Élénken él az emlékezetünkben, amikor 2012-ben a parlamenti választásokkal egy időben Gútán és Pereden helyi népszavazás volt arról, hogy a település kapja vissza a régi nevét a jelenleg is érvényben lévő Kolárovo és Teṧedikovo helyett. Amíg Pereden érvényes volt a helyi referendum, a részvétel meghaladta a 60 százalékot, és a többség támogatta a hétszáz éves településnév visszaállítását, addig a gútai lakosok 39,65 százaléka nyilvánított csak véleményt településének nevéről, ez pedig kevésnek bizonyult a referendum érvényességéhez.

 

Más kérdés, hogy a belügyminisztérium nem tett eleget a demokratikusan kinyilvánított peredi népakaratnak. Gútán viszont az emberek közömbösen viszonyultak a város történelmi nevének visszaállításához, könnyítve ezzel a belügyminisztérium döntését.

 

Amikor feltartott kézzel rohangálunk a barikádokon!

 

 hirdetes_810x300  

Most pedig itt van ez az iskola-összevonásba bújtatott iskolabezárás ügy, ami pártállásra való tekintet nélkül erősen felkorbácsolta a kedélyeket Dél-Szlovákiában. Mert amíg több fronton küzdünk iskoláink ellehetetlenítése és bezárása ellen, addig Gútán az önkormányzat feltartott kézzel saját maga mondott le egy magyar iskoláról az MKP néhány képviselőjének hathatós támogatásával.

 

Kiemelendő a szövegkörnyezetből az önkormányzatiság kifejezés, amelynek kiterjesztését más területekre is sokan a magyarság egyetlen mentőövének tekintik Dél- Szlovákiában. Az MKP berkeiben is létezik egy irányelvszerű önkormányzati modelltervezet, nem beszélve arról, hogy a párt hivatalos álláspontja szerint a felvidéki magyar közösségnek minden magyar iskolára szüksége van.

 

Valami nagyszerűt tettek, úgy vélik az összevonás támogatói.

 

Elérkezettnek látjuk az időt, hogy az indulatokat félretéve, a kényes és népszerűtlen lépéseket is vállalva valami nagyszerűt tehessünk, ami kiállja majd az idők próbáját és megmutatja az oktatásügy területén is, hogy nem csak túlélnünk kell, hanem a fejlődésre is van lehetőség” – Többek között ez áll a nyilatkozatukban.

 

Az oktatási szakemberek szerint az összevonással kialakított giga iskolaközpontokban fennáll az a veszély, hogy az intézmény elveszti családias jellegét. Gútán mégis erre szavaztak az önkormányzati képviselők, olyan gazdasági kényszer nem vezetette őket, mint amilyennel számos kisiskolát működtető önkormányzat megküzd nap, mint nap. Amennyiben viszont úgy látták, hogy a diákok összetétele kedvezőtlenül alakul az egyik intézménybe, megtehették volna, hogy szigorúbban vett körzetesítéssel befolyásolják az intézményválasztást.

 

Az összevonás ezt a problémát nem orvosolja, a gyerekek átkerülnek máshova, felhígulnak a jobb eredményeket elérő osztályok. Amennyiben az egyik intézményben elmaradtak az elvárt tanulmányi eredmények, szakmai ellenőrzésekkel, pedagógusok továbbképzésével, az állomány frissítésével és egyéb ráhatásokkal kellett volna inkább a helyzeten változtatni.

 

Gúta önkormányzata megengedhette magának, hogy összevonja két iskoláját!

 

Legfeljebb többet gyalogolnak majd a gyerekek, vagy inkább a közelben lévő szlovák iskolát választják…. Lehet, hogy nem így lesz! Sok közép- vagy kelet-szlovákiai magyar tannyelvű alapiskola irigyli most a gútai luxust! Ahol csak egy kisiskola van, ahol nem válogathatnak a gyerekekben, ahol tárt karokkal várnak mindenkit, ahol naponta kedvezőtlen körülmények között kell oktatniuk, nevelniük.

 

Az is könnyen elképzelhető, micsoda felháborodást váltana ki, ha a térségben egy megyei önkormányzat hasonló okokra hivatkozva összevonna nagy hirtelen két magyar középiskolát, vagy egy magyart egy másik tannyelvűvel…Zúdulnának a panaszáradatok mindenhova, minden szinten!

 

Most viszont a gútaiakon a sor: heves tiltakozással kellene rávenni a polgármestert, hogy ne írja alá a határozatot, és tárgyalják újra a következő képviselőtestületi ülésen a két iskola összevonást. Csak ne várjanak a csodára, mint ahogy a névváltoztatásra kiírt helyi népszavazásánál tették!

 

Jó a Kolárovo, jó lesz az összevont magyar iskola is alapon!

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!