Minden politikus retteg attól, hogy a sajátjai előtt valamelyik politikai riválisa, ne adj isten, ellenfele orrba-szájba dicsérje. Az Andrej Danko vezette Szlovák Nemzeti Párt jelenleg politikai szövetségese Bugár Béla Most-Hídjának, de a magyar szavazók többsége mégsem tartja annak! A SNS közelmúltban folytatott kimondottan magyarellenes politizálását nem tudja elfeledni, és igencsak erős fenntartással viszonyul a vegyespárt koalíciós partneréhez.

 

Nem felejti azt sem, hogy Andrej Danko hosszú éveken át Ján Slota alelnöke, hűséges fegyverhordozója volt a nemzeti pártban, és együtt formálták pártjuk arculatát, ideológiáját. Teszi ezt akkor is, ha Danko és Bugár azóta már-már baráti kapcsolatot kínál a külvilágnak! Ezért aztán Bugár emberi és politikai magatartását dicsérő szavak Danko részéréről visszafele sülhetnek el, és többet ártanak, mint használnak a vegyespárt elnökének.

 

Infantilis módon vissza is nyal Dankonak

 

 hirdetes_400x285  

Bugár ennek ellenére infantilis módon kéjesen lubickol barátja elismeréseiben, és előszeretettel vissza is nyal Dankonak, ahol csak tud. Az ilyen „pozitív” adok-kapoknak lehetünk rendszeres szem- és fültanúi manapság, saját egójuk előtérbe helyezése érdekében mintegy tudatosan kirekesztve belőle Ficot, a kormánykoalíció harmadik vezérét,

 

(AdgyadUram Isten, hogy nem csak jó akaróimat, de teérettedellenségimet is szeressem

Pázmány Péter: Isten nagyobb dicsőségére)

 

A SNS szimpatizánsainak 54 százaléka Danko után leginkább Bugár Bélát kedveli. A nyájszellem itt működik: akit a vezér kedvel, mi is kedveljük! Az érzés nem teljesen kölcsönös, Danko a Most-Híd szimpatizánsainak mintegy 38 százalékával tudta csak megkedveltetni magát, és ezek többsége közel sem biztos, hogy magyar szavazó.

 

„Köszönetet mondok Istennek, hogy megismerhettem egy olyan embert, aki pártelnök tud lenni, képes mosolyogni és még más nemzetiségű is. Köszönöm, hogy ebben a koalícióban közelebbről is megismerhettem Bugár urat…!”

 

– Mondta még a múlt év áprilisában Andrej Danko.

 

Augusztusban sem apadt Danko lelkesedése:

 

„Számomra nagy meglepetés az a korrekt kapcsolat, amit a Most-Híd elnökével ápolok”

 

A szeretet- és tiszteletnyilvánítás hőfoka az elmúlt év utolsó napjaiban is emelkedett:

 

„Bugár Béla szereti a magyarjait, harcol értük, de tiszteletben tartja Szlovákiát. Nem hiba, ha valakivel megtaláljuk a közös hangot és tudunk benne hinni. Elképesztően tisztelem őt, mint olyan embert, aki meg tudta tartani a jellemét, és ha szavát adja, akkor azt komolyan gondolja”

 

Eredmények nélkül a felvidéki magyarok számára

 

Mindez rendben volna, ha ennek a szeretetnek, tiszteletnek, közös hangnak, jellemtartásnak és szavahihetőségének (sicc!) kézzelfogható eredménye is lenne a felvidéki magyarok számára. Márpedig nincs! A Most-Híd 2010-től parlamenti erő, másodízben tagja a kormánynak. A szlovákiai magyarság gazdasági, infrastrukturális helyzete az eltelt idő alatt nem javult, a magyar oktatás és kultúra fikarcnyit sem mozdult az önrendelkezés irányába, a bizonytalanság lett úrrá!

 

Mondhatják sokan, hogy előtte sem, amíg az MKP volt kormánytényező. Ez is igaz, de ki is volt akkor az MKP elnöke? Ugyancsak Bugár Béla!

 

„Az Igassághoz is hozzá fér az nevetség, mert víg: és illik, hogy az ő ellenségivel néha játczékis“

Pázmány Péter: Isten nagyobb dicsőségére)

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!