Az évek múlásával egyre nehezebb elszakadnom a szülővárosomtól! Már a városhatárban arra gondolok, hogy mikor láthatom újra a kedves porfészket, a nevében még ugyan múltidéző, de már érsek és új vár nélküli települést. Vezetés közben pedig búfelejtőként általában rádiót hallgatok, többnyire közszolgálatit és magyart. Azért ezeken a hullámhosszokon is érhetik az embert meglepetések! Mint ahogy legutóbbi utam során, március 11-én történt.

 

A dátum azért fontos, mert William Shakespeare szerint ezen a napon házasodott össze Veronában Rómeó és Júlia, a szépirodalom legismertebb szerelmespárja, igaz még 1303-ban, és meg sem élték aztán az első házassági évfordulójukat. A közismert történet legdominánsabb témája a tragikus szerelem. A világirodalomban a fiatal, kudarcra ítélt szerelmesek jelképévé váltak a veronai ifjak.

 

A szerelmesek veronai szentélye: Júlia erkélye. Kép: archív

 

Shakespeare szerelmespárja celebpár?

 hirdetes_810x300  

 

A hallgatott rádió műsorvezetője úgy emlékezett meg róluk 714. házassági évfordulójuk napján, hogy Rómeó és Júlia volt az első celebpár (sicc!), ami azért ebben az agyonliberalizált világban is enyhe túlzásnak számító állítás, még akkor is, ha csak jópofáskodni akart ezzel. Nem beszélve arról, hogy kegyeletsértő is, mert a Rómeó és Júlia tragikus szerelmi története a valóságon alapul, egykoron élő személyek voltak, akiknek tragikus sorsa Shakespeare-en kívül másokat is megihletett.

 

Nem hiszem, hogy a veronaiak repdesnének az örömtől, ha kitudódna a város leghíresebb szülöttjeinek celebpárrá nyilvánítása az egyik magyar közszolgálati műsorszóróban, akik az angol drámaíró halhatatlan remekműve által váltak a világirodalom legismertebb szerelmespárjává. Ezért a lecelebezésük súrolja azokat a bizonyos át nem léphető határokat!

 

A celeb kifejezés a mai értelemben a 21. század első évtizedében divatossá vált, főleg a média világában a jelenkor ismert személyeire vonatkozó kifejezés, amit visszaható értelemben nem is szoktak használni. A celebség pedig fricskaként is használt kifejezés némi pejoratív felhanggal. Rómeót és Júliát celebekként titulálni etikátlan, sőt még sztároknak sem szabad nyilvánítani őket.

 

Esetleg az őket megszemélyesítő színészeket, például Ruttkai Évát vagy Darvas Ivánt. Viszont még ők sem voltak saját koruk celebjei, mert tehetségük és tudásuk révén maguk érték el, hogy odafigyeljenek rájuk, nem pedig a kereskedelmi tévék valóságshow-i és tévésorozatai által váltak közismertté.

 

Alekosz…

 

Ezért elég hátborzongató Rómeót és Júliát ugyanabban a celebkategóriában emlegetni, mint mondjuk urambocsá, Berki Krisztiánt, Alekoszt, Hujber Ferit vagy Sarka Katát, esetleg Vajna Tímeát, akik korunk kereskedelmi televíziózásának és bulvárjának a „celebóriásai”.

 

De ki fog rájuk emlékezni 714 év múlva?

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: reise-nach-italien.de

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!