Tényleg bohóc Matovič? - Körkép.sk
Dóra, Dorottya
  • HUF: 388.38
  • USD: 1.08
  • -4 °C
  • 3 °C
Vélemény

Tényleg bohóc Matovič?

Ma folytatódik a Robert Fico visszahívásáról szóló rendkívüli parlamenti ülés. Az első felvonás még kedden félbeszakadt, mert (a koalíció szerint) Igor túltolta a biciklit. Ugyanezt gondolja néhány ellenzéki képviselő is, akiket azonban saját választóik (Beblavýt) vagy főnökei (Krajniakot Kollár) tettek helyre.

 

Igor Matovič egy showman, amit az első perctől kezdve, hogy beült a parlamentbe, bizonyít. Soha nem volt más, és soha nem is lesz másmilyen. Miért baj akkor, ha bohóckodik?

 

Elvileg nem baj.

 

SJE Nyílt nap

A lényeg ugyanis nem az, hogy milyen jelzőt aggatnak rá azok, akik valójában félnek tőle vagy irigyek rá, ezért karaktergyilkolják. A mérvadó sokkal inkább az, hogy következetes-e az amit csinál, és van-e politikai hitele.

 

A válasz az, hogy igen.

 

Mert bár a szlovákiai magyarok többsége valószínűleg nem Matovič szavazó, azt el kell ismernünk, hogy amit csinál, az hatékony.

 

Vegyük csak sorjába, kikkel van konfliktusa, és kik azok, akikkel a korábbi konfliktusok ellenére sikerült szövetséget kötnie.

 

Matovičot azok nevezik bohócnak, akiknek vaj van a fülük mögött. Elsősorban Robert Fico, Andrej Danko, Bugár Béla, vagy Radoslav Procházka. Ez utóbbi már nincs köztünk, hála Matovičnak, aki ne feledjük, hogy az egészségügyet szétrabló Pavol Paška korábbi házelnök lemondásához, vagy éppen Bugár Béla jellemhibáinak leleplezéséhez is nagyban hozzájárult.

 

És kik azok, akikkel, bár komoly konfliktusa volt, sikerült elásnia a csatabárdot és szövetségre lépnie. Ide tartozik Richard Sulík, Daniel Lipšic, Alojz Hlina, vagy épp az MKP aktuális elnöke (még ha tudjuk azt is, hogy Matovič a múltban több magyar szempontból jelképes témában nem éppen a nagylelkűségét és empátiáját csillogtatta).

 

Matovič esetében világosan látni, hogy mik a céljai melyek eléréséhez nem válogat az eszközökben. Mint ahogy azok is mindenre képesek, akik a leghangosabban próbálják lebohócozni.

 

Igor Matovič sokkal inkább egy marketingzseni, aki a legérthetőbben képes kommunikálni az egyszerű emberek nyelvén. Ráadásul szinte egymaga, hiszen Daniel Lipšic már nincs a törvényhozásban, Richard Sulík pillanatnyilag Brüsszelben van, Alojz Hlina pedig kapaszkodik vissza a parlamentbe.

 

Oda, ahol Igor Matovič (és három-négy frakciótársa) vívja magányos harcát a politikai korrupció és a hatalom hazug, számító, jellemtelen képviselői ellen.

 

Igor Matovič kedden lehet, hogy túltolta a biciklit, amikor az ülésteremben vizuális eszközeivel nyíltan provokálva azt érte el, hogy Danko kapitány felfüggesztette a Robert Fico visszahívásáról szóló rendkívüli ülést.

 

Matovič ugyanakkor azon nyomban arra is rámutatott, hogy a parlament alelnöke és Danko kapitány megsértették a házszabályt, amikor az előbbi az utóbbi kártyájával szavazott, majd Bugár javaslatára az egészet megpróbálták eltussolni.

 

Lehet, hogy Matovič egy bohóc, de a korrupt, hazug, álszent, aljas politikusokkal szemben pillanatnyilag ő jelenti a leghatékonyabb ellenszert.

 

Amennyiben a ma folytatódó rendkívüli parlamenti ülésen képes lesz felülemelkedni önmagán, és a buta, primitív házszabály betartása mellett lesz képes elmagyarázni az embereknek, hogy lopta meg őket a Fico kormány az energiaárak bújtatott növelésével, megtapsolhatjuk majd a bohócot.

 

Mert inkább egy őszinte bohóc az ellenzékben, mint egy kétszínű, számító, korrupt kormánypolitikus a mi nyakunkon.

 

Király Zsolt

 

Nyitókép: aktualne.sk

 

További ajánlott írások:

 

Igor Matovič a Körképnek: Az MKP jobb lenne a parlamentben, mint a bizniszelő Most-Híd

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Marika
2017. feb. 16. 12:54

Régen meg kellett volna szavazni, hogy a számában tulburjánzott parlament létszámat le kellene csokkenteni. Azt gondoltuk, hogyha új ismeretlen politikusok lépnek a színre akkor, akkor valami megváltozik, mert azok még nem tanúltak meg saját zsebre dolgozni. Sajnos azt hiszem, hogy tévedtunk, mert az újak is nagyon tanulékonyak. Fogalmam se nincs arról, mi lehetne itt a megoldás, mert néhány receptet már kipróbáltunk, sajnos az eredmény zéró. Bekerult a parlamentbe olyan politikai párt is, aki inkább ne kerult volna be, és mit csinálnak? Elnézést, de keverik a szart, olyan ellenorzéseket vezetnek be, amihez nincs joguk pl. a vonaton. Lejáratják nemcsak a torvényhozást, de az országot is. Bevezetik az onkényuralmat, ha hagyjuk. A parlament elnoke egy félfasiszta párt elnoke, akik utálják a kisebbségeket, és mindent megtesznek ezek elnyomása érdekében. Hová tartunk? Már kovezzuk ki az utunkat a pokolba !

morvan
2017. feb. 17. 11:14

,,Lehet, hogy Matovič egy bohóc, de a korrupt, hazug, álszent, aljas politikusokkal szemben pillanatnyilag ő jelenti a leghatékonyabb ellenszert.''-s ha úgy lesz érdeke,előveszi a Főnix és a Libertate ügyet is.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 45 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben, a Heti Válaszban, valamint több országos szlovák és magyar nyelvű médiában is publikált.

Kövessen minket