácsony előtti, évértékelő interjú a Magyar Közösség Pártja elnökével, Menyhárt Józseffel munkáról és kihívásokról, jövőről és közösségről, családról és értékekről…

 

Milyen évet zár 2016-ban?

 

Mozgalmas évet, amely sok változást hozott az életembe – ahogy a családoméba is: eddig sem voltam egy otthon ülő típus, de ez az év felülírt mindent…

 

 hirdetes_810x300  

Egy szóval ha jellemezné az idei esztendőt?

 

Dolgos.

 

A márciusi parlamenti választások után került a párt élére új arcként, már ami a nagypolitikát illeti. Erre számított?

 

Ha a kérdés arra vonatkozott, hogy gondoltam volna-e akárcsak 2015-ben, hogy 2016 júniusától én vezetem majd a Magyar Közösség Pártját, azt kell mondanom: nem. Olyan elnök kívánok lenni, aki nem csak „eladja az eredményeket”, de személyesen is részt vesz a munkában. Sok szerepet kell egyszerre betöltenem – politikai vezető, a stratégiai tervezés irányítója, munkaadó, ember, családapa stb. – igyekszem mindennek megfelelni…

 

menyhart_karacsony_4
Kép: Menyhárt József, archívum

 

Mi az, ami a pártelnökként a legjobban meglepte?

 

Párton belül és a szlovákiai politikai paletta többi szereplőjével kapcsolatban is értek meglepetések. Az előbbire elnökként van módon hatni, és ezt meg is teszem. Az MKP-ból modern, cselekvő és látható pártot építünk!

 

Az év pozitív élménye?

 

Hű, sok ilyen volt… De ezek általában nem „nagy emberekhez” kötődnek, hanem a régiók meglátogatása során szerezett új barátságokhoz… Amikor addig ismeretlen emberek jöttek oda hozzám, bizalommal tanácsot adni… vagy csak néhány szót váltani: én ebből töltekezem…!

 

Az év negatív élménye?

 

A március választás. A kampány alatt azt éreztem, hogy a „Közös Akarat” listája sikeres lesz! Dolgoztunk a terepen, jártuk a falvakat, mozgósítottunk… Aztán, azon a szombaton láttam: még nem vagyunk elegen… És hazudnék, ha azt mondanám: nem voltam csalódott az eredmények láttán. De  nincs idő a sebek nyalogatására: felálltunk és rendeztük, sőt, frissítettük soraink a felvidéki magyar közösségért!

 

A magyar-magyar párbeszéd visszhangjai alapján leszűrhető, hogy formailag rendben volt, tartalmilag azonban túl általános szinten maradt a találkozó. Utózöngéi is gyorsan elültek, legalábbis szakmai értelemben. Mi erről a véleménye és mire számíthatunk a párbeszéd következő fordulóiban?

 

Az első találkozó legnagyobb érdeme, hogy megvalósult. Voltak, nem is kevesen, akik próbáltak gáncsoskodni, meghiúsítani a rendezvény létrejöttét. Az elfogadott nyilatkozatot a szakma is pozitívan értékelte: ez azért is fontos, mert mi a kezdetektől a párbeszéd szakmai alapját hangsúlyoztuk! Bizonyos fokig értem, hogy sokan az MKP–Híd kiegyezés első állomásának könyvelték el, pedig nem ez volt a cél.

 

A következő nagyobb téma – az oktatás állandó aktualitása mellett – a déli területek gazdaság megerősítése lehet. Természetesen az oktatásügyre vonatkozó nyilatkozat pontjait is részfeladatokra kell még bontani. Mivel ezek már szűkebb körű, szakmai találkozó lesznek, akár párhuzamosan is futhatnak egymás mellett.

 

Portálunkon megkérdeztük az olvasókat, a több mint 210 válaszadó 70 százaléka szerint összefogásra van szükség minden téren, de ez nem képzelhető el Bugár Bélával, akit az összefogás legfőbb akadályának tartanak. Igennel vagy nemmel válaszolva, Ön el tudja képzelni az összefogást a következő parlamenti választások előtt Bugár Bélával?

 

Ennek a kérdésnek is eljön egyszer az ideje…

 

Jövőre megyei választások lesznek. Milyen politikai jövőben érdekelt az MKP?

 

A Magyar Közösség Pártja regionálisan nagyon erős. Komoly szavazóbázisunk van, de őket is csak és kizárólag munkával és eredményekkel lehet meggyőzni. A legutóbbi megyei választáson kiválóan szerepeltünk: lehetőség szerint növelni szeretnénk képviselőink számát.

 

December végével a politikusok is kicsit megpihennek a napi közéleti feladadoktól. Ön hogy tölti a karácsonyt?

 

Otthon ünnepelünk, családi körben. Nejem névnapja és nagyobbik lányom születésnapja is a karácsonyi ünnepkörbe esik, így nálunk még fokozottabb az ünnepi hangulat. Nem panasz, de tény: az elnöki munka sok időt vesz el a családtól. Igyekszem minél több időt együttölteni velük legalább az ünnepek alatt.

 

menyhart_karacsony_3
Kép: Menyhárt József, archívum.

 

menyhart_karacsony_1
Kép: Menyhárt József, archívum

 

Milyen karácsonyi szokások vannak Menyhártéknál és mi a karácsonyi menü Önöknél?

 

Korábbi verséneklő pályám most szünetel, de ilyenkor mindig van alkalom egy kis közös zenélésre, éneklésre; a legfontosabb, hogy együtt legyünk! A menü a hagyományos rántott hal, persze amúgy magyar módra, az ünnepi asztal teli a legkülönfélébb finomságokkal. A felszaladó kilókkal, már úgyis csak jövőre harcolunk…

 

menyhart_karacsony_2
Kép: Menyhárt József, archívum

 

Mit kívánt az új évre és a Körkép olvasóinak?

 

Ismerjük fel magunkban a magyar értékeket: mindazt, ami előre viszi nemzeti közösségünket! Frissen megválasztott elnökként többször rótták fel nekem, hogy beszédeim inkább példabeszédek… így, Ünnep előtt méltán álljon itt néhány sor a Bibliából:

 

„ a szorongatás türelmet eredményez, a türelem kipróbáltságot, a kipróbáltság reményt, a remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk…”

 

Békés, boldog karácsonyt kívánok Mindenkinek!

 

Körkép.sk/KZS

 

Nyitókép: Menyhárt József, archívum

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!