Az energiaárak körüli káosszal sikerült sarokba szorítania az egész kormányt. Robert Fico kormányfőnek a mai napig adtak időt, hogy rendezze a helyzetet, különben megpróbálják leváltani. Az OĽaNO – NOVA elnöke Bugár Béla egyik legfőbb politikai ellenfele, aki a héten az MKP elnökével tárgyalt. Igor Matovičot kérdeztük a parlamenti viszonyokról, a megyei választások előtti lehetséges magyar-szlovák összefogásról és a kormánykoalíció seftjeiről.

 

Exkluzív interjúnk Igor Matovičcsal a Körképen.

 

Az ellenzék bizalmatlansági indítvány benyújtásával váltaná le Robert Ficot az energiaárak növekedése miatt. Pontosan mit vetnek a kormányfő szemére?

 

 hirdetes_810x300  

Az a káosz, amit Robert Fico, Andrej Danko és Bugár Béla okozott az energiaárak körül, példátlan Szlovákia történetében. Fico először azt ígérte, hogy tartja a szavát és a stabil energiaárakat. Ehelyett teljes a káosz és mintegy egy millió háztartás jóval többet fizet az áramért, mint tavaly.

 

Azok, akik mindezt okozták, a mai napig ott ülnek az energetikai cégek vezetésében. Fico, Danko és Bugár emberei mintha mi sem történt volna, továbbra is felveszik az óriási fizetéseiket. A felügyelőtanácsban kétezer eurót kapnak egyetlen ülésnapért. Ez erkölcstelen. Miközben az emberek idegeskednek, és nem tudják, mitévők legyenek, fizessék ki vagy sem a számlákat? Bugár, Danko és Fico meg nyugodtan hétvégéznek. Fico hétfőn ment volna Vágsellyére kampányolni.

 

Ez a felelős viselkedés? Így kell felelősen vezetni az országot? Felszólítottuk ezért Ficot, hogy ha szerdáig nem teszi rendbe ezt az egész csalást, akkor bizalmatlansági indítványt nyújtunk be ellene a parlamentben.

 

Ott viszont többsége van a kormánynak. Mondhatják, hogy az Árszabályozási Hivatal vezetője már távozott, a többi pedig folyamatban van. Gondolja, hogy sikerrel járnak?

 

Robert Ficonak nagyon kellemetlen lesz, ha végig kell hallgatnia a parlamentben az ellenzék érveit és rámutatunk, mekkora hibát követett el egy ilyen fontos témában. Mert a stabil energiaárak volt az alfa és az omegája minden választási kampányában. És egyszeriben azt látjuk, hogy a puszipajtásaival együtt meg akarták kopasztani az embereket. És miután rájöttünk a turpisságra, képtelen megoldani ezt a kérdést. A sajtóvisszhangról van szó, ami nagyon kellemetlen lesz Ficonak. Még ha tudjuk is, hogy a végén megszavazzák, mert a biznisz az biznisz, és összetartanak.

 

Igor Matovič. Kép: hnonline.sk

 

Daniel Lipšic távozásával Miroslav Beblavý és Veronika Remišová mellett Ön az ellenzék legláthatóbb politikusa. Mit gondol, megfosztják képviselői mandátumától, hogy nyugtuk legyen Öntől?

 

(mosolyog). Élvezzék csak ki. Tény, hogy harminc napig volt egy fel nem függesztett egyéni vállalkozói engedélyem. Ez alatt az idő alatt egyetlen euró forgalmam sem volt. Lényegében nem is tudtam róla, hogy az ipari engedélyem felfüggesztése befejeződött. Formai hibáról van szó, ha lehet így mondani. A kormánykoalícióban viszont vannak olyan képviselők, akik gond nélkül vállalkoztak, cégtulajdonosok voltak. Van nagyobb abszurditás annál, ha őket megtartják, engem pedig kidobnak? Ha azt hiszik, hogy ezzel keresztbe tesznek nekem, valójában csak segítenek. Nyugodtan lépjék csak meg.

