169 éve tört ki az 1848-49-es szabadságharc. A Rákóczi féle szabadságharc elbukása után Magyarország, korlátozott jogkörökkel felruházott része volt a Habsburg birodalomnak. Az ország berendezkedésében a reformkori országgyűléseknek nagyon kevés változást sikerült elérni, de ezeknek köszönhetően sikerült színre lépniük a kor liberális szellemét maguknak való nagyjainknak.

 

Batthyány Lajos, Kossuth Lajos, Deák Ferenc csak pár név azok közül, akik a reform kör elképzeléseit később, mint forradalmi vezetők próbálták érvényre juttatni. Ám e jeles személyiségeken kívül volt még egy réteg, akik egyre jobban hallatták hangjukat.

 

A márciusi ifjak lelkes társaságáról van szó, akik a Pilvax kávéházban fogalmazták meg azt a 12 pontot, amely megadta a forradalmi követeléseknek az alapjait. Petőfi, Vasváry, Irinyi János fiatalos lendülete a szabadságba vetett hite volt az, ami az utcára szólította Budapest lakosságát. Többek között követelték a nemzeti őrsereg felállítását, a cenzúra nélküli szabad sajtót, felelős minisztériumot Budapesten.

 

 hirdetes_300x300  

Jókai Mór később így emlékezik vissza a forradalmi eseményekre.

 

„Felvirradt.

Március 15-ike volt 1848.

Tízedik évfordulója annak a nagy katasztrófának, mellyel a korszellem óriás keze a régi Budapestet a föld színéről eltörölte a jeges árvízzel, hogy helyet csináljon az újan emelkedő dicső főváros számára.

Másodszor követelte a korszellem azt a csodát, mely eltörölje a régi, korhadt Magyarországot s alapot teremtsen az új, az Európában számot vető, szabad Magyarországnak.”

 

A kezdeti vér nélküli felkelés szeptemberre az osztrák császár parancsára a katonai beavatkozás miatt fegyveres konfliktussá eszkalálódott, Jellasics horvát császári altábornagy a Drávánál átlépte a határt.

 

Az első katonai sikerek majd az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárat után a hadi szerencse megfordulni látszott. A forradalom bukását nagyban elősegítette a 200 ezres orosz sereg amely, Ferenc József hívó szavára avatkozott közbe. A világosi fegyverletétel után szinte azonnal szörnyű megtorlás kezdődött Haynau vezetésével, majd ezután a Bach-korszak sötét évei tomboltak Magyarországon. A lassan megindult konszolidáció az 1867-es kiegyezésben csúcsosodott ki melynek következtében megkezdődhetett az ország ipari fejlődése.

 

A szabadságharcnak a mai kor gyermekeinek is van aktuális üzenete. Az emberek egymás iránti kölcsönös tiszteletére, békében való együttélésének a fontosságára mutat rá. De magában hordozza azt is, hogy az elnyomó rendszereknek nincs létjogosultsága az emberek szabadságban és demokratikus berendezkedésben szeretnek élni.

 

Dian Csaba

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!