Várható volt, hogy a Fidesz-MKP múlt heti budapesti tárgyalása óta újra összezár az Új Szó és a Pátria a Most-Híddal, és úgy próbálja meg ellehetetleníteni az MKP-t, hogy közben ócsárolja Magyarország kormányának lépéseit.

 

Teszi ezt egyrészt azért, mert a Fidesz továbbra is mellőzi a vegyespártot, és teszi ezt azért is, hogy megmutassa az embereknek, hogy egy ilyen elvetemült, migráns- és Brüsszel-ellenes ország kormányzó pártjával hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a Most-Híd felvidéki konkurens magyar pártja. Várható volt, és jött is a párt valamint mediális holdudvarának közös felháborodása elsősorban Orbán Viktornak alábbi kijelentése miatt:

 

[stw]

 

 hirdetes_300x300  

 “Vegyespárt: feloldódás, magyar párt: megmaradás”

 

Vörös Péter, a Most-Híd parlamenti képviselője a Pátria rádióban a Fidesz-MKP találkozót követően azt nyilatkozta, hogy

 

„A Híd párt a megmaradás politikájának az útját választotta, és nekünk nincs szükségünk arra, hogy Budapesten kormánykörökben arra okítsanak bennünket, hogy miről szól a megmaradás politikája.“

 

Bugár is csúsztatott egyet: kifejezte aggodalmát a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) felszámolásával kapcsolatban, amiről persze szó sincs, amit ő is nagyon jól tud. Persze a célja egyértelműen az volt, hogy odaszúrjon egyet a magyar kormánynak, amely őt és pártját nem tekinti szavahihető partnernek, az MKP-t pedig igen, „ez így volt, így van és így is lesz” a magyar miniszterelnök szerint.

 

“Egy demokratikus országban ilyen törvényt nem fogadnak el.  Az egyetemek sorsáról nem a politikusoknak kellene dönteniük. Mindez vonatkozik ennek a jelentős nemzetközi intézménynek a lehetséges áthelyezésére is. Nem hiszem, hogy ennek az ügynek a politikai döntés tárgyát kellett volna képeznie.”

 

– nyilatkozta a pártelnök a DenníkN-nek.

 

Szilvássy betámadt

 

Szilvássy József jegyzete az Új Szóban pedig szépen alátámasztotta a Most-Híd nevében nyilatkozókat: Előbb a Körképet azzal vádolta meg, hogy az MKP internetes médiatolója, ami ugye már pofátlanságnak számít egy olyan laptól, amely naprakészen azonosul a vegyespárt minden véleményével, politikai tettével, és piros betűs ünnepnap, amikor nem köt bele az anyaországba és kormányába.

 

Aztán bölcsen megállapítja, hogy már az MKP „ideje” alatt is volt asszimiláció a Felvidéken, csak azt felejti el hozzátenni, hogy az MKP-nak akkor Bugár Béla volt az elnöke. Tegyük hozzá bátran, hogy már a szociban is volt, amikor a Szilvássy József az Új Szónak, a szlovák kommunista párt magyar nyelven megjelenő napilapjának tejhatalmú főszerkesztője volt.

 

Az internacionalista nem vész el, csak átalakul

 

Világ proletárjai egyesüljetek! – volt olvasható annak idején a napilap  címlapján. Az internacionalista nem vész el, csak átalakul liberálissá – lehetne ma a címlap szlogenje!

 

Nem lehet azzal vádolni a Most-Hidat, hogy erősíti az asszimilációt, folytatja a megszállott gondolatmenetet az egykori főszerkesztő, aki a megszűnt Népszabadságból igazolt újra haza írásaival. Dehogynem! Azzal, hogy feloldást és önigazolást ad a magyar gyökerektől elhajló felvidékieknek, akik szavazóbázisának jelentős részét képezik a szlovákokkal együtt, az asszimilációt igazolja!

 

De milyen alternatívát adhat az asszimiláció ellen egy olyan párt, amely maga is kettős identitással rendelkezik?

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: Bugár Béla és Lajos P. János (Új Szó) Forrás: Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!