 

Milyen ma a parlamenti légkör? Andrej Danko koalíciós válságról beszél. Hogy látja Ön mindezt belülről?

 

Az egész egy szép színház. Danko kapitány államférfira játszik. Magyar médiumnak nyilatkozom, így probléma nélkül elmondhatom: a szlovákiai magyarok 90 százaléka jobban beszél szlovákul, mint a Szlovák Nemzeti Párt elnöke. Azt hiszem, ez már önmagában nagy szégyen, hogy nem képes egy összetett mondatot elmondani. Mindenféle látszatmegoldásokat kreál. Betiltja a parlamentben a horalkykat, pólókat, grafikonokat és kétezer eurós büntetéssel riogat, hogy még véletlenül se tudjuk illusztrálni, milyen drasztikusan emelték az energia árát a kiskertészeknek Kelet-Szlovákiában .

 

A koalíciós válsággal kapcsolatos szavai csak elterelő hadművelet, hogy Fico újabb zsíros koncot dobjon oda neki, ahol még több pénzt lophat az emberektől.

 

Radoslav Procházka politikai bukását ön indította el. Jelenleg Andrej Danko kapitányra összpontosít, de Bugár Béla telekbizniszeire is folyamatosan felhívja a figyelmet. Gyakran velős megjegyzésekkel illeti Bugárt kétszínű magatartása miatt. Sokan a koalíciós politikusok hóhérának is tartják. Milyen ambíciói vannak ellenzékben?

 

„Levágni a fejét” az összes tisztességtelen politikusnak. Slotával kezdtem, ami úgy gondolom, hogy elég jól sikerült. Két vagy három nappal a választások előtt élő adásban rohant ki a stúdióból. Ez okozhatta, hogy hiányozhatott neki fél százalék a bejutáshoz. Az emberek ugyanis nem szívesen szavaznak gyáva emberre. Folytattam Procházkával, akivel kapcsolatban sokan nem hittek nekem, hogy egy hamis kígyó. Ma már nincs ember Szlovákiában, aki nem ezt gondolná.

 

Igor Matovič. Kép: fakt24.sk

 

Folytatom Bugárral és Dankoval, most ők vannak a célkeresztben. Fico hosszú folyamat. Elég jól tartja magát, így ott még kell egy kis idő. Ez a célom, és emellett természetesen lehetőséget teremteni a megoldásokra, melyeket folyamatosan előterjesztünk Veronika Remišovával, vagy a többiekkel. Egy kicsit mesebeli harc is ez, harc a gonosszal, hogy végül a jó győzhessen.

 

Daniel Lipšic már távozott a politikából, Richard Sulík az Európai Parlamentben van, Miroslav Beblavý új projektet épít. Mit kínál azoknak az elégedetlen választóknak, akiknek nem felel meg a jelenlegi szlovákiai állapot?

 

A célom hosszú távú. Kényelmes életet éltem. A cégem, mielőtt a parlamentbe jöttem, évi 5 millió eurós hasznot termelt. Bárhol a világban élhettem volna, ahol csak akarok. Csodás életet. De azt mondtam, hogy sokkal fontosabb, hogy azoknak az elesetteknek, akiknek nincs lehetőségük, nincs pénzük, vagy bármilyen oknál fogva gyengébbek, hogy védőügyvédjük legyen a politikában. Ezért dolgozunk a mozgalmunkkal . Természetesen nagyon bánt, hogy egyes csalódott emberek már csak Kotlebában látják a megmentőt. Az ilyet meg kell akadályozni, mert nem szeretném azt látni, ahogy a lábát a keresztény politikába törli és gyűlöletet kelt. Választania kell. Az isten ugyanis nem gyűlöl.

