A Porsche egy újabb személygépkocsi gyár elhelyezését tervezi Szlovákiában elektromos autók komponenseinek gyártására, ezúttal Pöstyén mellett. Egy újabb komoly beruházás érkezik az országba, adta hírül a pöstyéni regionális televízió weboldala. A Volkswagen leányvállalata létesítene az új üzemet Felsőszerdahely (Horná Streda) kataszterében, ahol már fel is vásároltak egy 20 hektáros területet erre a célra a SARIO- tól, amely az összes jelentős szlovákiai beruházás lebonyolítója.

 

A hír örvendetes az újabb munkahelyek létesítése miatt! Szomorú viszont, hogy az ország gazdaságát éltető és élénkítő személygépkocsi-gyártás újabb helyszíne megint elkerüli Dél-Szlovákia magyarok által lakott területeit, vagyis térségünkben nem csökkenti a munkanélküliséget. A Peuget és Citroen Nagyszombat mellett, a Volkswagen Pozsonyban, a Kia Zsolna térségében, a Jaguár pedig Nyitra mellett vetette, veti meg a lábát.

 

A magyarok által lakott járási székhelyek eddig sorra kimaradtak az autógyárak telepítéséből, régebben is, most is elkerültük ebből a szempontból (is) a mindenkori szlovák kormány figyelmét. Pedig ebben a kormányzati időszakban a Most-Híd, magyar érdekeltséggel is bíró vegyespárt tagja a kormánynak, mégse tudja elérni, hogy a térségbe jelentős, munkahelyteremtős külföldi beruházó érkezzen. A régióból hiányzó autópályák, gyorsforgalmi utak miatt állítólag ez megvalósíthatatlan.

 

 hirdetes_300x300  

Pedig példának okául Esztergomban ott van a Suzuki, annak ellenére került oda, hogy az autópálya jóval távolabb van, mint például Komáromtól az M1-es. Talán a folyami közlekedés, a Duna mente ellensúlyozza az autópálya közelségének hiányát. Kis jóakarattal Dunaszerdahely is megfelelne ennek a feltételnek – a hajózható kereskedelmi útvonal közelsége miatt.

 

Újabb jelentős befektetés érkezhet Szlovákiába: Pöstyén környékén vetheti meg a lábát a Porsche

 

Viszont tény és való, hogy a külföldi beruházónak fogalma sincs, hogy Dél-Szlovákiában magyarok is élnek, egyértelmű, hogy számára előnyösebb az a régió, ahol autópálya vagy gyorsforgalmi út közelsége kereskedelmi útvonalat képez. Hogy a térségünk mennyire mostoha a mindenkori szlovák kormányoknak, bizonyítja az R2-es és R7-es utak végtelenségbe nyúló története…

 

Egyszer talán elkészülnek, egyelőre az alattuk lévő földterületek felvásárlása történik busás haszonnal az egykori földtulajdonosoknak, telekspekulánsoknak…

 

Másik fontos kérdés a kellő számú szakember jelenléte abban a régióban, ahova a gyárat telepítik. Például Érsekújvárban a Jedlik Ányos Elektrotechnikai Szakközépiskola és Kereskedelmi Akadémia olyan kiváló szakembereket képez, akik minden bizonnyal megállnák a helyüket a tervezett pöstyéni autógyárban is. Kétséges viszont, hogy az érettségizett fiatalok vállalnák-e a fárasztó ingázást, esetleg a szülőföld elhagyását, a szlovák környezetben a letelepedést.

 

Fordított folyamatnak vagyunk most a szemtanúi, áldozatai

 

Egykoron, a múlt század hatvanas-hetvenes éveiben az Érsekújvárba telepített gyárak – Novofruct, Milex, húsüzem stb. felhígították a város lakosságának összetételét, a 25 ezres várost tudatos betelepítéssel 40 ezresre turbózták, miközben a magyarok részaránya folyamatosan csökkent.

 

Az említett üzemek a kilencvenes évektől sorra megszűntek vagy áthelyezték őket más városokba annak ellenére, hogy mindegyik a térséget éltető mezőgazdaságra volt rákapcsolódva. Helyükre újak nem igazán érkeztek, nem könnyű a fiataloknak otthon munkahelyet találni, sokan veszik sátorfájukat, és odébbállnak. Pár év alatt negyvenezer alá csökkent a város lakossága, a magyar fiatalok zöme elhagyja a várost, máshol keresi boldogulását!

 

A jelentős külföldi befektetőket pedig nem erre fele irányítják!

 

Száraz Dénes

Nyitókép: piestanytv.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!