Mint ahogy ez várható volt, a megyei választások kampánymenete és eredménye még jobban elmérgesítette az amúgy is mélyponton vegetáló kapcsolatokat az MKP és a Most-Híd között! Spongya rá, mondja a kiszolgáltatott felvidéki magyar választó, az ő bajuk, egyék meg, amit kifőztek maguknak!

 

De nem éppen így van, mert velünk hazardíroznak, a mi bőrünket viszik vásárra minden választás alkalmával! A megosztottsággal évek óta folyamatosan, szinte tervszerűen rombolják szét a helyi közösséget! Külső erő nem tudná hatásosabban!

 

Nem sikerült megegyezniük a közös indulásban most se, ennek okait talán már felesleges is visszamenőleg firtatni! Korántsem a megegyezés szándéka, sokkal inkább az őszinteség hiánya csengett ki a tárgyalások kezdetleges puhatolódzásaiból. Mindvégig az volt az ember érzése, hogy inkább szóltak a tárgyalások arról, hogy hogyan nem szabad megegyezni, mint a fordítottjáról.

 

 hirdetes_300x300  

Csak egy lényeges elemet érdemes kiemelni a ködösítésből! Úgy nem lehet megegyezésre törekedni, hogy feltételül szabom, a másik párt kit indítson, vagy kit ne indítson megyeelnöknek, hogy félreállítsam a másik párt frontembereit! Úgy nem lehet megegyezésre törekedni, hogy közben az a hátsó gondolatom, hogy felülkerekedjek a másikon most is, a jövőben is! Közben álprófétaként meg azt hirdetem, hogy működjünk együtt minden szinten, minden választásokon, mert csak úgy érdemes! De milyen áron, dadus? Héjanász a felvidéki avaron?

 

33:9

 

Ez az eredmény van most lepapírozva a megyei választások a két párt között! Győzött az MKP, vesztett a Most-Híd! 2016-ban a parlamenti választásokon meg 6,5:4,04 volt oda, akkor vesztett az MKP, felülkerekedett szlovák szavazataival a vegyespárt! Volt már egyszer döntetlen is, 1:1 lett eredmény az EP választásokon.

 

Az egyszerű ember gondolhatná, hogy miért nem lehetett volna simán 42 a megyein, 10,54 a parlamentin és 2 az EP választásokon? Akkor mindenki jól járna, és nem lenne veszekedés se, meg lehet, hogy nagyobb lenne a magyar szavazókedv is!

 

Persze, nem olyan egyszerű a dolog, mint amilyennek tűnik ez az egyszerű összeadási számtani művelet, hiszen Bugár Béla szerint a közös indulással a vegyespárt a szlovák választók szavazatait kockáztatná meg! A pártelnök a Hospodárske Noviny HN Televízia című internetes adásában nyilatkozott a megyei választások előtt és az esetleges együttműködésről az MKP-val a jelöltállításokat illetően:

 

„Én nem akarok úgy együttműködést, hogy elveszítsem a szlovákokat. Az csak egy egyszínű párt lenne”.

 

Inkább nem kockáztatott tehát a megyei választások előtt Bugár, és vesztett!

 

Például Nyitra megyében is nagyon melléfogott a SNS-Smer-Most-Híd koalícióval! Amióta Belicáék annak idején az Érsekújvári járást erőszakosan kettéosztották újvári és párkányi választási körzetre, az újvári körzetből (8 mandátumos körzet) szinte lehetetlen bekerülni magyar képviselőnek a megyei önkormányzatba.

 

Úgy gondolta a vegyespárt, hogy majd „megbízható”partnereik által ez most sikerülni fog, de csalódniuk kellett, mert a választók csak három, nem hidas és nem magyar képviselőt juttattak be ebből a szégyenletes koalícióból, holott a listán többek között szerepelt a Most-Híd érsekújvári járási elnöke is, akit a szólóban induló MKP képviselőjelöltje is megelőzött! Ennyi a bizalomról!

 

Konklúzióként talán csak annyi, hogy az egyszer én győzök, egyszer te kakaskodásnak, meg az akarom is, meg nem is az összefogást ködösítésnek az egyedüli vesztese most is a felvidéki magyar ember volt!

 

Száraz Dénes

Nyitókép: 24.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!