Még mondja valaki, hogy az MKP-ban nem lehet más véleményt formálni a hivatalosan kiadott nyilatkozatok mellett! Még mondja valaki, hogy az MKP-ban nincs szabad véleménynyilvánítás!

 

Csáky Pál európai parlamenti képviselőnek a Hír TV-ben elhangzott magánvéleménye nagy port kavart az interneten, számos hozzászólás tartotta elfogadhatatlannak, és legalább ugyanannyi üdvözölte a kijelentését, miszerint Magyarország a Balkánra sodródik, ha folytatja külön utas Európa-politikáját, és szerencsétlennek nevezte azt, hogy a szlovák és a magyar kormány az Európai Bírósághoz fordult a kvótaügy kapcsán. A hozzászólások tükrözték a jelenlegi Fidesz-KDNP kormánnyal szimpatizálók és ellenszenvezők táborának kőkemény szembeállását Magyarországon és a Felvidéken is.

 

Kétségbe vonta a Visegrádi Négyek együttműködésének jelentőségét és jövőképét

 

  hirdetes_300x300   

Szinte párhuzamosan a Hír TV-ben elhangzott Csáky interjúval az MKP hivatalos közleményt adott ki, mely szerint továbbra is elutasítja a kötelező menekültkvótákat, az Európai Bizottság döntésével pedig nem ért egyet. Ez a nyilatkozat természetes folytatása annak, hogy a Magyar Közösség Pártja 2015 októberétől néhány hónap alatt csaknem 80 ezer aláírást gyűjtött a kötelező kvóták ellen.

 

Vitatkozni lehet mindkét nyilatkozattal, hiszen két teljesen különálló vélemény az európai folyamatok tükrében, melyeket Csáky testközelben érezhet Brüsszelben, az MKP pedig politikai pártként fontos és tapasztalt véleményformáló szubjektum a felvidéki magyarság körében.

 

A két dolog ott kezd el sántítani, hogy Csáky Pál európai parlamenti képviselőként az MKP politikusa és országos elnökségének is tagja. Saját véleménye menekültügyben finoman fogalmazva is más, mint amit a párt közzétett! Ez pedig nem túl jó jelzés a választóknak! Mint ahogy az sem, hogy nyilatkozatában kétségbe vonta a Visegrádi Négyek együttműködésének jelentőségét és jövőképét.

 

„Szeretném felhívni a magyarországi döntéshozók figyelmét, hogy az az álom, amiről Budapesten gyakran beszélnek, hogy van egy Visegrádi Négyek, amelyek az életünket és a vérünket elven működik, ez soha nem volt és soha nem is lesz“- jelentette ki az európai parlamenti képviselő a Hír TV-ben.

 

A konkurens Most-Híd-ban például nehéz elképzelni, hogy hasonló eset előforduljon! Bugár Bélával szemben nincs helye az apellátának, ellenvéleménynek! Ha van is ilyen, akkor annak megfogalmazójának távoznia kell a pártból, lásd Simon Zsolt búcsúját, akinek fenntartásai ellenére a vegyespárt a jelenlegi kormánykoalíció tagja.

 

A politikusnak illik alávetnie magát a többség akaratának 

 

Nem lehet tudni, hogy az MKP elnökségi ülésén Csáky tett-e kísérletet saját véleményének elfogadásra. Hogy ácsi, ne adjátok ki ezt az Európai Bírósági döntést elutasító nyilatkozatot, mert ellene megy az uniós többség által támogatott európai folyamatoknak! A döntéshozatal időpontja ismert volt, mint ahogy borítékolható volt maga a döntés is, tehát megtárgyalható lehetett volna a pártnyilatkozat szövege. Amennyiben az elnökségben elutasítják Csáky véleményét, akkor a politikusnak illik alávetnie magát a többség akaratának (a pártdemokrácia ezen alapul), és nem hangoztathat nyilvánosan más véleményt.

 

A nyilatkozatok szembenállása közvetlenül nem befolyásolja az MKP felvidéki magyar politizálását, amely egységes etnikai irányelvek mentén működik. Viszont kívánatos lenne törekedni a pártban a konszenzusra akkor is, amikor például az anyaországot és Szlovákiát érintő uniós döntésekről kíván állást foglalni. A kényszerkvóta elleni jogi lépés helytállósága és a keresetre érkező Európa Bírósági döntés elutasítása ebbe a kategóriába tartozik.

 

Azóta újabb fejlemény, hogy a kvóták ügyében hozott bírósági döntésen felbátorodva Brüsszel már a migránsok felső korlát nélküli szétosztását tervezi a tagállamokban! Most lesz majd igazán szükség a V4-ek egységes kiállására!

 

Száraz Dénes
kép: Körkép.sk archívum

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!