A csehországi és az osztrák választások eredményei együtt az Európa Uniót élesen bíráló lengyel és magyar jobboldali kormányokkal érdekes politikai helyzetet teremtettek Közép-Európában, ami alapjában véve megkérdőjelezi és megrendítheti az Európai Unió eddigi politikai irányvonalát.

 

A jelenlegi helyzetben geopolitikai szempontból érdekessé vált a térség legkisebb és legfiatalabb államának, Szlovákiának a szerepe, hiszen Ausztria, Lengyelország, Magyarország és Csehország közvetlen szomszédjai, sőt a Visegrádi Négyeken belül az utóbbi három politikai szövetsége is.

 

Fico Szlovákiája egy baloldali szigetet képez ebben a térségben annak ellenére, hogy a kormánykoalíció másik két pártja, a Szlovák Nemzeti Párt és a Most-Híd közel sem sorolható a baloldalhoz. A kialakult helyzetben az EU számára most Szlovákia a térség legmegbízhatóbb csatlósa, és minden bizonnyal rávetik magukat az EU ragadozói azzal a szándékkal, hogy éket verjenek egyrészt a V4-ek közé, másrészt ne engedjék beszűrődni az országba az osztrák és cseh jobboldal elsöprő politikai győzelmének hatását.

 

 hirdetes_400x285  

A ravasz rókák rögtön meg is jelentek a szlovák holló fája alatt, hogy európai mag ígéretét hintve kiénekeljék a sajtot a szájából.

 

Kiska, Fico és Danko: Az EU olyan élettér és értékrend Szlovákia számára, amelynek nincs alternatívája

 

Ficóék pedig énekelni kezdtek

 

A három legmagasabb szlovák közjogi méltóság – Kiska, Fico, Danko – közös állásfoglalást adott ki, melyben leszögezték, hogy az Európai Unió Szlovákia, illetve lakosai számára olyan élettér és értékrend, amelynek nincs más alternatívája.

 

A cél az, hogy a Szlovákiáról jó kép alakuljon ki külföldön. Ne engedjük meg azt, hogy olyan emberek uralják ezt az államot, akik manapság egész Európában hatalomhoz jutnak.”

 

A kétsebességes Európa gondolata teljes mértékben az EU tagállamainak megosztottságát célozza. Lehetnek majd első és második ligás tagállamok. Szlovákia nem akar osztályozót játszani, az egyenes feljutás a célja. Pedig elgondolkodhatna azon, hogy amíg az európai magban a lábtörlő szerep hárul majd rá, addig a V4-ekben egyenrangú partnerséggel számolhatna.

 

Szlovákia baloldali szigetként magára maradt Közép-Európában

 

Nem beszélve arról, hogy Ausztriával akár V5-re bővülhet a társulás, és nem beszélve arról, hogy a monarchia egykori tagállamainak sorát bővítheti Lengyelország is. Sokkal inkább van ennek a fajta együttműködésnek történelmi megalapozottsága, mintsem kis országunk Európa-magos létének.

 

A cseh és osztrák választások eredményei megrendítették az EU hatalomgyakorlóinak kizárólagosnak vélt törekvéseit. Felderengett Közép-Európában az EU-nak ugyan nagyon nem tetsző, de az érintett országok számára ígéretesnek tűnő közép-európai államok szövetségének képe, gazdasági szerepének felértékelődése. Ilyesmi már volt a közelmúlt történelmében, szét is kellett verni!

 

Ezt kell most is ékveréssel, Szlovákia számára hízelgő felminősítéssel megakadályozni, de addig is igyekezni kell tompítani a Visegrádi Négyek jelentőségének lebecsülésével! Csáky szerint a magyar kormány túlfényezi ennek az együttműködésnek a jelentőségét…

 

Csáky Pál: A magyar miniszterelnök és külügyminiszter túlfényezik a visegrádi együttműködést (Körkép interjú)

 

Száraz Dénes

Nyitókép: wort.lu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!