Te, Maris emlékszel, amikor az a nyakigláb Béla gyerek, a politikus földeket vásárolt itt, a szomszédban, Úszornál? Én úgy megörültem, hogy végre megjött a magához való esze, otthagyja a politikát, nem neki való, és elkezd valami normális dologgal foglalkozni. Hogy elege lett az állandó adok-kapok köpködésből!

 

Mondta is akkortájt, amikor már nem volt góré az MKP-ban, hogy kilép a politikából, otthagy csapot-papot. Errefele mindenki azt hitte, gazdálkodni kezd, azért vásárolta meg nem kis pénzért azokat a földeket! Huszonötezerért, képzeld, ami még pengőben is nagyon sok, hát még euróban! Senki se tudta, kitől vette, ő meg nem mondja azóta se senkinek! Abból már lehetett volna neki egy kis veteményese, ahol öreg korában elkapálgatott volna meg háztájija is pár malaccal meg baromfival.

 

Jót nevettünk volna, amikor az eddig csak a tévében látott nagyember ott kapálgat nyáron szalmakalapban meg rövid gatyában, télen pedig pufajkában füstöli a szomszéddal a kolbászt meg a sonkát. A politikában eltöltött hosszú évek alatt megtakarított pénzéből talán egy kis takaros tanyára meg gépekre is tellett volna azokon a földeken. Farmer lehettet volna!

 

 hirdetes_810x300  

De nem lett, Maris!

 

Visszatért ugyanis a nagypolitikába, egy másik pártot csinált magának, vegyest, a földjeit meg ripsz-ropsz eladta az ebadta! Igaz, ötszázezret nyert rajta, szintén nem pengőben! De nagyon igaza volt, hiszen annyi pénzt soha nem keresett volna meg gazdálkodásból, akármilyen jó földek is voltak ott azok, mint így a spekulációval! Merthogy mostanában azt mondják róla, hogy azért nem lett nagygazda, mert egy nagy telek spekuláns az őkegyelme! Könnyű neki, hiszen mindig ott volt a vályúnál, ölébe hullottak az ilyen hírek! Ezért nem is akart, gondolom disznókkal foglalkozni, csak így malackodni!

 

Hogy ki volt az a hülye, aki annyi pénzért megvásárolta tőle a földjeit? Hát az állam, Maris!

 

Merthogy egyszer arra fog vezetni valamilyen országút! Egyelőre viszont csak földes út van, de már kivásárolták azt is! De Béla bukszája jól ki lett tömve! Azt mondogatják az emberek, hogy esze ágában se volt gazdálkodni, mert ő nem paraszt. És a földeket is csak azért vette meg, mert megsúgták neki, hogy arra lesz az országút, aztán majd jó pénzért túl lehet adni rajtuk! A fene egye meg, hogy nekem soha senki nem súg meg ilyesmit!

 

A törvény mindenkire, a tájékoztatás viszont nem mindenkire vonatkozik.

 

Pedig azt mondta Béla a minap az elnökkel kapcsolatban, hogy a törvény mindenkire egyformán érvényes. A tájékoztatás a pénzt hozó hírekről akkor miért nem az? Tudod, Maris, lehet, hogy nekem is lett volna akkoriban egy kis megtakarított pénzem, és vehettem volna ott én is egy darab földet ugyanúgy, mint Béla vagy haverjai, a Hideghéty Feri és Gál Gyuszi. Most mennyivel jobb lenne! Büszkén nézegetném a felüljáróról az országúton dübörgő szép, piros autókat! Mintha kicsit az enyém is lenne az R7-es.

 

Helyette egyelőre csak a szénakazal tetejéről szkúmálom a Béla nyomvonala mellett kanyargó földes úton a dübörgő traktorokat meg a riadt nyulakat!

 

Száraz Dénes

Nyitókép: obchvatbratislavy.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!