Bárhogy is szeretné az ember nem bolygatni a múltat a közös jövő és az együttműködés érdekében, mégsem lehet szó nélkül hagyni, hogy Bugár Béla, a Most-Híd elnöke a Pravdának arra kérdésére, hogy tervezi-e a párt fúzióra lépését vagy koalíciókötését az MKP-val a következő parlamenti választások előtt, ingerülten úgy válaszolt, hogy ha valaki gátolta az esetleges együttműködést a múltban, akkor az az MKP volt.

 

Ez így, ilyen formában nem igaz, elnök úr!

 

Már csak azért is szükséges visszatekinteni kicsit a közelmúltba, mert Bugár is a jövő helyett múltba nézett, és azt nehezményezte, hogy az MKP hat éven át árulózta és oligarcházta pártját. Hogy okkal vagy ok nélkül, majd a történészek eldöntik.

 

 hirdetes_810x300  

Erős csúsztatás viszont, hogy az együttműködés hiányáért az MKP-t teszi felelőssé!

 

Bugár 2015-ben a TASR hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a következő évi parlamenti választások előtt egyértelműen elutasítja a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala kezdeményezte tárgyalást az MKP-val:

 

„ A Most-Híd nem tárgyal az MKP-val arról, hogyan lehetne a legjobb eredményt elérni a jövő évi parlamenti választásokon…“

 

Indoklásként annak idején a vegyespárt Országos Tanácsának döntésére hivatkozott, miszerint amennyiben a jobboldal meg akarja győzni a polgárokat Robert Fico (Smer-SD) kormányának leválthatóságáról, meggyőző alternatívát kell létrehoznia. A Most-Híd a KDH és a Sieť pártokkal való együttműködést preferálta akkoriban. Tehát az erős magyar érdekképviselet elérését feladva a szlovák pártokkal való együttműködést szorgalmazta. Az eredmény ismert: sem erős magyar érdekképviselet, és Ficoék is tovább kormányoznak a Most-Híd hathatós támogatásával. Vagyis?

 

Amiben Bugárnak igaza van

 

Azzal viszont teljesen egyet lehet érteni Bugárral, hogy az együttműködésről nem csak a választások előtt fél évvel kell beszélni. Erre gondolt az MKP is, amikor már tavaly ősszel kezdeményezte a magyar-magyar párbeszédet. Ez azt sugallja, hogy az MKP-n belül többségben vannak az őszinte párbeszéd és a feltételekhez kötött választási együttműködés támogatói. Ez a párt hivatalos álláspontja, nem kellene Bugárnak törődnie a hangoskodó, de elenyésző számú ellenvéleménnyel, amilyennel ő is találkozhat saját pártján belül.

 

Igaza van Bugárnak abban is, hogy

 

„…együttműködésről beszélni és semmit sem tenni érte, felesleges.”

 

De csak abban az esetben, amennyiben ezt a megállapítást saját pártjára (is) vonatkoztatva értelmezte, hiszen a párbeszédet az MKP kezdeményezte.

 

„Ha együttműködést szeretnének a parlamenti választások előtt, akkor a megyei és a helyhatósági választásokon is együtt kell működnünk mindenütt. „

 

Mondja Bugár a Pravda.sk-nak.

 

Az összefogás soha vissza nem térő alkalma ez az eredményességorientált kölcsönös „kényszer”!

 

A Most-Hídnak nagy szüksége lesz az MKP-ra a megyei és helyhatósági választásokon, ahol eddig mindig rosszabbul szerepelt. A jelenlegi kormánykoalíciós pártokkal való közösködés nem vezetne eredményre a magyarok által lakott megyékben és településeken! Azáltal pedig, hogy a kormányba lépésével cserbenhagyta egykori ellenzéki partnereit, minden szinten kizárta a velük való együttműködés lehetőségét!

 

Az MKP-nak viszont országos szinten a parlamenti választásokon lesz égetően szüksége az együttműködésre a Most-Híddal, mivel a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékot a megosztottságunk és az erre visszavezethető alacsony szavazókedv miatt nem képes önállóan elérni (a Most-Híd is csak szlovák szavazatokkal volt képes).

 

Viszont ehhez tényleg abba kell hagyni mindkét oldalon a múltidézést és sebnyalogatást!

 

Ehhez szükség lesz olyan szakmai alapokon nyugvó közös programokra, amelyek realizálása a felvidéki magyarság gazdasági, infrastrukturális helyzetén javíthat, valamint az asszimilációs folyamat megállítása érdekében az oktatásügyi és kulturális önrendelkezésre.

 

Az együttműködés alapelveit közös nyilatkozatban a két pártnak a megyei választások előtt kell lefektetni oly módon, hogy az vonatkozzon már a helyhatósági választásokra, az EP választásokra és a parlamenti választásokra is!

 

Ha valamelyik szinten elmaradna az együttműködés, az ellehetetlenítené a többit!

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: info.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!