 

A legutóbbi parlamenti választások előtt levélben fordult a dél-szlovákiai magyarokhoz, melyben arra kérte őket, szavazzanak olyan pártra, amely elutasítja a Smerrel és az SNS-szel való kormányzást. Azt írta, hogy szavazzanak az SaS-re vagy az MKP-ra. Idén választási év van, jövőre is az lesz. Tervez még ilyen levelet?

 

Nem tudom, miből adódik, de előre tudtam, hogy Bugár gond nélkül képes lesz a választások után elárulni a választóit. És így is lett. Ezért az utolsó pillanatban kértem az embereket, hogy szavazzanak az SaS-re vagy az MKP-ra szavazzanak. Ennek a két pártnak volt esélye bejutni a parlamentbe. Az SaS-nál sikerült, ráadásul úgy, hogy a választások legnagyobb meglepetését okozták. Sajnálom, hogy az MKP esetében nem jött össze. Sokkal jobb lenne az ország számára, ha az MKP ülne a parlamentben, mint a bizniszpárt Most-Híd.

 

A kormánykoalíció a megyei választások évében nagyban megváltoztatta a játékszabályokat a megyefőnökök megválasztásánál. Nagyjából 3-4 blokk körvonalazódik most a választások előtt. Az ún. fasiszták, a Smer – Most-Híd kettős, az SNS, mely önállóan indul ugyan, de várható, hogy megyefőnök-jelöltjei a hajrában visszalépnek az esélyesebbek jelöltek javára alispáni posztokért. És itt van az ellenzéki, parlamenten kívüli pártok blokkja, a régióban erős MKP-val. Milyen ambíciói vannak az OĽaNO – NOVA-nak a megyei választások előtt?

 

Igyekszünk véglegesíteni az összefogést az SaS-el, országszerte mindenhol. Nem titkoljuk, hogy szeretnénk, ha a KDH is csatlakozna hozzánk, és örömmel vennénk, ha az MKP is társulna.

 

Konkrétan milyen együttműködési lehetőségek jöhetnek számításba az MKP-val a megyei választások előtt?

 

Ez egyelőre nyitott kérdés. Hétfőn találkoztam először az MKP elnökével, Menyhárt Józseffel. Az első benyomásom nagyon jó. Azt gondolom, hogy az MKP-nak jó elnöke van. Ki kell építenünk az utakat egymáshoz, mert azt gondolom, hogy a felelősség azokért az emberekért, akik ránk, vagy az MKP-ra szavaztak, azt diktálja, hogy ezt megtaláljuk.

 

Menyhárt József és Igor Matovič szelfije az MKP székházában történt egyeztetés után. Kép: Facebook

Az MKP már jelezte, hogy Nagyszombat és Nyitra megyében saját megyefőnök-jelöltet állít. Ön Nagyszombatból származik. Elképzelhetőnek tartja, hogy támogassák az MKP jelöltjeit e két megyében?

 

Attól függ, sikerül-e megegyeznünk. Az MKP is kijelentett valamit, mi is kijelentettünk. Meglátjuk, ez tárgyalások és egyeztetések kérdése. Azt gondolom, hogy úgy a dél-szlovákiai emberek, mint a mi választóink is azt szeretnék látni hogy a tisztességes politikusok képesek egy asztalhoz ülni és össze tudnak fogni az emberek érdekében. Mert a bizniszelők, akik most kormányoznak, csak számokként tekintenek rájuk.

 

Bugár Bélának 27 év után a választópolgár már csak egy szám, de valójában nem érdeklik őt. Kiszámolja, hányan szavaztak rá, kiszorozza százzal, és már tudja is, mennyit lophat el az emberektől.

 

Az ilyenekkel nem tudok és nem is akarok együttműködni. Ezért is voltam hétfőn az MKP elnökénél, hogy kezet fogjunk és együtt szálljunk harcba az emberekért.

 

Király Zsolt

 

Nyitókép: čas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!